«Φωτιά» στις τιμές των καυσίμων βάζουν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή -Ο αντίκτυπος στην ελληνική αγορά

Αντίκτυπο και στην ελληνική αγορά καυσίμων που ήδη κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα έχουν οι εξελίξεις στο Ιράν.

Η απόφαση Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία για το Ιράν έφτασε τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου στο υψηλότερο σημείο από το 2014.

Στην ελληνική αγορά μέσα σε διάστημα λιγότερο από δύο μήνες η μέση τιμή της αμόλυβδης αυξήθηκε 6,9 λεπτά το λίτρο και του πετρελαίου κίνησης κατά 6,1 λεπτά το λίτρο.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παρατηρητηρίου Καυσίμων η μέση τιμή της βενζίνης διαμορφώνεται στο 1,593 ευρώ ανά λίτρο και του diesel κίνησης στο 1,367 ευρώ το λίτρο.

Ενδεικτικό είναι ότι στις 16 Μαρτίου η βενζίνη ήταν στο 1,524 ευρώ το λίτρο και το ντίζελ κίνησης στο 1,306 ευρώ το λίτρο.

Και φυσικά οι τιμές έχουν πάρει «φωτιά» στα νησιά, όπου παραδοσιακά διαμορφώνεται σε υψηλότερα επίπεδα με τους κυκλαδίτες να πρέπει να πληρώνουν 1,823 ευρώ το λίτρο την αμόλυβδη. Σε υψηλές τιμές διαμορφώνεται η βενζίνη και στο Νομό Δωδεκανήσου όπου φτάνει το 1,738 ευρώ το λίτρο, στο νομό Ηρακλείου που φτάνει στο 1,644 ευρώ, στο νομό Λασιθίου στο 1,660 και στο νομό Λέσβου στο 1,649 ευρώ το λίτρο.

Οι διεθνείς τιμές

Οι τιμές του πετρελαίου εξακολουθούν να βρίσκονται σήμερα στα υψηλότερα επίπεδά τους, από το Νοέμβριο του 2014, καθώς οι επενδυτές προσαρμόζονται στην προοπτική επαναφοράς των αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν, που παράγει περίπου το 4% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου.

Οι τιμές του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης τύπου Brent, καταγράφηκαν άνω των 77,80 δολάρια το βαρέλι.

Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου αυξήθηκαν στα 71,75 δολάρια το βαρέλι.

 

Πηγή:| iefimerida.gr