Εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ λόγω των προσφυγών στο ΣτΕ για το Ελληνικό

Από τις τρεις προσφυγές που κατατέθηκαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας με αίτημα την ακύρωση του Προεδρικού Διατάγματος (Π.Δ.) του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης στο Ελληνικό, μία είναι αυτή που έχει προκαλέσει… αναστάτωση στον ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόκειται για την αίτηση ακύρωσης του Π.Δ. που κατέθεσαν 506 πολίτες και οκτώ φορείς. Ένας από τους οκτώ φορείς είναι το Τμήμα Αττικής του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών – Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ) που ανήκει, όπως αναφέρουν στην αγορά, στον “βαθύ” ΣΥΡΙΖΑ.

Η προσφυγή αυτή ήρθε σε μία συγκυρία κατά την οποία η κυβέρνηση προσπαθεί να εφαρμόσει την επίσημη θέση της, βάσει της οποίας η “εμβληματική επένδυση του Ελληνικού ξεκινάει και δε θα μείνει μόνη”, όπως είχε αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας στις 22 Δεκεμβρίου, όποτε οι αρμόδιοι υπουργοί υπέγραψαν το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος. Και αυτή η ιδεολογική διάσταση μεταξύ του “βαθέως” ΣΥΡΙΖΑ και του κυβερνώντος κόμματος τείνει να μετατραπεί σε μίνι εμφύλιο εντός ΣΥΡΙΖΑ.

Το παρασκήνιο

Μέσα Μαρτίου, στις εκλογές του ΣΑΔΑΣ, πρώτη δύναμη αναδείχθηκε η “δεξιά” Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών (ΔΚΜ). Θα πρέπει να σημειωθεί ότι παρότι στις εκλογές του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων πρωτεύει, συνήθως, η ΔΚΜ, οι δυνάμεις της Αριστεράς -με συμμετοχή παρατάξεων με μέλη, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ- συνασπίζονται. Γι’ αυτό, συνήθως, κυρίαρχη είναι η Αριστερά στα προεδρεία τόσο του κεντρικού όσο και των περιφερειακών τμημάτων του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ.

Έτσι, στο Τμήμα Αττικής του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ, που συμμετείχε στη μαζική προσφυγή κατά του Ελληνικού, πρόεδρος είναι ο Αντώνης Μαούνης που έχει προέλθει από την παράταξη των συσπειρώσεων στο χώρο των μηχανικών. Οι συσπειρώσεις είναι ένωση πολλών αριστερών ριζοσπαστικών τάσεων με συμμετοχή και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Μαούνης, όπως αναφέρουν όσοι γνωρίζουν, έχει προέλθει από τη Β’ Πανελλαδική και το ΚΚΕ Εσωτερικού, υπήρξε υποψήφιος με την παράταξη “Ανοιχτή Πόλη” στις εκλογές του 2010 και εν γένει αποτελεί εκφραστή ριζοσπαστικών αριστερών απόψεων.

Ωστόσο, μετά τις πρόσφατες εκλογές στον ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ και κυρίως ύστερα από την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη διεργασίες, που έχουν έντονο κυβερνητικό άρωμα, προκειμένου να μην επανεκλέγει ο νυν πρόεδρος του τμήματος Αττικής του ΣΑΔΑΣ. Αυτό ενόψει του συνασπισμού των αριστερών παρατάξεων προκειμένου να εκλεγεί πρόεδρος, με τις συσπειρώσεις και άλλα αριστερά σχήματα να διαθέτουν αθροιστικά πέντε έδρες, δηλαδή τις περισσότερες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, ενδεχόμενη επανεκλογή του κ. Μαούνη, ο οποίος φέρεται να “χρεώνεται” την προσφυγή στο ΣτΕ, δεν θα ικανοποιούσε ιδιαίτερα την κυβέρνηση. Έτσι, σύμφωνα με όσα αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, κύκλοι του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη και του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη, επιδιώκουν να αποτρέψουν την επανεκλογή του.

Προς την κατεύθυνση αυτή, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, προκρίνουν για τη θέση του προέδρου την νυν πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Τόνια Κατερίνη, η οποία έχει εκλεγεί στο Τμήμα Αττικής (και όχι στον Πανελλήνιο Σύλλογο). Στόχος είναι να υπάρξει καλύτερος “δίαυλος επικοινωνίας”, όταν ο Σύλλογος θα κληθεί να υπερασπιστεί την προσφυγή ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Εξάλλου, όπως επιμένουν να υπενθυμίζουν οι ίδιες πηγές, η κα Κατερίνη κατέχει κυβερνητική θέση. Έχει διοριστεί στο διοικητικό συμβούλιο του Πράσινου Ταμείου (ΦΕΚ 366, 24.7.2017), το οποίο έχει ως αντικείμενο τη χρηματοδότηση των περιβαλλοντικών έργων και των αναπλάσεων σε όλη τη χώρα.

