ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ: Τα επιχειρήματα των κατοίκων στο ΧΥΤΑ Αιγείρας – Τι ειπώθηκε σε νέα γενική τους συνέλευση

“Αφού ο ΧΥΤΑ αργά ή γρήγορα θα επισκευαστεί και θα ξαναλειτουργήσει. Γιατί λοιπόν να μην πάμε τώρα εκεί μόνο τα δικά μας σκουπίδια να φύγουν από τους δρόμους να είμαστε καθαροί για τη σεζόν;”
Το ερώτημα – συνήθως υποκινούμενο από τη γνωστή ομάδα του δημάρχου – αναμφίβολα πατά πάνω στην ανησυχία πολλών συντοπιτών μας και κύρια καταστηματαρχών, που στήριξαν και στηρίζουν τον αγώνα. Ας το συζητήσουμε λοιπόν.
1. Ο καθηγητής υγιεινής του παν/μιου Πατρών – κ. Λεοτσινίδης στη συνέντευξη τύπου στην Πάτρα, αναφέρθηκε στον Πύργο Ηλείας που έζησε με περίπου τρία χρόνια σκουπίδια στους δρόμους και στην εμπειρία της έδρας του από επιδημιολογική μελέτη – με συνδρομή επιστημόνων και φοιτητών- που πραγματοποίησε. Μίλησε για τον κίνδυνο που εγκυμονούν τα σκουπίδια στους δρόμους, για επιδημίες που εξαπλώνονται κλπ. Και συνέχισε: “Καλύτερα να είναι τα σκουπίδια στους δρόμους παρά να τα πηγαίνετε εκεί στο ΧΥΤΑ στην κατάσταση που βρίσκεται. Είναι σαν να τα βάζετε κάτω από το χαλί και αυτό έχει βαρύτερες συνέπειες. Όχι μόνο για σήμερα, αλλά κύρια για τις επόμενες γενιές”. Είναι απαγορευτικό λοιπόν να πάνε σκουπίδια στο ΧΥΤΑ.
2. Μήπως όμως αφού τον επισκευάζουν δεν πειράζει; Οι εργασίες επισκευής δεν πρόκειται να τελειώσουν σύντομα, όπως σκόπιμα από την πλευρά της δημοτικής αρχής διαδίδεται. Έχουν πολλά να γίνουν. Ακόμα καλά-καλά δεν έχει ελεγχθεί ο υδροφόρος ορίζοντας που είναι το πρώτο που πρέπει να γίνει. Τα έργα αφορούν στον περιορισμό της ρύπανσης για την από δω και πέρα παραγωγή ρύπων . Ο ρύπος που έχει διαφύγει και έχει ποτίσει το βουνό δεν μπορεί να πιαστεί. Το πρόσθετο σκουπίδι, προσθέτει διαφυγόντα ρύπο όσο δεν έχουν ολοκληρωθεί οι παρεμβάσεις και όσο δεν έχουν ελεγχθεί για την αποτελεσματικότητά τους.
3. Και εδώ είναι το επόμενο ζήτημα. Αφού ολοκληρωθούν τα έργα, ξεκινά ένα χρονοβόρο κεφάλαιο που ονομάζεται διαδικασία αδειοδότησης. Δεν είναι απλή διαδικασία και φυσικά δεν είναι σίγουρο ότι θα καταλήξει σε αδειοδότηση και όχι σε οριστικό κλείσιμο όπως εμείς πιστεύουμε. Να εξηγηθούμε. Το Νοέμβριο του 2016 η επικαιροποίηση του Περιφερειακού σχεδιασμού κατέληγε στην εξής απόφαση: “Ο ΧΥΤΑ Αιγείρας εξυπηρετεί τον Δήμο Αιγιάλειας. Η Α’ φάση του ΧΥΤΑ/Υ που έχει κατασκευασθεί έχει σήμερα σχεδόν πληρωθεί. Στην ΑΕΠΟ του έργου αναφέρεται ότι υπάρχει δυνατότητα επέκτασης του χώρου (Β’ φάση), έχει όμως έκτοτε εκφραστεί επιφύλαξη μέσω της άποψης πως αυτή η επεκτασιμότητα δεν είναι ρεαλιστική. Ο Δήμος Αιγιάλειας θα συνεχίσει να εξυπηρετείται από τον ΧΥΤΑ Αιγείρας μέχρι να πληρωθεί εντελώς ο χώρος. Εν συνεχεία θα πρέπει είτε να γίνει επέκταση του ΧΥΤΑ Αιγείρας (αν είναι εφικτή), είτε να χρησιμοποιείται ο ΧΥΤΑ Παπανικολού (αν ολοκληρωθεί η κατασκευή του), είτε συνδυασμός των ανωτέρω, είτε θα πρέπει να ληφθεί απόφαση για το Δήμο, από ποιόν ΧΥΤΑ/Υ θα εξυπηρετείται (νέο ή υφιστάμενο)”. Δηλαδή σε απλά ελληνικά “διαλέγετε και παίρνετε”. και το λένε αυτό σχεδιασμό. Όμως από τον Νοέμβριο του 2016 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2018 μεσολαβούν 16 μήνες που μεταφράζονται σε τουλάχιστον 35000 τόνους σκουπίδι ακόμα. Και ο σχεδόν κορεσμένος – που και τότε αυθαίρετα εκτιμούνταν – έγινε υπερκορεσμένος. Εμείς το ξέρουμε γιατί το μετρήσαμε. Ας έρθουν και αυτοί να το κάνουν και τότε τα λέμε.
4, Τα θολά νερά που σκόπιμα αφήνει ο περιφερειακός σχεδιασμός, δεν μπορούν τώρα να συνεχίσουν την απαράδεκτη κατάσταση συγκάλυψης της παρανομίας που συντελούνταν με τη λειτουργία του ΧΥΤΑ μέχρι τώρα. Γιατί με “χαρτιά κάτω από το τραπέζι” ή και χωρίς αυτά δέχονταν τα σκουπίδια όλου του δήμου. Ο αγώνας μας όμως κατόρθωσε να δώσει δημοσιότητα και τώρα η υποτιθέμενη αδειοδότηση πρέπει να γίνει μέρα μεσημέρι με τις υπογραφές των υπευθύνων καθαρές και ξάστερες. Είμαστε έτοιμοι με στοιχεία να αντικρούσουμε τυχόν τέτοια εξέλιξη.
5. Ναι αλλά τα σκουπίδια θα είναι στο δρόμο όλο το καλοκαίρι; Όχι βέβαια. Ο νόμος – το ΦΕΚ της αποκεντρωμένης – ορίζει τι πρέπει να γίνει. Αλλά δεν γίνεται. Και σε αυτό ευθύνεται τόσο η δημοτική αρχή που βλέπει να πιέζει πολιτικά με την ασφυξία που επιχειρεί -ήδη ξαναμοιράζονται οι καρέκλες της δημοτικής πλειοψηφίας – αλλά και το υπουργείο -αποκεντρωμένη που δεν ελέγχει και δεν παρεμβαίνει. Το ΦΕΚ άλλαξε μέχρι τώρα δυο φορές. Ας τροποποιηθεί και μια ακόμα ώστε να εξασφαλιστεί η άμεση αποκομιδή. Σε αυτό πρέπει να στοχεύουν οι πιέσεις τόσο από πλευράς δημοτικής αρχής όσο και κοινωνίας.