Υπολειτουργία τμημάτων της ΜΕΘ του Π.Ν.Π.

Η υπολειτουργία των τμημάτων της ΜΕΘ και του αναισθησιολογικού τμήματος του Π.Γ.Ν.Π., οδήγησαν στην ξαφνική αναβολή των χειρουργικών επεμβάσεων, γεγονός που δημιουργεί ταλαιπωρία στους ασθενείς και πιθανώς επιβαρύνει την κατάστασή τους. Το Π.Γ.Ν.Π. δέχεται πολλά περιστατικά βαρέως πασχόντων ασθενών, όπου μετά την αρχική τους αντιμετώπιση, ένας μεγάλος αριθμός ασθενών αναγκάζεται να νοσηλευτεί εκτός ΜΕΘ, καθώς δεν υπάρχουν ΜΕΘ με ανάλογη ειδικότητα ώστε να διακομισθούν σε αυτές.
Ουσιαστικά, ο χειρουργικός τομέας του Π.Γ.Ν.Π. υπολειτουργεί, λόγω της μη δυνατότητας διενέργειας επεμβάσεων , πολλές από τις οποίες είναι εξειδικευμένες και δεν πραγματοποιούνται σε άλλο δημόσιο νοσοκομείο της περιφέρειας. Οι επεμβάσεις αναβάλλονται, οι ασθενείς ταλαιπωρούνται και καμία λύση δε διαφαίνεται στον ορίζοντα. Αυτή την στιγμή, η ΜΕΘ Ενηλίκων λειτουργεί με 10 κρεβάτια στην κεντρική μονάδα και 3 κρεβάτια ΜΑΦ, τα οποία παραμένουν κλειστά λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού.
Οι ανάγκες είναι μεγάλες με αποτέλεσμα διασωληνωμένοι ασθενείς να παραμένουν στην ανάνηψη του χειρουργείου, στο χώρο της αναζωογόνησης του ΤΕΠ ή στα νοσηλευτικά τμήματα, μέχρι να βρεθεί κρεβάτι. Όλη αυτή η κατάσταση δημιουργεί δυσλειτουργία στη ροή των τακτικών χειρουργείων και στην αντιμετώπιση των βαρέως πασχόντων ασθενών στην αναζωογόνηση. Η καθημερινή αναβολή προγραμματισμένων επεμβάσεων, λόγω της παρουσίας διασωληνωμένων ασθενών στο χώρο της ανάνηψης, έχει μετατρέψει το τριτοβάθμιο νοσοκομείο της περιφέρειας σε εφημεριακό κέντρο. Στην ήδη υπάρχουσα κατάσταση έρχεται να προστεθεί η έλλειψη προσωπικού, που δημιουργεί ακατάλληλες συνθήκες νοσηλείας των ασθενών.
Η επαναλειτουργία και η ανάπτυξη κλινών ΜΕΘ είναι η μόνη λύση για την αποσυμφόρηση της ανάνηψης του χειρουργείου και της αναζωογόνησης της ΜΕΘ. Χρειάζεται να τηρηθούν οι προδιαγραφές ασφαλείας για τη λειτουργία της ΜΕΘ και του Αναισθησιολογικού τμήματος και επιπλέον να ενισχυθούν, ώστε να μπορέσουν να απορροφήσουν μεγαλύτερη ροή ασθενών.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Υπάρχει σχεδιασμός του Υπουργείου για την πρόσληψη μόνιμου ιατρικού δυναμικού και αν ναι ποιο το χρονοδιάγραμμα;
2. Πρόκειται να ενισχυθεί το νοσηλευτικό δυναμικό της ΜΕΘ ώστε να μην υπολειτουργεί;

Θόδωρος Παπαθεοδώρου