ΠΑΤΡΑ: Αύριο η 8η Ενότητα Κύκλου Επιμορφωτικών Σεμιναρίων Λαογραφίας από το “Λύκειον των Ελληνίδων”

Την Κυριακή 13  Μαΐου 2018 το “Λύκειον των Ελληνίδων Πατρών” συνεχίζει τον  κύκλο σεμιναρίων Λαογραφίας (διάρκειας εννέα ενοτήτων) για παιδαγωγούς, χοροδιδασκάλους, μουσικούς, χορευτές, ερευνητές αλλά και όσους αγαπούν την μελέτη του λαϊκού πολιτισμού.

Εισηγητής: Θάνος Κώτσης, κοινωνικός λαογράφος

Όγδοη ενότητα: Μουσικοχορευτική ταυτότητα και μετασχηματισμοί στην ελληνική μειονότητα της Αλβανίας:  Απ’ τα λαϊκά πανηγύρια στις γιορτές της σοσιαλιστικής ανοικοδόμησης.

 

Με την κατάρρευση των πολυεθνικών αυτοκρατοριών και την ανάδειξη των νέων εθνών-κρατών, η ετερότητα αποτελεί τον βραχνά  στην «εθνική ολοκλήρωση». Ιδιαίτερα οι μεθοριακές ζώνες, που αποτελούν και τον εγγυητικό παράγοντα της εδαφικής επικράτειας, αλλά και το σημείο συνάντησης των διαφορετικών ομάδων, του «εαυτού και του άλλου», αποτελούν τα πεδία των πιο σκληρών ιδεολογικών και συμβολικών αντιπαραθέσεων. Το καθεστώς Χότζα στην Αλβανία διαμορφώνεται στο πλαίσιο ενός ιδιότυπου εθνικιστικού προσανατολισμού που συμπλέει με το όραμα της σοσιαλιστικής ολοκλήρωσης και αποσκοπεί στην κατασκευή της νέας αλβανικής ταυτότητας με όρους αφομοιωτικούς.

Μέχρι το 1967, οι ελληνικές κοινότητες στην Αλβανία αναπαρήγαγαν συμβολικά την εθνοπολιτισμική τους ταυτότητα, μέσα απ’ τις πολιτισμικές πρακτικές που ήταν άρρηκτα συνδεδεμένες με την θρησκευτική παράδοση, αναδεικνύοντας έτσι την τοπικότητα κάθε οικισμού. Με την δια νόμου κατάργηση της θρησκείας, τα αλώνια, τα χοροστάσια και οι αυλόγυροι των ναών χάνουν την τελετουργική τους διάσταση στην επιτέλεση των διαφόρων λαϊκών δρωμένων, παρ’ ότι δεν απεκδύονται της ιερότητας τους για τους κατοίκους, που συνεχίζουν να τα επισκέπτονται και να αποδίδουν τιμές. Παρά ταύτα, ο χορός και το τραγούδι απεδαφοποιούνται, καθώς μεταφέρονται στις αίθουσες πολιτιστικών κέντρων και στις σκηνές των φολκλορικών φεστιβάλ. Έτσι το μουσικοχορευτικό φαινόμενο που αποτελούσε κυρίαρχο στοιχείο για την συμβολική έκφραση της κοινότητας και την συγκρότηση της τοπικής πολιτισμικής ταυτότητας, μετατρέπεται σε «πολιτιστικό προϊόν» που χρησιμοποιείται πολιτικά και τουριστικά ως «επινοημένη παράδοση».

Στην ενότητα αυτή, αρχικά θα γίνει μια προσπάθεια ανάδειξης του ιστορικού πλαισίου μέσα στο οποίο διαμορφώθηκε η παρουσία της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, ενώ παράλληλα θα παρουσιαστούν οι πολιτισμικές πρακτικές που αναπαρήγαγαν συμβολικά την κοινότητα με εθνογραφικά παραδείγματα απ’ την περιοχή του Βούρκου. Επιπλέον θα γίνει αναφορά το νέο φολκλόρ που κατασκευάζει το καθεστώς για να προωθήσει την «σοσιαλιστική ανοικοδόμηση» και την κατασκευή της νέας αλβανικής ταυτότητας,  όπου οι Έλληνες όφειλαν να συμμετέχουν με όρους «αφομοίωσης». Έτσι θα αναδειχθούν οι μετασχηματισμοί και οι νέες πολιτισμικές πρακτικές, όπως η εμφάνιση των φολκλορικών φεστιβάλ, των χοροεσπερίδων και των κομματικών γιορτών, καθώς και η στράτευση της ιστοριογραφίας και της λαογραφίας στην «αφηγηματική» υποστήριξη του Καθεστώτος.

Στους συμμετέχοντες θα δίνεται κάθε φορά φάκελος σημειώσεων και υλικό απ’ την κάθε θεματική που εξετάζεται, ενώ στα mail τους θα αποστέλλεται βιντεοσκοπημένη η κάθε λαογραφική συνάντηση.

Σε όσους παρακολουθήσουν ολόκληρο τον κύκλο μαθημάτων θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής απ’ το Λύκειον των Ελληνίδων Πατρών.

Κυριακή 13 Μαΐου 2018
Αίθουσα Λυκείου των Ελληνίδων Πατρών
Ώρα έναρξης: 7.00μ.μ.

Συμμετοχή: 10 ευρώ

Για περισσότερες πληροφορίες και για δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 2610220531(6.00 – 8.00μ.μ.)