Οι τράπεζες μετά τα stress tests: Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα

Οι ελληνικές τράπεζες πέρασαν με επιτυχία τα stress tests και πήραν βαθιά ανάσα, αλλά στην πραγματικότητα «τώρα αρχίζουν τα δύσκολα».

Το 2018 είναι μία χρονιά γεμάτη προκλήσεις, αλλά ευτυχώς οι συστημικές τράπεζες της χώρας ξεκινούν από μία στέρεη και ασφαλή αφετηρία. Έχουν, όμως, μπροστά τους πολύ δρόμο να καλύψουν.

Μέχρι τον προσεχή Οκτώβριο θα πρέπει να συνεχίσουν με το γκάζι πατημένο, καθώς τότε ο SSM θα προβεί σε μία συνολική εποπτική αξιολόγηση των τραπεζών.

Οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες μέσα στο καλοκαίρι να επιταχύνουν τις πωλήσεις προβληματικών δανείων, να προχωρήσουν τη διενέργεια πλειστηριασμών και τις πωλήσεις θυγατρικών στο εξωτερικό και στο εσωτερικό, όπου έχουν παραμείνει εκκρεμότητες.

Μεγάλες πιέσεις θα ασκηθούν και στο κομμάτι των εταιρικών δανείων με γενναίες αναδιαρθρώσεις. Ταυτόχρονα θα πρέπει να υπάρξουν περαιτέρω μέτρα μείωσης του κόστους με περιστολή εξόδων. Δεν είναι τυχαίο ότι οι τράπεζες επανέφεραν τα προγράμματα εθελουσίας στο προσκήνιο ενώ θα συνεχιστεί και η αναδιάρθρωση των τραπεζικών δικτύων.

Ένας μαραθώνιος λοιπόν ξεκινά από σήμερα και μέχρι τον Οκτώβριο που ο SSM θα προβεί σε σοβαρούς ελέγχους.

 

Πηγή: reporter.gr