(ΦΩΤΟ)-ΠΑΤΡΑ: To EAΠ συμβάλει στην καταπολέμηση των πολλαπλών διακρίσεων στην Ελλάδα

H καταπολέμηση των πολλαπλών διακρίσεων στην Ε.Ε, που συνιστά ένα βασικό τμήμα των δράσεων της κοινωνικής πολιτικής, βρέθηκε στο επίκεντρο των ενεργειών ευαισθητοποίησης του έργου «Καταπολέμηση των πολλαπλών διακρίσεων στην Ελλάδα: Προώθηση της ισότητας μέσω της ενεργητικής συμμετοχής και της διαμόρφωσης πολιτικών». Πρόκειται για «ημέρες» ενημέρωσης (info-days) και φεστιβάλ που διοργανώθηκαν από την Ερευνητική Ομάδα DAISSy του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ), φορέα-εταίρο στο έργο, που συντονίζεται από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) και χρηματοδοτείται κατά 80% από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Rights, Equality and Citizenship (REC)» της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατά 20% από ίδιους πόρους. Φορείς εταίροι στο έργο είναι επίσης το Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης, η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ) και η Περιφέρεια Κρήτης.

Αναλυτικότερα, η Ερευνητική Ομάδα DAISSy αξιοποίησε την κορυφαία διοργάνωση “PATRAS IQ” (27-29.4.2018, κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΦΑΛΟΣ», Πάτρα) και οργάνωσε στο εκθεσιακό της περίπτερο ξεχωριστό χώρο προβολής του εν λόγω έργου, στον οποίο, κατά το τριήμερο της διοργάνωσης, διένειμε το ενημερωτικό φυλλάδιο του έργου, δίπτυχο πληροφοριακό έντυπο με ορολογία για τις διακρίσεις καθώς και συνοπτικό ειδικό εγχειρίδιο με στοιχεία φορέων που παρέχουν υποστηρικτικές υπηρεσίες στα θύματα διακρίσεων καθώς και φορέων που δραστηριοποιούνται στο αντικείμενο της καταπολέμησης στερεοτύπων. Το έργο κέντρισε το ενδιαφέρον πολυάριθμων επισκεπτών τόσο πολιτών και εκπροσώπων φορέων (στους τομείς της επιχειρηματικότητας, έρευνας, εκπαίδευσης, πολιτισμού, αθλητισμού, κλπ.), όσο και εκπροσώπων κέντρων λήψης αποφάσεων και αξιωματούχων. Το περίπτερο τίμησαν με την παρουσία τους ο κ. Νίκος Παππάς, Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης καθώς και ο κ. Απόστολος Κατσιφάρας, Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.To EAΠ συμβάλει στην καταπολέμηση των πολλαπλών διακρίσεων στην Ελλάδα

 

Φεστιβάλ για την καταπολέμηση των διακρίσεων, ενάντια στα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις, με στόχο την ανάδειξη του σεβασμού της διαφορετικότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διοργάνωσε η Ερευνητική Ομάδα DAISSy του ΕΑΠ, την Παρασκευή 4 Μαΐου 2018, στο αμφιθέατρο του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών. Ο χώρος παραχωρήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας (ΕΦΑΑ), την οποία οι διοργανωτές ευχαριστούν θερμά για την άριστη συνεργασία!

 

Κύριοι στόχοι του φεστιβάλ ήταν η ανταλλαγή καλών πρακτικών σχετικά με την καταπολέμηση των διακρίσεων, και η ανάπτυξη διαλόγου με βάση τα ανθρώπινα δικαιώματα και το περιεχόμενο της Ευρωπαϊκής και εθνικής πολιτικής για τις πολλαπλές διακρίσεις. Τίμησαν τη διοργάνωση με χαιρετισμό οι κ.κ. Διονύσης Μπαλούρδος (Διευθυντής Ερευνών ΕΚΚΕ), Γεωργία Αλεξοπούλου (ΕΦΑΑ, Τμηματάρχης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων), και Γεώργιος Αφράτης(Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας).

