(ΦΩΤΟ)-ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ: Μαζική συμμετοχή – υπό βροχή – στο συλλαλητήριο για τα σκουπίδια – Φωνή λαού για “καθαρή πόλη”!

Υπό δυνατή βροχή που αποτέλεσε εμπόδιο και σημείο συνάντησης την πλατεία Αγίας Λαύρας του Αιγίου, στις 12 το μεσημέρι – με σημείο αναφοράς τα αμάζευτα – επί τρίμηνο – σκουπίδια, σύλλογοι, φορείς και απλοί δημότες πραγματοποίησαν σήμερα συγκέντρωση, θέλοντας να στείλουν μήνυμα άμεσης αποκομιδή στον Δήμο Αιγιαλειας.

Ανάμεσα στους πρωτεργάτες της κινητοποίησης είναι, το Εργατικό Κέντρο, η Β’ ΕΛΜΕ, ο Εμπορικός Σύλλογος Αιγίου, η Ανεξάρτητη Ανοιχτή Κίνηση Αν. Αιγιάλειας, η Ομοσπονδία Οικολογικών Οργανώσεων Κορινθιακού «Αλκυών», οι Περιβαλλοντικοί Σύλλογοι «Ιριδα» και Αλυκής, οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Λόγγου, Τέμενης, Γονέων 1ου ΓΕΛ,ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Παπακωνσταντίνου και η Διοικήτριας του ΓΝΑΑ Γιούλη Μαμμή.
Επιπλέον:

  • Ο Δικηγορικός Σύλλογος, που πρώτος, με ενέργειές του, κινήθηκε υπέρ της αποκομιδής με εισαγγελική εντολή, στηρίζει την κίνηση και θα συμμετάσχει, ώστε να βρεθεί οριστική λύση στο ζήτημα, αλλά και για να μην αντιμετωπίσει η πόλη, στο μέλλον, παρόμοιες επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία καταστάσεις.
  • Οι Κοινότητες Αιγείρας, Αμπελοκήπων, Μοναστηρίου, Οασης, Περιθωρίου, Σελιάνας, Συνεβρού, Αγίας Βαρβάρας, Καλαμιά και Κραθίου, έκαναν κοινό προσκλητήριο έχουν απευθύνει , ζητώντας «Καθαρή Αιγιάλεια» με άμεση έναρξη δράσεων ανακύκλωσης για καλύτερη ποιότητα ζωής.

  • Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος συμμετέχει και αυτός, απαιτώντας βιώσιμη λύση, αφού «η υγεία δεν μπορεί να εκτίθεται σε κίνδυνο» όπως αναφέρει. Γι’ αυτό και τα φαρμακεία θα κλείσουν στις 11.30 π.μ.
  • Ο Ιατρικός Σύλλογος ανακοίνωσε κλείσιμο των ιατρείων (11.30π.μ. – 2μ.μ.), για στήριξη του συλλαλητηρίου και να διατρανωθεί η βούληση επίλυση του χρονίζοντος και σοβαρότατου περιβαλλοντικού προβλήματος.
  • Η Ενωση Συλλόγων Γονέων-Κηδεμόνων Αιγιάλειας, επίσης συμμετέχει κι έχει καλέσει τα μέλη της, όπως παραλάβουν τα παιδιά τους από τα σχολεία για να παρευρεθούν μαζί στην κινητοποίηση.
  • Το Σωματείο Εγαζομένων του Νοσοκομείου Αιγίου, συμμετέχει, με σκοπό την απομάκρυνση των σκουπιδιών.
  • Ο Σύλλογος Καταστημάτων Εστίασης-Αναψυχής, αγωνιώντας για τη δημόσια υγεία και την έλευση επισκεπτών – τουριστών, συμμετέχει στο συλλαλητήριο.
  • Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ, έχει προκηρύξει για σήμερα 2ωρη στάση εργασίας (12μ.-2 μ.μ.),οπότε δάσκαλοι και νηπιαγωγοί να λάβουν μέρος στο Παναιγιάλειο Συλλαλητήριο.
  • Η Τομεακή Επιτροπή Αχαΐας του ΚΚΕ, στηρίζει, ως δίκαιες, τις κινητοποιήσεις των κατοίκων και τους καλεί να μην παγιδευτούν σε παραπλανητικές διαμάχες και να μην στοιχηθούν πίσω από ανταγωνισμούς οικονομικών συμφερόντων και επιχειρηματικών ομίλων.

