Συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ ανακοινώθηκε μετά την 6ωρη συνάντηση Νίμιτς, Κοτζιά, Ντιμιτρόφ

Τη συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας και ΠΓΔΜ, Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, στις 17 Μαΐου στη Σόφια, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφης ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, ανακοίνωσε ο ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς.

Ο κ.Νίμιτς ανακοίνωσε τη συνάντηση με δήλωσή του μετά την 6ωρη συνάντηση που είχε με τους υπουργούς Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά και Νικόλα Ντιμιτρόφ.

Όπως είπε ο κ. Νίμιτς, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών είχαν σήμερα ακόμα μία «πολύ σοβαρή συνάντηση», «με σκληρή, εντατική και θετική δουλειά» προετοιμάζοντας τη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών.

Τι συζήτησαν στην τριμερή Κοτζιάς, Ντιμιτρόφ και Νίμιτς

Το πλαίσιο της τελευταίας πρότασης των Σκοπίων για το ονοματολογικό που έπεσε στο τραπέζι περιλαμβάνει ένα όνομα για μια χρήση έναντι όλων (erga omnes), σταδιακή υλοποίηση της συμφωνίας εντός 2 ετών αλλά άμεση ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ

Σύμφωνα με δημοσίευμα του omegapress.gr που επικαλείται διπλωματικές πηγές με γνώση των συνομιλιών Ελλάδα και ΠΓΔΜ οδεύουν προς την επίτευξη συμφωνίας που θα έχει μεταβατική περίοδο δύο ετών για την πλήρη εφαρμογή της από την πλευρά των Σκοπίων , κυρίως σε ότι αφορά το erga omnes.

Πρώτος στόχος για τα Σκόπια είναι να πάρουν ημερομηνία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αν οι δύο πρωθυπουργοί θα δώσουν τελικά την έγκρισή τους. Όπως είναι γνωστό η αρχική θέση των Σκοπίων και ευρωπαϊκών χωρών, όπως και του ελληνικού ΥΠΕΞ, ήταν ότι δεν θα υπήρχε χρονικός ορίζοντας και ότι η ΠΓΔΜ θα εντάσσονταν στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, αφού πρώτα άλλαζαν το σύνταγμά τους. Τώρα τίθεται ένα χρονικό περιθώριο δύο ετών και αυτό είναι μια θετική αλλαγή, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα αλλάξει και πάλι το σενάριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία –πλαίσιο θα προβλέπει έναν οδικό χάρτη ενεργειών που θα πρέπει να γίνουν ώστε να υπάρξει καταληκτική συμφωνία που θα εγκριθεί από τα κοινοβούλια των δύο χωρών. Είναι προς το παρόν άγνωστο, αν ο κ. Τσίπρας θα φέρει στη βουλή την συμφωνία ή θα βρεθεί μια φόρμουλα ώστε να κατατεθεί στο κοινοβούλιο στο τέλος της διαδικασίας, δηλαδή μετά από δύο χρόνια, αν καταλήξουν σε αυτό το πλαίσιο.

Ως προς την ονομασία εξακολουθεί να είναι στο τραπέζι η Nova Macedonia και θέματα σχετικά με την ταυτότητα της ΠΓΔΜ. Στην συμφωνία θα προβλέπεται ότι η ονομασία που θα συμφωνηθεί θα ισχύει άμεσα για διεθνή χρήση και μετά την πάροδο δύο ετών θα ισχύσει και στο εσωτερικό της χώρας , αφού τροποποιηθεί το σύνταγμά της. Το δίδυμο Ζάεφ –Ντιμιτρόφ , παρά τις πιέσεις που έχει δεχθεί, κυρίως από ΕΕ και εσχάτως από τις ΗΠΑ, παραμένει αμετακίνητο στη θέση του ότι προς το παρόν, είναι αδύνατη η αλλαγή του συντάγματος, αλλά στην συμφωνία θα δεσμεύονται ότι η αλλαγή του συντάγματος θα πραγματοποιηθεί εντός δύο ετών από την υπογραφή της συμφωνίας, ενώ ίσως προηγηθεί δημοψήφισμα.

Η Αθήνα όμως, θέλει διασφαλίσεις ότι στους 24 μήνες που θα ακολουθήσουν δεν θα ανατραπεί η συμφωνία και δεν θα γίνει μόνιμη η διεθνής ονομασία , όπως συνέβη και με την προσωρινή ονομασία «ΠΓΔΜ». Γι αυτό θα επιμείνει σε έναν οδικό χάρτη , ώστε να μην υπάρξουν αποκλίσεις, προφανώς εξαιτίας εσωτερικών πολιτικών ανακατατάξεων ή εξαιτίας αναδίπλωσης της κυβέρνησης Ζάεφ. Σύμφωνα με άλλες πηγές, είναι πιθανό ο Ζάεφ, μετά την συμφωνία με την Ελλάδα και αφού η ΠΓΔΜ πάρει καταρχήν συμφωνία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, να εκμεταλλευθεί το θετικό κλίμα και να προσφύγει σε εκλογές, με στόχο να αυξήσει την κοινοβουλευτική του δύναμη και να περάσει την αναθεώρηση του συντάγματος.

Σε κάθε περίπτωση, η συμφωνία θα κριθεί ως προς το περιεχόμενό της μόνο αφού γίνει πλήρως γνωστή, καθώς πολλές φορές μέχρι τώρα, πολλά σενάρια και εκδοχές μιας λύσης ανατράπηκαν στην πορεία.