Ινδονησία: Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση σε αστυνομικό τμήμα

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση που σημειώθηκε σήμερα στο νησί Σουμάτρα της Ινδονησίας εναντίον αστυνομικού τμήματος, στην οποία σκοτώθηκε ένας αστυνομικός και τραυματίστηκαν ακόμη δύο, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Amaq.

Η αστυνομία της Ινδονησίας σκότωσε τέσσερις από τους δράστες που επιτέθηκαν σε αστυνομικό τμήμα της Σουμάτρας, λίγες ημέρες έπειτα από μια σειρά βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας.

Το πρωί οι δράστες έριξαν το φορτηγάκι στο οποίο επέβαιναν στην είσοδο του αστυνομικού τμήματος του Ριάου και στη συνέχεια βγήκαν από το όχημα για να επιτεθούν στους αστυνομικούς με σπαθιά, διευκρίνισε η αστυνομία.

«Τέσσερις άνδρες σκοτώθηκαν», δήλωσε ο Σέτιο Ουασίστο εκπρόσωπος της αστυνομίας, προσθέτοντας ότι ένας πέμπτος άνδρας διέφυγε, όμως συνελήφθη λίγο αργότερα.

Ένας αστυνομικός σκοτώθηκε, ενώ δύο ακόμη τραυματίστηκαν, όπως και ένας δημοσιογράφος που βρισκόταν στο σημείο. Η επίθεση σημειώθηκε την ώρα που στο αστυνομικό τμήμα βρίσκονταν πολλοί δημοσιογράφοι οι οποίοι είχαν κληθεί για να παρακολουθήσουν συνέντευξη Τύπου για μια υπόθεση ναρκωτικών.

Η επίθεση αυτή σημειώθηκε έπειτα από μια σειρά βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας, στις οποίες συμμετείχαν δύο οικογένειες περιλαμβανομένων των παιδιών, στη Σουραμπάγια, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ινδονησίας στο νησί Ιάβα. Δεκατρείς άνθρωποι σκοτώθηκαν όπως και άλλοι τόσοι δράστες, ενώ την ευθύνη ανέλαβε το ΙΚ.

Η αύξηση αυτή των επιθέσεων προκαλεί ανησυχία για επέκταση της επιρροής του ΙΚ στη νοτιοανατολική Ασία και κυρίως στην Ινδονησία, την πιο πολυπληθή μουσουλμανική χώρα του κόσμου.

Η χώρα, η οποία θα φιλοξενήσει σε τρεις μήνες τους Ασιατικούς Αγώνες στους οποίους θα συμμετάσχουν 45 χώρες, είχε ξεκινήσει τον «πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας» μετά τις επιθέσεις του 2002 στο Μπαλί, στις οποίες σκοτώθηκαν 202 άνθρωποι μεταξύ των οποίων και πολλοί αλλοδαποί.

Τότε οι αρχές είχαν εξαπολύσει μια ευρεία επιχείρηση εναντίον των ισλαμιστών και αποδυνάμωσαν τα πιο επικίνδυνα δίκτυα τζιχαντιστών. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια το ΙΚ έχει καταφέρει να ενισχυθεί στην Ινδονησία.

Τον Ιανουάριο του 2016 τέσσερις πολίτες σκοτώθηκαν σε επιθέσεις αυτοκτονίας και άλλες ένοπλες επιχειρήσεις των τζιχαντιστών στην πρωτεύουσα Τζακάρτα. Οι τέσσερις δράστες σκοτώθηκαν και την ευθύνη ανέλαβε το ΙΚ.

Οι βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας που εξαπολύθηκαν την Κυριακή εναντίον εκκλησιών στη Σουραμπάγια διαπράχθηκαν από μία οικογένεια, τα έξι μέλη της οποίας σκοτώθηκαν. Η μητέρα, ο πατέρας, οι δύο κόρες 9 και 12 ετών και οι δύο γιοι ηλικίας 16 και 18 ετών είχαν σχέσεις με το ισλαμιστικό κίνημα Τζεμάα Ανσαρούτ Ντάουλαχ (JAD), το οποίο έχει δηλώσει πίστη στο ΙΚ.

Τη Δευτέρα μια άλλη οικογένεια εξαπέλυσε δεύτερη σειρά βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας εναντίον αστυνομικού τμήματος της Σουραμπάγια, ανάμεσά τους και ένα κορίτσι 11 ετών.

Σύμφωνα με τον διοικητή της εθνικής αστυνομίας Τίτο Καρναβιάν, οι συλλήψεις στελεχών της JAD φαίνεται να αποτέλεσαν την αφορμή για τις επιθέσεις αυτές, ενώ συνδέονται και με τις αιματηρές συγκρούσεις που σημειώθηκαν στις αρχές Μαΐου σε φυλακή υψίστης ασφαλείας μεταξύ ισλαμιστών και δεσμοφυλάκων.

Ο Άμαν Αμπντουράχμαν, πνευματικός ηγέτης της JAD, βρίσκεται εδώ και χρόνια στη φυλακή για την εμπλοκή του σε τρομοκρατικές επιθέσεις αλλά και για την υποκίνηση βίαιων επεισοδίων στη Τζακάρτα το 2016.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