Χωρίς άλλες καθυστερήσεις και δικαιολογίες

Κύριοι,

 

Σε συνέχεια της υπ’ αρ. πρωτ. 11551/28-3-2018 επιστολής μας σχετικά με το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Νομός Αχαΐας με τα απορρίμματα και ειδικότερα για τον Δήμο Αιγιάλειας, κατόπιν έντονων διαμαρτυριών των μελών της Ομοσπονδίας μας: Εμπορικός & Εισαγωγικός Σύλλογος Αιγιάλειας και Σύλλογος Εμπορικής & Τουριστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Αιγιάλειας, διαπιστώνουμε, με μεγάλη λύπη, την αδράνεια στην εξεύρεση λύσης στο σοβαρό αυτό πρόβλημα. Πιο συγκεκριμένα, παρότι την 21-3-2018 ο Δήμος Αιγιάλειας αποφάσισε την κήρυξη ολόκληρου του δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, σήμερα, δυο μήνες μετά, τίποτα δεν έχει υλοποιηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, απεναντίας, το πρόβλημα έχει επεκταθεί στους δρόμους ολόκληρου του δήμου.

Επίσης, διαπιστώνουμε μεγάλη κωλυσιεργία στα έργα βελτίωσης και αναβάθμισης του ΧΥΤΑ της 4ης Διαχειριστικής Ενότητας Ν. Αχαΐας, καθώς από την 1-1-2014 έχει λήξει η άδεια λειτουργίας του ΧΥΤΑ Αιγείρας.

Η κατάσταση η οποία αποτιμάται, θεωρείται άκρως επικίνδυνη, καθώς 2.000 τόνοι σκουπιδιών βρίσκονται στους δρόμους, απειλώντας άμεσα την δημόσια υγεία και δημιουργώντας μείζον θέμα στην εύρυθμη λειτουργία των καταστημάτων. Μην ξεχνάμε ότι σε λιγότερο από μια εβδομάδα ξεκινά και επίσημα η καλοκαιρινή σεζόν, την οποία αναμένουν όλοι οι έμποροι για να δουλέψουν οι επιχειρήσεις τους.

Για τους παραπάνω λόγους, η ΟΕΣΠ&ΝΔΕ ζητά από τους αρμόδιους φορείς, χωρίς άλλες καθυστερήσεις και δικαιολογίες, τα εξής:

α) Την εφαρμογή της υπ’ αρ. 131/2018 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας για την κήρυξη ολόκληρου του Δήμου Αιγιαλείας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της μη αποκομιδής των στερεών αποβλήτων για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και την μεταφορά των απορριμμάτων σε άλλους ΧΥΤΑ εντός της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας.

β) Την ολοκλήρωση και επιτάχυνση των εργασιών συντήρησης-αναβάθμισης του ΧΥΤΑ Αιγείρας και την ανανέωση της άδειας λειτουργίας του.

Αναμένουμε τις ενέργειές σας για τα παραπάνω κρίσιμα θέματα και είμαστε στην διάθεσή σας για οποιοδήποτε θέμα μπορούμε να συνεισφέρουμε.

 

Με εκτίμηση,

 

Ο Πρόεδρος  
Γεώργιος Βαγενάς