ΠΑΤΡΑ: «Oι Ελληνες νοσηλευτές είμαστε εδώ, για να προσφέρουμε»

«Oι Ελληνες νοσηλευτές είμαστε εδώ, παρόντες και παρούσες, έστω και αν είμαστε πολύ λιγότεροι από όσους χρειάζονται να προσφέρουμε απλόχερα την Επιστήμη και την Τέχνη μας σε όποιον τη χρειάζεται ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, φυλής, οικονομικού και κοινωνικού επιπέδου γιατί η ασθένεια δεν κάνει διακρίσεις». Με αυτό το μήνυμα οι νοσηλευτές γιόρτασαν τη χθεσινή ημέρα η οποία είναι αφιερωμένη στο νοσηλευτικό προσωπικό. «Ελπίζουμε η Πολιτεία να καταλάβει κάποια στιγμή την αναγκαιότητα της επαρκούς στελέχωσης των υπηρεσιών Υγείας σε νοσηλευτές. Γιατί και με βάση επιστημονικές έρευνες, η σωστή στελέχωση των υπηρεσιών Υγείας οδηγεί σε βελτίωση της ποιότητά τους καθώς και σε μείωση των θανάτων!» προσθέτει στο σημείωμά της η νοσηλεύτρια ΠΕ, Msc, PhD, προϊσταμένη Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών Μαρία Κάργα.
«Η ΥΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ»
Το Διεθνές Συμβούλιο Νοσηλευτών επέλεξε φέτος να αφιερώσει την Ημέρα Νοσηλευτών για το 2018 στο να υπενθυμίσει ότι «Η ΥΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ» και ότι η φροντίδα υγείας πρέπει να είναι προσβάσιμη και προσιτή σε όλους, ανεξάρτητα από την τοποθεσία ή τις συνθήκες. Και βέβαια ο ρόλος των νοσηλευτών σε αυτό είναι εξαιρετικά κομβικός, καθώς οι νοσηλευτές, από την ίδια τη φύση του επαγγελματικού τους προσδιορισμού, έχουν τη δυναμική να αποτελέσουν μια ηγετική φωνή για την υλοποίηση αυτού του στόχου.
Ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ
Με ανακοίνωσή του, το Σωματείο Εργαζομένων του «Αγίου Ανδρέα» αναφέρει ότι η μέρα αυτή «είναι μέρα ελάχιστης ηθικής αμοιβής των νοσηλευτών, ελάχιστη πράξη τιμής και αναγνώρισης στο έργο και την προσφορά των νοσηλευτών σ’ όλο τον κόσμο, για το δύσκολο και σημαντικό έργο που επιτελούν. Παράλληλα όμως για εμάς, είναι μέρα διεκδίκησης και αγώνα, για την πληθώρα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει αυτός ο ευαίσθητος κλάδος».
Επίσης, προσθέτει πως: «Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών βρίσκει το ΕΣΥ της χώρας μας να υποφέρει από τις πολιτικές της υποχρηματοδότησης, της υποστελέχωσης… Με μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, ελλείψεις που έχουν άμεσες επιπτώσεις στη λειτουργία τους. Ελλείψεις που υπερεντατικοποιούν την εργασία τους, που την καθιστούν δύσκολη ίσως και επικίνδυνη. Ελλείψεις που πέρα από τις άμεσες επιπτώσεις στις παρεχόμενες υπηρεσίες Υγείας, έχουν επιπτώσεις και στην υγεία των ίδιων των νοσηλευτών, προβλήματα υγείας που δυστυχώς στον χώρο μας το τελευταίο διάστημα, δεν αντιμετωπίζονται με σεβασμό από τους αρμοδίους και σε πολλές περιπτώσεις δεν λαμβάνονται καν υπ΄όψιν τους, αντιμετωπίζονται με καχυποψία και δυστυχώς με αναλγησία. Με εξαντλητικά, κυκλικά και ανθυγιεινά ωράρια και με τις εργασιακές τους σχέσεις δυστυχώς να καταπατούνται. Με συχνές εσωτερικές μετακινήσεις χωρίς την τήρηση των κείμενων διατάξεων, την έκδοση της σχετικής ημερησίας από τον διοικητή και μάλιστα ερήμην τους τις πιο πολλές φορές».
ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Το Σωματείο Εργαζομένων καλεί το νοσηλευτικό κλάδο την ερχόμενη Τρίτη 15 Μαϊου σε τρίωρη στάση εργασίας (10.00 – 13.00) με συγκέντρωση ώρα 10.30 στον πρώτο όροφο του ταχύρυθμου. Στόχος η ενημέρωση για τα προβλήματα του κλάδου.
*Από την Έντυπη Έκδοση φύλλο Κυριακής 13 Μαϊου 2018 (Φωτ. αρχείου)