Ρέγκλινγκ για Βαρουφάκη: Έκανε το Grexit ρεαλιστικό σενάριο

Αισιόδοξος εμφανίστηκε για την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλιγκ μιλώντας σε εκδήλωση στο Άαχεν

Ο κ. Ρέγκλινγκ στην ομιλία του τόνισε πως αν η Ελλάδα εφαρμόσει και τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις , μπορεί να βγει επιτυχώς από το πρόγραμμα τον Αύγουστο. Μάλιστα, μίλησε και για ελάφρυνση του χρέους υπό όρους ενώ δεν ξέχασε να αναφερθεί και στον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

Αναλυτικά, ο επικεφαλής του ESM προσπάθησε να εξηγήσει για ποιον λόγο η Ελλάδα παραμένει σε πρόγραμμα ενώ οι άλλες χώρες έχουν ολοκληρώσει τα δικά τους, κάνοντας λόγο για ειδική περίπτωση.

«Πρώτον, η οικονομία της Ελλάδας είχε πολύ πιο βαθιά ριζωμένα προβλήματα από ό,τι οι άλλες χώρες σε πρόγραμμα. Δεύτερον, η χώρα υπέφερε από μια πολύ πιο ασθενή δημόσια διοίκηση από ό,τι τα άλλα κράτη-μέλη του ευρώ. Και τρίτον, η κυβέρνηση το πρώτο εξάμηνο του 2015 προχωρούσε με τον τότε υπουργό Οικονομικών (σ.σ. Γιάνη) Βαρουφάκη στη λάθος κατεύθυνση: σημαντικές μεταρρυθμίσεις ανακλήθηκαν και κατεβλήθη προσπάθεια να σταματήσει το συμφωνηθέν μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα. Ως αποτέλεσμα, έπεσε η ελληνική οικονομία και πάλι σε ύφεση. Το «Grexit» ξαφνικά έγινε ρεαλιστικό σενάριο. Η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι αυτός ο λάθος δρόμος κόστισε στην Ελλάδα 86 δισεκατομμύρια ευρώ. Κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2015, όμως, η κυβέρνηση επέστρεψε στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων» ειπε χαρακτηριστικά οκ Ρέγκλινγκ που συνέχισε λέγοντας ότι η Ελλάδα καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να εκπληρώσει τους μεταρρυθμιστικούς όρους. «Συνολικά η Ελλάδα έχει σήμερα πίσω της εντυπωσιακές προσπάθειες προσαρμογής. Το έλλειμμα του προϋπολογισμού κατά την έναρξη της κρίσης το 2009 βρισκόταν πάνω από το 15% του ΑΕΠ. Εδώ και δύο χρόνια η χώρα παράγει δημοσιονομικό πλεόνασμα, δηλαδή «μαύρο μηδέν». Μια τέτοια επιτυχία είναι δυνατή μόνο με βαθιές μεταρρυθμίσεις», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε:

«Αν με τους εταίρους μας, τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι οι όροι έχουν εκπληρωθεί, μπορεί το πρόγραμμα να ολοκληρωθεί και να πραγματοποιηθεί μια τελευταία δανειακή εκταμίευση. Και αφού δοθεί η τελευταία δόση, ίσως ανοίξει ο δρόμος για το χρέος«.