(ΦΩΤΟ)-ΑΡΑΞΟΣ: Η τελετή αλλαγής διοίκησης στην 116 ΠΜ

Παρουσία του αρχηγού Τακτικής Αεροπορίας, αντιπτέραρχου (Ι) Γεώργιου Μπλιούμη, πραγματοποιήθηκε, την Πέμπτη 3 Μαΐου, η τελετή παράδοσης – παραλαβής της διοίκησης της 116 Πτέρυγας Μάχης, από τον σμήναρχο (Ι) Δημήτριο Σιδερίδη στον σμήναρχο (Ι) Ιωάννη Κωτσάκη.

Στην τελετή παρευρέθηκαν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος, διατελέσαντες διοικητές της Πτέρυγας, αντιπροσωπείες των πολιτειακών και στρατιωτικών αρχών του Νομού Αχαΐας, καθώς και το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό της Πτέρυγας.

Η αλλαγή διοίκησης στην 116 ΠΜ Αράξου
Η αποστολή της 116 ΠΜ είναι η διατήρηση υψηλού βαθμού αποτελεσματικότητας και ετοιμότητας, με κατάλληλη οργάνωση, εκπαίδευση του προσωπικού και συντήρηση των μέσων και συστημάτων που διατίθενται ή μετασταθμεύουν σ’ αυτή, για ανάληψη και επιτυχή διεξαγωγή αεροπορικών επιχειρήσεων και αντιμετώπιση καταστάσεων ανάγκης, σύμφωνα με τα ισχύοντα σχέδια, οποτεδήποτε απαιτηθεί.

Με την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν η Πάτρα δέχτηκε τον πρώτο βομβαρδισμό, αποφασίστηκε η άμεση κατασκευή του αεροδρομίου, το οποίο προορίζονταν να δεχθεί αεροπλάνα διώξεως.
Στις αρχές Απριλίου του 1941, ο διάδρομος ήταν έτοιμος να υποδεχτεί αεροσκάφη. Τα πρώτα που προσγειώθηκαν ήταν γιουγκοσλαβικά, που είχαν διαφύγει, μετά την κατάληψη της χώρας τους από τους Γερμανούς.

Την ίδια περίοδο, δημιουργήθηκε στον Αραξο η πρώτη βάση RADAR στην Ελλάδα, που τότε αποτελούσε το μυστικό σύστημα των Αγγλων, η οποία και διατηρήθηκε μέχρι το τέλος Απριλίου, λίγο μετά την κατάρρευση του μετώπου. Το έτος 1958, ελήφθη η απόφαση της μετατροπής του σε σύγχρονο αεροδρόμιο, το οποίο θα εξυπηρετούσε αεριωθούμενα αεροσκάφη. Από τον Αύγουστο του 2007, πραγματοποιήθηκε η τοποθέτηση όλων των αεροσκαφών Α-7 Ε της Μονάδος στην 336Μ, ενώ η 335Μ έχει εξοπλιστεί με τα υπερσύγχρονα F-16 block-52 + ADV, τα οποία και αποτελούν τα πιο σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη όχι μόνο στην Πολεμική Αεροπορία, αλλά και την ευρύτερη περιοχή.