(ΦΩΤΟ)-ΠΑΤΡΑ: Παραδόθηκαν σε σχολεία βιβλία που συγκεντρώθηκαν στην “Εβδομάδα Κοινωνικής Αλληλεγγύης”

Δεκάδες βιβλία, που συγκεντρώθηκαν στο πλαίσιο της Εβδομάδας Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με διοργανωτές την «Πελοπόννησο» και την INTERAMERICAN, παραδόθηκαν, χθες, στο 13ο και το 17ο Δημοτικό Σχολείο της Πάτρας.

 

Η συγκεκριμένη δράση της συγκέντρωσης βιβλίων έγινε σε συνεργασία με την Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Πατρέων, η διοίκηση της οποίας βοήθησε τα μέγιστα στην επιτυχία της. Χθες, είδε την προσπάθεια που στήριξε να πιάνει τόπο, εμπλουτίζοντας τις βιβλιοθήκες των δύο σχολείων.Παραδόθηκαν σε σχολεία τα βιβλία που συγκεντρώθηκαν στο πλαίσιο της Εβδομάδας Κοινωνικής Αλληλεγγύης

 

«Η προσφορά αυτή είναι πάρα πολύ χρήσιμη. Θα αξιοποιήσουμε τα βιβλία για την πνευματική καλλιέργεια των παιδιών. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στην ”Πελοπόννησο”, την Ενωση Συλλόγων Γονέων και ειδικά στη Φωτεινή Συριώτη Κυπραίου και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας» μας είπε η διευθύντρια του 17ου Δημοτικού Σχολείου Πατρών, Ελένη Παπαδοπούλου, κατά την παράδοση των βιβλίων, με φανερή την ικανοποίηση για τον εμπλουτισμό της σχολικής βιβλιοθήκης σε αριθμό και τίτλους βιβλίων.
«Τα βιβλία ήλθαν την κατάλληλη στιγμή» πρόσθεσε, καθώς έχει ζητηθεί η ένταξη του 17ου ΔΣ στο δίκτυο σχολικής βιβλιοθήκης. Συζητώντας μαζί της για τη σημερινή σχέση των παιδιών με το βιβλίο, μας είπε ότι θέλουν να διαβάζουν. Εκτιμά ότι η οικονομική κρίση δυσκολεύει την αγορά βιβλίων από τα παιδιά, αλλά πιστεύει ότι με η συγκεκριμένη προσφορά θα τους ανοίξει δρόμους για να τους γίνει πιο οικείο το βιβλίο. «Το βιβλίο αποτελεί πάντα ένα φίλο για τα παιδιά» πρόσθεσε η Ελ. Παπαδοπούλου και προέτρεψε συμπολίτες, που έχουν βιβλία, τα οποία δεν χρειάζονται πλέον (είτε γιατί τα έχουν διαβάσει είτε γιατί μεγάλωσαν τα παιδιά τους), να τα δωρίσουν στις βιβλιοθήκες των σχολείων της Πάτρας.
«Ο εμπλουτισμός της βιβλιοθήκης είναι το πιο σημαντικό πράγμα για ένα σχολείο. Οπως έλεγε και ένας αρχαίος, εάν έχεις έναν κήπο και μια βιβλιοθήκη δεν χρειάζεσαι κάτι άλλο…».

 

Ο διευθυντής του 13ου Δημοτικού Σχολείου, Γιάννης Αντωνίου, τόνισε ότι είναι σημαντικό για κάθε σχολείο, πόσω μάλλον για ένα σχολείο που βρίσκεται σε μια υποβαθμισμένη περιοχή της Πάτρας, να αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες που φέρνουν τα παιδιά σε επαφή με τον κόσμο του βιβλίου. Μας είπε ότι η προσφορά των βιβλίων είναι το ξεκίνημα, καθώς με την βοήθεια του Δήμου Πατρέων ήδη διαμορφώνεται ο χώρος του σχολείου που θα φιλοξενήσει τη σχολική βιβλιοθήκη, και υπάρχει ενδιαφέρον από γονείς μαθητών και άλλους κατοίκους της συνοικίας να προσφέρουν βιβλία για τον εμπλουτισμό της. Με την σειρά του ευχαρίστησε την Ενωση και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 13ου ΔΣ, για την πρωτοβουλία τους να συγκεντρωθούν βιβλία για τα παιδιά του σχολείου.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, Παναγιώτης Ορφανός, τόνισε την σημασία της πρωτοβουλίας που αναλήφθηκε για το σχολείο μιας περιοχής της Πάτρας που κατοικούν πολίτες με χαμηλά εισοδήματα και αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες λόγω της οικονομικής κρίσης. «Χαίρομαι πολύ που επιλέχθηκε το σχολείο μας για αυτή την κίνηση. Θα προσπαθήσουμε να στηρίξουμε όσο το δυνατόν καλύτερα την σχολική βιβλιοθήκη και είναι στο χέρι των παιδιών να επιλέξουν τι θέλουν να διαβάσουν…» πρόσθεσε. Μας είπε ότι η συζήτηση για την δημιουργία βιβλιοθήκης στο 13ο είχε ξεκινήσει πριν από αρκετά χρόνια, αλλά τώρα ωρίμασαν οι συνθήκες για να ξεκινήσει η συγκεκριμένη προσπάθεια.

 

Η πρόεδρος της Ενωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Πατρέων, Φωτεινή Συριώτη – Κυπραίου, δήλωσε ότι τα μέλη του φορέα συμμετείχαν με μεγάλη χαρά στη δράση που ήταν ενταγμένη στην Εβδομάδα Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Πρόσθεσε ότι στην κίνηση αυτή συνέβαλαν όλα τα σχολεία της Πάτρας, τα οποία συγκέντρωσαν τα βιβλία. «Θέλαμε, με τη συμμετοχή μας, να δείξουμε ότι τα παιδιά μας πρέπει να αγαπήσουν το βιβλίο και να ανοίξουν τους ορίζοντές τους πέρα από το διαδίκτυο και τους υπολογιστές…» μας είπε.
Εκ μέρους της Ενωσης, ο αντιπρόεδρος Τίμος Πατρινός ανέλαβε να κατασκευάσει, με προσωπική εργασία, τις βιβλιοθήκες των δύο σχολείων, τα οποία θα προμηθευτούν τα υλικά.
Η επιλογή των σχολείων που προσφέρθηκαν τα βιβλία έγινε με κριτήριο ότι δεν διαθέτουν βιβλιοθήκη ή την ξεκινούν τώρα και χρειάζονται ενίσχυση σε αριθμό και τίτλους.
«Θεωρούμε ότι βάζουμε ένα λιθαράκι στην προσπάθεια των σχολείων. Ευχαριστούμε τις διευθύνσεις των σχολείων για την αποδοχή των προσφορών και ελπίζουμε ότι και σε άλλες δράσεις θα έχουμε κοντά μας τα σχολεία και τους γονείς» επεσήμανε η πρόεδρος της Ενωσης.
Με αφορμή τη χθεσινή παράδοση των βιβλίων στα δύο δημοτικά σχολεία της Πάτρας, τόνισε ότι θα είναι ευχής έργο να καταφέρουμε κάποια στιγμή να προσφέρουμε τα βιβλία, που δεν χρησιμοποιούμε, σε όλα τα σχολεία της πόλης, ώστε να προσφέρουμε σε κάποια παιδιά τη δυνατότητα, που αδυνατούν για οικονομικούς λόγους, να γνωρίσουν τον κόσμο του βιβλίου.