Σκουρλέτης: Αν επανατοποθετηθούν τα κόμματα θα επαναφέρουμε πρόταση για απλή αναλογική


Ανοιχτός στο ενδεχόμενο η κυβέρνηση να επαναφέρει την πρόταση της απλής αναλογικής με στόχο να εφαρμοστεί από τις επόμενες  και όχι από τις μεθεπόμενες εκλογές, εμφανίστηκε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης.

Μιλώντας στον real fm, ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε : «Εμείς έχουμε πει ότι αν έχουν διαμορφωθεί οι όροι που θα οδηγήσουν σε επανατοποθέτηση των κομμάτων που δεν την είχαν υποστηρίξει (σ.σ το καλοκαίρι του 2016) πολύ ευχαρίστως να την επαναφέρουμε». Όπως εξήγησε, «τότε είχαν τεθεί και κάποιες άλλες προϋποθέσεις –ήταν το σπάσιμο της Β’ Αθήνας- μακάρι  να μπορεί να εφαρμοστεί  στις επόμενες εκλογές διασφαλίζοντας 200 ψήφους», σημείωσε.

Κληθείς να απαντήσει στο ερώτημα αν η  κατάτμηση πρέπει να θεωρείται δεδομένη, είπε ότι «αυτή η συζήτηση που έχει ανοίξει και παλαιότερα μπορεί να μας οδηγήσει σε αναμόρφωση των  διοικητικών ορίων της Β’ Αθήνας»,  υπενθυμίζοντας ότι απαιτεί πλειοψηφία 200 ψήφων για να ισχύσει από τις επόμενες εύλογες, δηλαδή ό,τι ισχύει και για τον εκλογικό νόμο.

Τέλος, ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε ότι «Οι τρεις κάλπες ήταν προσδιορισμένες για το Μάιο του 2019, δεν το ανακαλύπτουμε τώρα». Εξήγησε ότι η κυβέρνηση πήρε την πρωτοβουλία η δια νόμου σύμπτωση να σταματήσει και να επαναφέρει την πρακτική που γινόταν οι εκλογές τον Οκτώβρη. Όπως τόνισε, «ενδεχομένως να συμπέσει αυτή η ημερομηνία-πολύ πιθανό να συμπέσει- με τις εθνικές εκλογές. Αν συμπέσει καλώς να συμπέσει».