Φωτογραφία της Τύπος της Αιγιάλειας.

  • Η Αριστερή Παρέμβαση-Αντικαπιταλιστική Κίνηση Δυτικής Ελλάδας, συμμετέχει στο συλλαλητήριο και καταγγέλλει την στάση και τις μεθοδεύσεις του δημάρχου και άλλων συνυπεύθυνων φορέων, οι οποίοι εφαρμόζουν «εγκληματική, διχαστική και εκβιαστική πολιτική» όπως πιστεύει, με τον Δήμο κατ’ αυτόν να αποτελεί ξεκάθαρο παράδειγμα ανεπάρκειας του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων, ενώ τάσσεται υπέρ του κλεισίματος του «κορεσμένου και ρυπογόνου» ΧΥΤΑ Αιγείρας και επαναφέρει το θέμα, με επερώτηση, σήμερα στο Περιφερειακό Συμβούλιο
  • Η Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων Ανατολικής Αιγιάλειας μετά από συνάντηση φορέων, συλλόγων, σωματείων Αιγείρας-Ακράτας καθώς και αρκετών προέδρων Τοπικών Κοινοτήτων, αποφάσισε μαζική και οργανωμένη συμμετοχή στο συλλαλητήριο και μετάβαση με πούλμαν.

  • Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ακράτας «Αναγέννησις» καλεί στον κοινό αγώνα για τη διεκδίκηση καλύτερης ποιότητας ζωής.
  • Η Ενωση Καπνοπωλών-Περιπτερούχων συμμετέχει στη συγκέντρωση της πλατείας Αγίας Λαύρας, με κατάληξη στο Δημαρχείο, ενώ θα κλείσουν τις επιχειρήσεις τους (12μ. -2μ.μ.).
  • Ο Μουσικοχορευτικός Σύλλογος «Φιλαρμονική Ακράτας» καλεί φίλους και μέλη του να στηρίξουν, αφού η αποκομιδή των απορριμμάτων δεν μπορεί να πάρει άλλη αναβολή.
  • Ο Εμπορικός-Τουριστικός Σύλλογος Ανατολικής Αιγιάλειας, κλείνει τα καταστήματα (12μ.μ-2μ.μ)
  • Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Διακοπτού «Νέα Πνοή» συμμετέχει στην κινητοποίηση.
  • Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αιγιάλειας συμμετέχει και λέει ότι το πρόβλημα είναι κατά κύριο λόγο πρόβλημα πολιτικό, της κεντρικής εξουσίας και της τοπικής διοίκησης, ενώ καλεί τον κόσμο να δυναμώσει τους αγώνες του.

Θ>ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ο δήμαρχος Αιγιάλειας Θανάσης Παναγόπουλος, με χθεσινή του παρέμβαση, δηλώνει ότι:
«Ο αποκλεισμός του ΧΥΤΑ Αιγείρας είναι παράνομος, καταχρηστικός και υποκινείται από μια μικρή ομάδα ατόμων συγκεκριμένων πολιτικών χώρων που δεν κατάφεραν ποτέ να ξεπεράσουν το ανάστημά τους, εξυπηρετούν προσωπικούς στόχους εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος και της υγείας, δυσφημίζοντας και ταλαιπωρώντας τον κόσμο και το περιβάλλον, καθ’ ότι δεν αντέχουν τις αλήθειες και τη νομιμότητα».

