ΠΑΤΡΑ: Πιο κοντά από ποτέ το υγροποιημένο φυσικό αέριο – Θα επιτρέψει τον ανεφοδιασμό πλοίων που χρησιμοποιούν LNG

Το πρώτο βήμα για την υλοποίηση του σχεδίου μεταφοράς φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα και σε περιοχές εκτός δικτύου, έγινε χθες από τον Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ), ο οποίος προκήρυξε διαγωνισμό για την κατασκευή Σταθμού Φόρτωσης Βυτιοφόρων LNG στη Ρεβυθούσα, καλώντας τους ενδιαφερόμενους να καταθέσουν προσφορές μέχρι τις 21 Ιουνίου.

Πρόκειται για ένα έργο με το οποίο ο ΔΕΣΦΑ θα δώσει τη δυνατότητα, σε βιομηχανίες και αστικές περιοχές που βρίσκονται μακριά από το δίκτυο μεταφοράς, όπως η Πάτρα και η Δυτική Ελλάδα, να αποκτήσουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο, ενώ παράλληλα θα επιτρέψει τον ανεφοδιασμό πλοίων που χρησιμοποιούν LNG για την κίνησή τους.

νέος Σταθμός Φόρτωσης Βυτιοφόρων LNG, συνολικού προϋπολογισμού 6 εκατ. ευρώ περιλαμβάνεται στο 10ετες Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ και η λειτουργία του αναμένεται να αρχίσει το 2020. Ο σχεδιασμός του συγχρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Poseidon Med II, που περιλαμβάνει και το λιμάνι της Πάτρας για τη δημιουργία μικρού σταθμού αποθήκευσης και διανομής LNG, ενώ η κατασκευή του χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020.
Σημειώνεται ότι η δημιουργία δικτύου φυσικού αερίου στις τρεις πόλεις της Δυτικής Ελλάδας (Πάτρα, Πύργος, Αγρίνιο), εντάσσεται στη δεύτερη φάση ανάπτυξης του σχεδιασμού της ΔΕΔΑ για την επέκταση των δικτύων σε πολλές περιοχές της χώρας, με χρονικό ορίζονται την περίοδο 2019-2023. Η μεταφορά του καυσίμου στην περιοχή, προβλέπεται να ξεκινήσει με ειδικά διαμορφωμένα βυτιοφόρα που θα τροφοδοτούνται από τον σταθμό της Ρεβυθούσας, μέχρι την ανάπτυξη των αποκεντρωμένων δικτύων.