Βούλτεψη: Καθαρή έξοδος δεν υπάρχει ούτε πρακτικά ούτε ουσιαστικά

«Καθαρή έξοδος δεν υπάρχει –και πρακτικά και ουσιαστικά», τόνισε η βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, πρώην υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM».

«Δεν μπορούμε να μιλούμε για καθαρή έξοδο όταν η χώρα έχει capital controls και όταν τα στοιχεία για την οικονομία δείχνουν ότι δεν μπορεί να δανειστεί από τις αγορές με τον τρόπο που δανείζονται οι άλλες χώρες», εξήγησε η κ. Βούλτεψη και πρόσθεσε: «Με διάφορα ψέματα που εκτοξεύτηκαν στη διάρκεια του 2014, η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν επέτρεψε στη χώρα να βγει τότε από αυτή την περιπέτεια. Τελικά, βέβαια, ήλθαν οι δανειστές, τους επέβαλαν νέα μέτρα, όπως το υπερταμείο, και τελικά έχουν καταλήξει να είναι οι καλύτεροι σύμμαχοι των δανειστών, οι οποίοι γνώριζαν την δίψα τους για την εξουσία και ήξεραν ότι θα τους έχουν του χεριού τους».

«Η υπόθεση του χρέους», παρατήρησε η βουλευτής, «πάει πίσω από το 2012 και θα ήταν υποχρεωμένοι οι δανειστές να τη συζητήσουν με τα στοιχεία του 2014 και τώρα εξελίσσεται σε ένα είδος μνημονίου χρέους, όπου θα επιβάλλουν νέα μέτρα και μόνο τότε θα δίνουν ελαφρύνσεις».

«Αυτό που προτείνει ο Μακρόν για ρήτρα ανάπτυξης μας οδηγεί σε έναν αέναο φαύλο κύκλο γιατί μας λέει ότι αν έχουμε ανάπτυξη μέχρι 2,8% δεν θα πληρώνουμε, αλλά μόλις ανεβαίνει από εκεί και πέρα μέχρι το 3,4% θα κάνουμε μερική αποπληρωμή και πάνω από το 3,4% θα έχουμε ολική αποπληρωμή χρεών, δηλαδή θα καταντήσουμε να γυρεύουμε να μην έχουμε ανάπτυξη γα να μην πληρώνουμε όλα αυτά τα χρέη», εξήγησε η βουλευτής, προσθέτοντας πως «μία χώρα με τέτοιο θηριώδες χρέος δεν μπορεί να έχει απαιτήσεις να λειτουργεί με κανονικό τρόπο, άρα υποχρεωτικά θα πρέπει αυτό το χρέος με κάποιον τρόπο να ρυθμιστεί, ώστε να μπορέσουν κάπως να λυθούν τα χέρια μας».

Σε ό,τι αφορά τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών διευκρίνισε: «Η ΝΔ ζητά εκλογές επειδή βλέπει όλα αυτά τα αδιέξοδα» και «για να μπορέσουμε να βρούμε μία διέξοδο πρέπει να γίνουν όσο το δυνατόν συντομότερο».

Κληθείσα να σχολιάσει τη συζήτηση για την προοπτική προεκλογικής και μετεκλογικής συνεργασίας του Κινήματος Αλλαγής με τον ΣΥΡΙΖΑ, που έγινε χθες σε εκδήλωση με θέμα «Το μέλλον της προοδευτικής παράταξης», με πρωτοβουλία του πρώην υπουργού και μέλους της ΚΕ του ΚΙΝΑΛ Γιάννη Ραγκούση, σημείωσε: «Προφανώς έτσι όπως είναι η κατάσταση οι συνεργασίες είναι επιβεβλημένες. Εμείς έχουμε κάνει ήδη μία συνεργασία και μάλιστα σε τρικομματική κυβέρνηση. Ξέρουμε ότι χρειάζονται συνεργασίε, αν και προφανώς η δική μας πρόθεση είναι να έχουμε την αυτοδυναμία. Αυτό όμως δεν εμποδίζει συνεργασίες και το ότι ο κ . Ραγκούσης επιλέγει ποιοι θα είναι οι δικοί του σύμμαχοι -γιατί είναι δική του πρόταση- είναι δικό του πρόβλημα […] Μέσα στο δημοκρατικό τόξο θεωρητικά μπορούν να γίνουν συμμαχίες. Η ΝΔ απλώς έχει ήδη συνεργαστεί άλλη μία φορά σε μία κυβέρνηση η οποία έφερνε τη χώρα εκτός μνημονίων».