Ο συντονισμός των υπουργείων

Αναπόσπαστο κομμάτι, του παζλ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι η Τέτη Πέρκα, η οποία, με πρόσφατη πράξη του υπουργικού συμβουλίου ανέλαβε τον συντονισμό όλων των συναρμόδιων υπουργείων και φορέων με σκοπό την έγκαιρη υλοποίηση του έργου. Ως στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ (πρώην επικεφαλής της παράταξης στο ΤΕΕ) με μεγάλη επιρροή στους συνδικαλιστές μηχανικούς θα μπορούσε, μεταξύ άλλων, να ασκήσει επιρροή στους επιστημονικούς συλλόγους που αντιδρούν στην επένδυση.

Ένα ακόμη κομμάτι του ψηφιδωτού, που σχετίζεται με τις αντιδράσεις κατά της επένδυσης, είναι οι αρχιτέκτονες μηχανικοί του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, όπως και το εργαστήριο αστικού περιβάλλοντος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2015 ο αναπληρωτής καθηγητής του ΕΜΠ Νίκος Μπελαβίλας και οι συνεργάτες του εξέδωσαν μελέτη με την οποία τεκμηριώνουν γιατί δεν πρέπει να προχωρήσει η Μητροπολιτική Παρέμβαση στο Ελληνικό. Ο ίδιος μάλιστα, υπήρξε ένας από τους βασικούς εισηγητές των τροποποιήσεων που πραγματοποίησε η κυβέρνηση στη σύμβαση του έργου.

Τον περασμένο Οκτώβριο όμως, ο κ. Μπελαβίλας τοποθετήθηκε ως ένα από τα μέλη της συντονιστικής ομάδας εργασίας του υπουργείου Εργασίας για την αξιοποίηση των ακινήτων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης και του οργανισμού απασχόλησης εργατικού δυναμικού που βρίσκονται εντός των ορίων του Δήμου Αθήνας (αποφ.50291/30/10/2017).

Έτσι, ορισμένοι διακρίνουν συνεκτικές γραμμές μεταξύ του ακαδημαϊκού και της “Ανάπλαση”, της εταιρείας που εποπτεύει ο Αλ.Φλαμπουράρης και έχει ως αντικείμενο την υλοποίηση παρεμβάσεων στο κέντρο της Αθήνας. Οι συνεκτικές αυτές γραμμές εκτείνονται, κατά τις ίδιες πηγές, μέχρι το Πράσινο Ταμείο που χρηματοδοτεί τα έργα ανάπλασης. Εξάλλου, στο δ.σ. του Πράσινου Ταμείου, εκτός από την Τόνια Κατερίνη, βρίσκεται ο σύμβουλος του υπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Σταθάκη, Λουκάς Τριάντης, αρχιτέκτονας με συνεργασίες με το εργαστήριο αστικού περιβάλλοντος.

Μένει να φανεί, όπως επισημαίνουν με νόημα πηγές, εάν σε αυτή την “πολεμική διελκυστίνδα” θα επικρατήσουν οι επίσημες κυβερνητικές θέσεις ή αυτές των ριζοσπαστικών συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ.

Τι απαντούν οι κ.κ. Τόνια Κατερίνη και Αντώνης Μαούνης

“Προς το διαδικτυακό CAPITAL.GR

Σας ενημερώνουμε ότι το άρθρο σας με θέμα “Εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ λόγω των προσφυγών στο ΣτΕ για το Ελληνικό” βρίθει από ψευδή σχόλια και “πληροφορίες”.

Ειδικά για τις αναφορές σε εμάς προσωπικά είτε στο Τμήμα Αττικής του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ Τμ. Αττικής) θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα παρακάτω:

1. Ο ΣΑΔΑΣ Τμ. Αττικής είναι Τμήμα του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών – Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ) , που αποτελεί επιστημονικό φορέα και δεν “ανήκει” σε κανένα κόμμα. Στο Προεδρείο του Διοικητικού Συμβούλιου του Τμήματος Αττικής, που είναι απερχόμενο λόγω πρόσφατων εκλογών στον ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ, συμμετέχουν μέλη που ανήκουν σε τρεις παρατάξεις ενώ ψηφίστηκαν από περισσότερες.

2. Τα βιογραφικά των προέδρων ΣΑΔΑΣ Αττικής και ΣΑΔΑΣ –ΠΕΑ (ΚΚΕ εσωτ., Β΄ Πανελλαδική, Συσπείρωση Αριστερών Αρχιτεκτόνων και Ανοιχτή Πόλη του 2010) συμβαίνει να ταυτίζονται . Κανένας δίαυλος “συνεννόησης” με οποιονδήποτε εκτός Συλλόγου δεν υπάρχει για τις θέσεις που θα πάρει οποιοσδήποτε από εμάς στην Αττική και τον πανελλήνιο ΣΑΔΑΣ.

3. Η συμμετοχή της Προέδρου του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ στο Πράσινο Ταμείο είναι η επίσημη εκπροσώπηση του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ) και δεν αποτελεί κυβερνητική επιλογή αλλά επιλογή του Συλλόγου.

Θα ήταν λοιπόν σκόπιμο προκειμένου να διασφαλίσετε την αξιοπιστία σας αλλά και να αποφύγετε την παραπληροφόρηση του κοινού σας, να ελέγχετε τις πληροφορίες που σας διοχετεύονται, απευθυνόμενοι στα πρόσωπα είτε στους θεσμικούς φορείς στους οποίους αναφέρεστε για την όποια ενημέρωσή σας και όχι σε παρακυκλώματα.

capital.gr