Στο «μικροσκόπιο» του ΣΔΟΕ διευθυντής της Κτηματολόγιο ΑΕ

Από «κόσκινο» περνά το ΣΔΟΕ τον επί είκοσι χρόνια οικονομικό διευθυντή της Κτηματολόγιο ΑΕ, επί των ημερών του οποίου η εταιρεία διαχειρίστηκε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, χρήματα προερχόμενα είτε από τις τσέπες των φορολογούμενων πολιτών είτε από επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το ΣΔΟΕ εστιάζει τις έρευνές του στις προθεσμιακές καταθέσεις του Κτηματολογίου, οι οποίες ειδικά για την πενταετία 2008-2012 ξεπερνούν τα 250.000.000 ευρώ και συγκεκριμένα σε ένα πόρισμα ορκωτών λογιστών, το οποίο διαπιστώνει λάθη στις εγγραφές και «τρύπα» στη λογιστική αποτύπωση των προθεσμιακών καταθέσεων.

Ένα από τα ζητήματα που ελέγχει το ΣΔΟΕ είναι το κατά πόσο ο συγκεκριμένος οικονομικός διευθυντής, που παραμένει στη θέση για πάνω από είκοσι χρόνια, είχε ενημερώσει τις εκάστοτε διοικήσεις και την πολιτική ηγεσία για το γεγονός ότι η σύζυγός του εργαζόταν σε κρίσιμο πόστο σε μεγάλη τράπεζα, στην οποία κατέληγε το μεγαλύτερο ποσοστό των προθεσμιακών καταθέσεων.

Δηλαδή, εάν και κατά πόσο, επί σειρά ετών, η σύζυγός του είχε εσωτερική πληροφόρηση για το ύψος των προσφορών που κατέθεταν (με φαξ) οι άλλες τράπεζες, έτσι ώστε να υποβάλλει εκείνη τη χαμηλότερη προσφορά, κερδίζοντας τον διαγωνισμό. Επίσης, ερευνούν εάν έχουν αγοραστεί μετοχές συγκεκριμένης τράπεζας, ή άλλα χρηματοπιστωτικά προϊόντα, παρότι απαγορευόταν ρητά, ενώ αποτελεί ερωτηματικό γιατί δεν μεταφέρθηκαν –ακόμα και σήμερα– όλα τα αποθεματικά του Κτηματολογίου, δηλαδή εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπως έγινε με όλους τους άλλους κρατικούς φορείς.

Την περασμένη εβδομάδα το «Π» είχε αναφερθεί στη δυναμική «επάνοδο» του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος στην υπόθεση «Κτηματολόγιο», ένα έργο αυτοχρηματοδοτούμενο από τους φορολογούμενους πολίτες που κοστίζει 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ. Αποκάλυψε δε την απόφαση των ελεγκτών του ΣΔΟΕ να ανοίξουν οι λογαριασμοί οκτώ προσώπων τα οποία, πριν από μία δεκαετία, είτε μέσω των επιτροπών διαφήμισης είτε από άλλα καίρια πόστα, διεκπεραίωσαν τη διαφημιστική δαπάνη 10.000.000 ευρώ μέσα σε 100 μέρες.

Το «Π» είχε αποκαλύψει επίσης ότι ο εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος «έσπασε» την έρευνα σε έξι μέρη, ήτοι: 1) την οικονομική διαχείριση της εταιρείας, 2) τις υπερκοστολογήσεις των κτηματολογικών μελετών, 3) τα εισοδήματα των υποθηκοφυλάκων από την είσπραξη τελών κτηματολογίου, 4) την οικειοποίηση αδήλωτων ακινήτων, 5) θέματα προσλήψεων, μισθών και προαγωγών και 6) τις διαφημιστικές δαπάνες της εταιρείας.

Η σημερινή αποκάλυψη του «Π» στηρίζεται σε στοιχεία που μελετούν οι «ράμπο» του ΣΔΟΕ, σε σχέση με την οικονομική διαχείριση της εταιρείας Κτηματολόγιο ΑΕ, η οποία ιδρύθηκε πριν από είκοσι χρόνια, έχοντας ως μοναδικό μέτοχο το Ελληνικό Δημόσιο.

 

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο