«Πάγος» στα σενάρια πρόωρων εκλογών από την κυβέρνηση

Να κλείσει τη συζήτηση για πρόωρες εκλογές, που συντηρείται και με την επαναφορά του σχετικού αιτήματος από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, επιθυμεί η κυβέρνηση. Με το αμέσως επόμενο διάστημα να προσδιορίζεται ως καθοριστικό, καθώς θα πρέπει να ολοκληρωθεί η τέταρτη αξιολόγηση, να προσδιοριστεί το μεταμνημονιακό πλαίσιο αλλά και το τι μέλλει γενέσθαι σε σχέση με το χρέος, το τελευταίο που η κυβερνητική ηγεσία θέλει, είναι να εισέλθει το πολιτικό προσωπικό και πρωτίστως οι κυβερνητικοί βουλευτές, σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Ηδη, το προηγούμενο διάστημα άρχισαν να τίθενται από βουλευτές –με τη σκέψη στην κάλπη– αιτήματα για «ξήλωμα» μνημονιακών ρυθμίσεων, ενώ η αντανάκλαση στην εκλογική βάση έφερε διαφοροποιήσεις και στο θέμα της αναδοχής παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια. Ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος πρωτίστως στο ακροατήριό του στο εξωτερικό, σε εταίρους και δανειστές, μιλά διαρκώς για σταθερή πορεία της κυβέρνησης αλλά και για δέσμευση στη συνέχιση και ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων, βάζοντας «φρένο» στα αιτήματα ανατροπής που έρχονται από την πλευρά των βουλευτών.

«Η κυβέρνηση έχει εντολή τετραετίας και θα την τιμήσει», είναι το πάγιο σχόλιο του Μαξίμου κάθε φορά που τίθεται ερώτημα περί πρόωρων εκλογών. Στον κ. Μητσοτάκη, που επαναφέρει διαρκώς το σχετικό αίτημα, προστέθηκε και η Φώφη Γεννηματά, η οποία, μάλιστα, έθεσε θέμα πρόωρων εκλογών πριν από την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους δανειστές για την έξοδο από το πρόγραμμα, με το επιχείρημα ότι αυτή θα δεσμεύει και την επόμενη κυβέρνηση. «Επόμενη κυβέρνηση θα είμαστε πάλι εμείς και, ως εκ τούτου, εμάς δεσμεύουν αυτά που θα συμφωνήσουμε», απαντά συνεργάτης του κ. Τσίπρα.

Στο Μαξίμου, που, όπως είναι λογικό, θέλουν να κρατήσουν κλειστά τα χαρτιά τους και το πλεονέκτημα του εκλογικού αιφνιδιασμού, απορρίπτουν ως ανεύθυνο το αίτημα της κ. Γεννηματά. Οπως αναφέρουν, η κυβέρνηση, έχοντας εντολή τετραετίας, ήταν η επιλογή που έκαναν οι πολίτες στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 για την ολοκλήρωση του προγράμματος και για τη διαπραγμάτευση εξόδου από αυτό.

Σχόλιο Ν. Παππά

Χθες, από τη Βουλή ο κ. Ν. Παππάς έθεσε και μια διαφορετική παράμετρο και επικαλέσθηκε τον κίνδυνο μη ολοκλήρωσης του τρέχοντος μνημονιακού προγράμματος και τη διακοπή της διαδικασίας συνταγματικής αναθεώρησης, προκειμένου να σχολιάσει το αίτημα της αντιπολίτευσης για προσφυγή στις κάλπες. «Λέτε ότι πρέπει να φύγουμε τώρα, ακόμα και πριν προχωρήσει η συνταγματική αναθεώρηση, ακόμα κι αν αυτό ενέχει έναν κίνδυνο να μην ολοκληρωθεί ομαλά το πρόγραμμα», υποστήριξε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, με αφορμή συζήτηση ερωτήσεων από τους Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου (Ν.Δ). και Ι. Μανιάτη (ΔΗΣΥ) σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό. Οι ερωτώντες βουλευτές, ασκώντας οξύτατη κριτική στην κυβερνητική πολιτική, έθεσαν ζήτημα έλλειψης εμπιστοσύνης εξαιτίας των χειρισμών της συγκυβέρνησης σε κρίσιμα θέματα, με τον κ. Παππά να σχολιάζει: «Υπάρχουν πράγματα τα οποία δυστυχώς κάποιοι δεν αντέχουν να τα βλέπουν. Δεν αντέχετε να βλέπετε τα καλά μηνύματα που έρχονται από την Ευρώπη ότι η οικονομία στέκεται στα πόδια της, ότι μειώνεται η ανεργία, ότι αυξάνεται η απασχόληση. Η χώρα έχει μπει για τα καλά στην ανάπτυξη και θα έχουμε και φέτος πλεονάσματα, τα οποία ευελπιστούμε ότι θα είμαστε σε θέση να μοιράσουμε».