Η ταχύτερα αναπτυσσόμενη μαύρη τρύπα στο σύμπαν μας

Αστρονόμοι ανακάλυψαν μία μαύρη τρύπα η οποία πιστεύουν πως είναι η ταχύτερα αναπτυσσομένη που έχει παρατηρηθεί ποτέ, και η όρεξή της να καταβροχθίζει ύλη είναι άνευ προηγουμένου. Κάθε δύο ημέρες απορροφάει μάζα ίση με αυτή του Ήλιου μας. Για να βρουν αυτήν την τερατώδη μαύρη τρύπα οι επιστήμονες έπρεπε να κοιτάξουν σε απόσταση 12 δισεκατομμυρίων ετών φωτός, κάτι που σημαίνει ότι αυτό που είδαν ήταν το μέγεθος της μαύρης τρύπας πριν από δώδεκα δις χρόνια, χρονολογικά πολύ κοντά στο Big Bang.

Η μαύρη τρύπα όσο οξύμωρο και αν ακούγεται είναι υπέρλαμπρη και έγινε αντιληπτή εξαιτίας της φωτεινότητάς της. Εάν βρισκόταν μέσα στον γαλαξία μας θα ήταν φωτεινότερη περίπου δέκα φορές από την πανσέληνο εδώ στην Γη. Συγκριτικά, λένε οι επιστήμονες πως θα έκανε όλα τα αστέρια να φαίνονται αμυδρά. Ο λόγος που μια μαύρη τρύπα είναι τόσο φωτεινή είναι επειδή καθώς ρουφάει δισεκατομμύρια τόνους αερίων καθημερινά, μεταξύ αυτών δημιουργείται τριβή και θερμότητα, επομένως και φως. Βέβαια εάν βρισκόταν μέσα στον γαλαξία μας θα σκότωνε κάθε μορφή ζωής στην Γη εξαιτίας της τεράστιας ποσότητας ακτινοβολίας που εκπέμπει.

Εκτιμάται πως η τεράστια μαύρη τρύπα με το όνομα QSO SMSS J215728.21-360215.1 έχει το μέγεθος 20 δισεκατομμυρίων Ήλιων. Οι επιστήμονες που έκαναν την ανακάλυψη προσπαθούν να λύσουν τον γρίφο του πώς κατάφερε να φτάσει σε αυτές τις διαστάσεις τόσο νωρίς στη δημιουργία του σύμπαντος. Η έρευνα θα δημοσιευτεί στο Publications of the Astronomical Society of Australia και είναι διαθέσιμη τώρα εδώ.

unboxholics.com