ΚΟΙΝΟΤΑΡΧΕΣ ΑΝ.ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Σε «σίριαλ» μετετράπη χθες, ανακοίνωση του Δημαρχικού Γραφείου, με περιεχόμενο το ψήφισμα και ατην ανοιχτή επιστολή Προέδρων Τοπικών Κοινοτήτων της Αιγείρας,της Ακράτας και του Διακοπτού, που προς στιγμή εμφανίστηκε ως αίτημα υπέρ του Δήμου, στην χρήση του ΧΥΤΑ Κακοχουνίου Αν. Αιγιάλειας.
Συνυπογράφουν οι: Καρρά Μαρία (Ακράτας), Κρικέτος Παναγιώτης (Συλιβαινιωτίκων), Ρεκούτης Αντρέας (Πλατάνου), Παπαδιαμαντόπουλος Χαρίλαος (Μεσορρουγίου), Καρβέλης Ανδρεάς (Σελιάνας), Δημόπουλος Κωνσταντίνος (Αμπέλου),Θεοδωρόπουλος Χρήστος (Πορρωβίτσας), Λυμπερόπουλος Χρήστος (Εξοχής), Μεντζελόπουλος Απόστολος (Χρυσανθίου), Παγώνης Κωνσταντίνος (Βούτσιμου), Κριτάκης Ηλίας (Αιγών), Αναγνωστόπουλος Δημήτριος (Περιστέρας), Παπαϊωάννου Ιωάννης (Καλαμιά), Καλύβας Χρήστος (Βαλιμής), Σμυρνιώτης Θανάσης (Παραλίας Πλατάνου), Κορύλλος Δημήτριος (Βελλάς), Δημητρίου Δημήτριος (Κράθιου), Γιαλαμάς Γεώργιος (Όαση, Παπαμιχαλόπουλος Παναγής (Συνεβρού), Ντρίβας Παναγιώτης (Ζαρούχλας), Σπυρόπουλος Χρήστος (Μοναστηρίου), Μούσκας Αναστάσιος )Νικολαιΐκων), Πράσινος Χαράλαμπος (Ριζομίλου), Δροσόπουλος Γεώργιος (Κερύνειας), Παναγόπουλος Βαγγέλης (Ελίκης), Ροδόπουλος Βασίλειος (Ροδιάς), Θεοφανόπουλος Βαγγέλης (Μαμουσιάς), Τζαβάρας Βασίλειος (Ελαιώνα), Μητσόπουλος Παναγιώτης (Ζαχλωριτίκων), Παπακανέλου Ξανθή Κοινότητα (Τράπεζας) και Σταυρόπουλος Βάσος (Διακοπτού).
Τελικά,ανακοινώθηκε ως ψήφισμά τους προς τον εισαγγελέα Καλαβρύτων, την εισαγγελέα Αιγίου και τον εισαγγελέα Εφετών Πάτρας,την Αστυνομική Διεύθυνση Αχαΐας και τον δήμαρχο (με κοινοποίηση στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου), από 21 εκ των 25 προέδρων ΤΚ, που επισημαίνουν ότι:

Δεν υφίσταται έγγραφο υπηρεσίας και αρχής που να προκύπτει το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Αιγείρας» και για τον λόγο αυτό ζητούν να προβούν σε όλες τις νόμιμες ενέργειες για την προστασία του περιβάλλοντος και την προστασία της δημόσιας υγείας των δημοτών.

Επικαλούνται επιχειρήματα και αδιάσειστα στοιχεία, όπως έργα βελτίωσης λειτουργίας του ΧΥΤΑ από τον δήμο (συλλογή και καύση βιοαερίου, συλλογή και επεξεργασία στραγγισμάτων) και επικαλούνται αυτοψία και δειγματοληψία στον «Θολοπόταμο», από την Περιφέρεια, που προκύπτει ότι οι τιμές είναι εντός των προβλεπόμενων ορίων καθώς και ότι δεν εντοπίστηκε υδροφορία και δεν συλλέχθηκαν αέρια δείγματα κ.ά.

Στην επιστολή τους, 11 από τους 12 προέδρους του Διακοπτού, απευθύνονται στον γγ της Αποκεντρωμένης για να επισημάνουν ότι τα αναγκαία βελτιωτικά έργα στον ΧΥΤΑ Αιγείρας βρίσκονται σε εξέλιξη και ζητούν ν’ ανοίξει προσωρινά για την μεταφορά απορριμμάτων του Διακοπτού, της Ακράτας και της Αιγείρας, ενόψει και της θερινής περιόδου.