ΠΑΤΡΑ: Η “Πρόταση ” στην ολομέλεια του Πανελληνίου Δικτύου Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης

Στην φιλόξενη Ζάκυνθο πραγματοποιήθηκε από 4- 6 Μαΐου, η ολομέλεια του Πανελλήνιου Δικτύου Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης. Η τακτική ολομέλεια του Πανελλήνιου Δικτύου συνδυάστηκε με τον εορτασμό των 20 χρόνων λειτουργίας του Κέντρου Πρόληψης Π.Ε Ζακύνθου, «ΣΤΟΡΓΗ» και διοργανώθηκε με την υποστήριξη της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.
Την Παρασκευή 4 Μαΐου στις 12:30 πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής του Πανελλήνιου Δικτύου Φορέων Πρόληψης με τον Μητροπολίτη Ζακύνθου, κ. Διονύσιο Δ’, με τον Αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου κ. Λευτέρη Νιοτόπουλο, τον Πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ, κ. Ευάγγελο Καφετζόπουλο, τον Αντιπρόεδρο του ΔΣ του Κέντρου Πρόληψης Ζακύνθου «ΣΤΟΡΓΗ», κ. Νίκο Λογοθέτη καθώς και με τον Επιστημονικά Υπεύθυνο του Κέντρου Πρόληψης Ζακύνθου, κ. Τιμόθεο Στραβοπόδη και εργαζόμενους του Κέντρου. Την Συντονιστική Επιτροπή του Πανελλήνιου Δικτύου στη συνάντηση εκπροσώπησαν η κα Γιάννα Ζορμπά, Συντονίστρια του Δικτύου & Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης Αχαΐας «Καλλίπολις», ο κ. Νίκος Τσακμάκης, Επιστημονικά Υπεύθυνος του Κέντρου Πρόληψης Κοζάνης, ο κ. Γιάννης Νέζης, Επιστημονικά Υπεύθυνος του Κέντρου Πρόληψης Δ. Αθηναίων, η κα Νίκη Γεωργαλά, Προϊσταμένη του Τμήματος Εφαρμογών Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ και η κα Κωνσταντίνα Αποστολοπούλου, Επιστημονικό Στέλεχος του Κέντρου Πρόληψης Χολαργού-Αγ. Παρασκευής.
Η συζήτηση κινήθηκε σε ένα ιδιαίτερα φιλικό και συνεργατικό κλίμα και επισημάνθηκε η σημαντικότητα του έργου των φορέων πρόληψης στην κάθε τοπική κοινότητα, η συνεισφορά των προγραμμάτων πρόληψης στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας των νέων, της οικογένειας και του σχολείου στην περίοδο της κρίσης. Αναγνωρίστηκε ότι καθοριστικό ρόλο στην βιωσιμότητα και στην εξέλιξη των φορέων πρόληψης διαδραματίζει η ουσιαστική εμπλοκή και υποστήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης και των τοπικών φορέων καθώς και η άριστη επιστημονική κατάρτιση των επιστημονικών στελεχών, η αφοσίωση, η αγάπη και η δέσμευσή τους στο έργο της πρόληψης.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, την Παρασκευή 4 Μαΐου, στη Λέσχη «Ο Ζάκυνθος», πραγματοποιήθηκε μία εκδήλωση αφιέρωμα στα 20 χρόνια δράσης και λειτουργίας του Κέντρου Πρόληψης Ζακύνθου παρουσία πολλών εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, της σχολικής κοινότητας, τοπικών φορέων της Ζακύνθου, μελών Διοικητικών Συμβουλίων και επιστημονικών ομάδων φορέων πρόληψης από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο. Μετά την ολοκλήρωση του αφιερώματος ξεκίνησαν οι εργασίες της τακτικής ολομέλειας του Πανελλήνιου Δικτύου Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης οι οποίες ολοκληρώθηκαν το Σάββατο 5 Μαΐου το απόγευμα.
Στην τακτική ολομέλεια συμμετείχαν 50 περίπου άτομα, εκπρόσωποι 28 φορέων πρόληψης από την Κομοτηνή μέχρι την Κρήτη και την Κύπρο. Η ολομέλεια έδωσε καταρχήν την ευκαιρία για ουσιαστική σύνδεση και ανταλλαγή της εμπειρίας μεταξύ ανθρώπων που εργάζονται στην πρόληψη (επιστημονικά στελέχη, εθελοντές, μέλη διοικήσεων). Παράλληλα, στο πλαίσιο αυτής της συνάντησης ξεκίνησε μία προσπάθεια καταγραφής και αποτύπωσης της 25ετούς εμπειρίας του Πανελλήνιου Δικτύου Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης στην έννοια και πρακτική της λειτουργικής δικτύωσης των φορέων πρόληψης τόσο μεταξύ τους όσο και με τις κοινότητες στις οποίες παρεμβαίνουν.
Τα συμπεράσματα αυτής τη Συνάντησης αναμένεται να επεξεργαστούν περαιτέρω και να αποτυπωθούν με την μορφή ενός εγχειριδίου το οποίο θα μπορεί να αξιοποιηθεί από τους φορείς πρόληψης καθώς και άλλους φορείς που ενδιαφέρονται να αναπτύξουν λειτουργικές μορφές δικτύωσης και συνεργασίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, κ. Ευάγγελος Καφετζόπουλος, συμμετείχε ενεργά καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών της ολομέλειας δίνοντας στο τέλος των εργασιών πολύ σημαντική ανατροφοδότηση για την συνεισφορά του Δικτύου στην επίτευξη των στόχων της πρόληψης, εκφράζοντας τον ενθουσιασμό του για την ποιότητα των σχέσεων που συνάντησε στο Δίκτυο.
Η ολομέλεια ολοκληρώθηκε την επόμενη ημέρα Κυριακή 6 Μαΐου με δράσεις σύνδεσης με τον τόπο της Ζακύνθου που περιελάμβανε επίσκεψη-ξενάγηση στο Μουσείο Σολωμού και Κάλβου, επίσκεψη και ξενάγηση στη Μονή του Αγ. Διονυσίου και επίσκεψη στο λόφο του Στράνη, στον τόπο που ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός, ακούγοντας τους κανονιοβολισμούς του Μεσολογγίου, εμπνεύστηκε και έγραψε τον εθνικό μας ύμνο.
Στις εργασίες της Ολομέλειας του Πανελλήνιου Δικτύου Φορέων Πρόληψης από την Πάτρα συμμετείχαν, ο κ. Βασίλης Πασσάς, Επιστημονικά Υπεύθυνος της Κίνησης «ΠΡΟΤΑΣΗ» και Ιδρυτής του Δικτύου, η κα Γιάννα Ζορμπά, Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης Αχαΐας «Καλλίπολις» και συντονίστρια του Δικτύου τα τελευταία 5 χρόνια καθώς και η κα Αγγελική Πασσά, Υπεύθυνη των προγραμμάτων για παιδιά του ΚΔΑ της Κίνησης ΠΡΟΤΑΣΗ και ιδρυτικό μέλος του Δικτύου.