Υπ. Εργασίας: Αυξημένες επικουρικές για 198.000 συνταξιούχους από την περασμένη Πέμπτη


Αυξημένες επικουρικές συντάξεις έως 83 ευρώ λαμβάνουν από την περασμένη Πέμπτη 198.000 συνταξιούχοι μετά τον νέο υπολογισμό των κρατήσεων για το ΑΚΑΓΕ, επισημαίνει το υπουργείο Εργασίας χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει πότε θα καταβληθούν τα αναδρομικά.

Σε ανακοίνωσή του το υπουρεγίο Εργασίας κάνει λόγο «για δημοσιεύματα μερίδας του τύπου που επιχειρούν να δημιουργήσουν ψευδείς εντυπώσεις σχετικά με τις κρατήσεις υπέρ ΑΚΑΓΕ, που έχει επιβληθεί από προηγούμενες κυβερνήσεις» και διευκρινίζει:

  • Από την Πέμπτη, 3 Μαΐου 2018, περισσότεροι από 198 χιλιάδες συνταξιούχοι λαμβάνουν αυξημένη επικουρική σύνταξη, με όφελος που φτάνει έως και τα 83 ευρώ το μήνα αφού η κυβέρνηση κατάφερε μέσω διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και με όπλο την πλεονασματική λειτουργία του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, να ξεπεράσει το πρόβλημα μιας δεσμευτικής, από το 2011, παρακράτησης για το ΑΚΑΓΕ στις επικουρικές συντάξεις.
  • Κανένα ζήτημα δεν υπάρχει αναφορικά με την παρακράτηση ΑΚΑΓΕ στις κύριες συντάξεις, καθώς η διάταξη του άρθρου 14, παρ.2α, του Ν.4387/16 αναφέρει ρητά ότι οι συντάξεις «συνεχίζουν να καταβάλλονται στο ύψος που είχαν διαμορφωθεί κατά την 31.12.2014». Επομένως εφαρμόζονται οι κανόνες ως είχαν.
  • Αλλοι ισχυρισμοί σχετικά με τον τρόπο του επανυπολογισμού των συντάξεων είναι πλήρως ανυπόστατοι. Ο υπολογισμός έχει γίνει σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4387/2016 και την αντίστοιχη υπουργική απόφαση η οποία είχε εκδοθεί.

Οσοι εξακολουθούν να διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα εκτίθενται διπλά καθώς αποκαλύπτουν την πλήρη άγνοιά τους για το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει για τις συντάξεις και το ΑΚΑΓΕ, καταλήγει το υπουργείο Εργασίας.