 

Αρχικά παρουσιάστηκαν τα ευρήματα του έργου από τους Ερευνητές του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) κ.κ. Νίκο Σαρρή και Έλενα Γεωργακάκου, οι οποίοι εστίασαν στα είδη των πολλαπλών διακρίσεων και το βαθμό κατά τον οποίο εμφανίζονται στη χώρα μας, όπως καταγράφηκαν μετά από έρευνα που διεξήγαγε το ΕΚΚΕ.

 

Ακολούθησαν ομιλίες από τους/τις κκ Αχιλλέα Καμέα (Αναπληρωτής Καθηγητής, Σχολή Θετικών Επιστημών & Τεχνολογίας ΕΑΠ), Μάριο Παπαδόπουλο και Γεράσιμο Μεταξά (Αθλητικό Σωματείο ΑΜΕΑ «ΗΦΑΙΣΤΟΣ»), Χριστίνα Μπίκου (Σύλλογος για την Ψυχική Υγεία (ΣΟΨΥ) Πάτρας / ΚοινΣεπ «ΓΕΦΥΡΕΣ»), Γεωργία Μανωλοπούλου (Μουσειολόγος ΕΦΑΑ), Βασιλική Τσεκούρα (Διευθύντρια Κατάρτισης ΚΕΚ ΔΑΦΝΗ), Ευφροσύνη Κωσταρά (Υπεύθυνη πολιτιστικών θεμάτων, Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας,), Αρτεμισία Θεολόγη (Δασκάλα 25ου Δημοτικού Σχολείου Πατρών), Βασιλική Μαντζουράτου (Υπεύθυνη πολιτιστικών θεμάτων, Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας) και Ηλιάνα Χαραλάμπη (Στέλεχος του τοπικού τμήματος Πατρών του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού). Οι ομιλίες ανέδειξαν καλές πρακτικές ως προς την καταπολέμηση στερεοτύπων σε ευάλωτες ομάδες, αποτελεσματικά «εργαλεία» στον τομέα αυτό καθώς και πετυχημένα παραδείγματα ενεργειών με αξιοποίηση της διαφορετικότητας ως παράμετρο περαιτέρω ενεργοποίησης προς όφελος τόσο της προσωπικής ανάπτυξης όσο και της προόδου της κοινωνίας συνολικά.

 

Στο δεύτερο μέρος του φεστιβάλ, πρωταγωνιστικό ρόλο είχαν οι Σύλλογοι των Μεταναστευτικών Κοινοτήτων, οι οποίοι υλοποίησαν δράσεις πολιτιστικού χαρακτήρα με στόχο να αναδείξουν τις ανθρώπινες αξίες και την αλληλεγγύη μεταξύ των λαών. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκαν δράσεις από το Σύλλογο Ρουμανικής Κοινότητας LUCEAFARUL, το Σύλλογο της Αλβανικής κοινότηταςEMIGRANTI και το Σύλλογο της Βουλγαρικής κοινότητας Πάτρας. Έμφαση δόθηκε στην υλοποίηση των δρώμενων από νέα άτομα που αξιοποίησαν το video, τη μουσική, το τραγούδι, το χορό και την αφήγηση (όπου ακούστηκαν οι διαφορετικές γλώσσες), παρουσιάζοντας θέματα που σχετίζονται με την αλληλεγγύη, την ισότητα και την πολυμορφία.

 

Το συντονισμό των εργασιών της ενημερωτικής δράσης του φεστιβάλ είχε η κα Δήμητρα Παναγιώταρου, Σύμβουλος εργασίας. Ανταλλαγή με ζωηρό ενδιαφέρον από τους συμμετέχοντες έγινε με το πέρας των εργασιών, με τοποθετήσεις και σχολιασμούς.

 

Υλικό για το έργο βρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα του (http://ekke.gr/ocd/?page_id=278#) καθώς και στην ιστοσελίδα του ΕΑΠ (http://www.eap.gr), την ιστοσελίδα της Ερευνητικής Ομάδας DAISSy (http://daissy.eap.gr), και στις σελίδες του φορέα και της ομάδας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (facebook, twitter).

 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Ερευνητική Ομάδα DAISSy του ΕΑΠ (Υπεύθυνος Δρ. Αχιλλέας Καμέας / e-mail: info@daissy.eap.gr)