Οι νέοι στην Ελλάδα γυρίζουν την πλάτη στο πολιτικό σύστημα και στα δημόσια ΜΜΕ

Σχεδόν επτά στους δέκα νέους στην Ελλάδα πιστεύουν ότι το πολιτικό σύστημα λειτουργεί άσχημα και χρειάζονται ριζικές αλλαγές όπως προκύπτει από έρευνα του Ιδρύματος του ομίλου TUI.

Η έρευνα που έγινε σε επτά χώρες (Ελλάδα, Πολωνία, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Βρετανία και Ιταλία) καταδεικνύει ότι η πλειοψηφία των νέων στην Ευρώπη θέλουν τη χώρα τους εντός της ΕΕ ωστόσο διατηρούν αμφιβολίες για τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας της εταιρείας YouGov που έγινει για λογαριασμό του Ιδρύματος του ομίλου TUI και δημοσιεύει η DW, tο 71% των 6.080 ερωτηθέντων νέων ηλικίας 16 έως 26 ετών δεν επιθυμούν να αποχωρήσει η χώρα τους από την ΕΕ –το αντίστοιχο περσινό ποσοστό ανήλθε σε 61% (-10%).

Οι νέοι δήλωσαν σε ποσοστό 66% ότι το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα λειτουργεί άσχημα. Μάλιστα είναι το υψηλότερο αρνητικό ποσοστό που καταγράφεται μεταξύ των άλλων Ευρωπαίων, με την Ιταλία να ακολουθεί με το ποσοστό να φτάνει στο 51%.

Δεν τείνουν σε λαϊκιστικές απόψεις

Η πλειοψηφία των νέων σε Μ. Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Πολωνία, Ισπανία και Ελλάδα δεν τείνει προς λαϊκιστικές πολιτικές και απόψεις, παρά το γεγονός ότι τα σχετικά ποσοστά διαφέρουν από χώρα σε χώρα.

Η αύξηση του ποσοστού αυτού σχετίζεται σε κάθε περίπτωση με την επενέργεια του Brexit, εκτιμά ο Μάρκους Σπίτερ, ερευνητής του Επιστημονικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών στο Βερολίνο, ο οποίος συμμετείχε συμβουλευτικά στη διενέργεια της εν λόγω έρευνας. Ο ίδιος εκτιμά παράλληλα ότι ο γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν συμβάλλει θετικά στην καλλιέργεια της ευρωπαϊκής ιδέας.

«Έχει ένα φιλοευρωπαϊκό όραμα και μιλά πολύ θετικά για την ΕΕ – σε αντίθεση με τους λαϊκιστές, οι οποίοι επιτίθενται τακτικά στην ΕΕ».

Μικρή εμπιστοσύνη στους ευρωπαϊκούς θεσμούς

Την ίδια ώρα η έρευνα καταδεικνύει σοβαρό έλλειμμα εμπιστοσύνης: μόλις ένα τρίτο των ερωτηθέντων (34%) εμπιστεύονται τα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Ακόμη λιγότερη εμπιστοσύνη δηλώνουν ότι έχουν σε συνδικάτα, εκκλησίες και στα ΜΜΕ. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η δυσπιστία τους απέναντι στα πολιτικά κόμματα.

Θέλουν σημαντικές αλλαγές

Οι νέοι δηλώνουν ότι θέλουν να δουν σημαντικές αλλαγές στη χώρα τους. Μόλις το 17% συνολικά πιστεύει ότι το πολιτικό σύστημα λειτουργεί όπως θα έπρεπε. Το μεγαλύτερο ποσοστό σε αυτήν την κατηγορία κατέγραψε η Ελλάδα, με το 66% των νέων της χώρας να απαντά ότι το πολιτικό σύστημα λειτουργεί τόσο άσχημα ώστε απαιτούνται ριζικές αλλαγές.

Ακολουθεί η Ιταλία με ποσοστό 51%. «Οι άνθρωποι αυτών των ηλικιών βρίσκονται γενικά πιο κοντά στη δημοκρατία και την πολιτική. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι ικανοποιημένοι από αυτές», επισημαίνει ο Μάρκους Σπίτερ.

Πάντως το 58% των ερωτηθέντων πιστεύει στη δημοκρατία. Σύμφωνα με την έρευνα, μόλις το 6% θα προτιμούσε κάποιο άλλο σύστημα διακυβέρνησης. Η τάση να υιοθετούν λαϊκιστικές απόψεις είναι χαμηλότερη στη Γερμανία (7%), με την Πολωνία να καταλαμβάνει την πρώτη θέση με ποσοστό 23%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την έρευνα σημαντικότερο καθήκον της ΕΕ είναι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, όπως απάντησε το 44% των ερωτηθέντων.

Δυσπιστία προς τα δημόσια ΜΜΕ στην Ελλάδα

Οσοι τείνουν προς λαϊκιστικές απόψεις είναι πιο δύσπιστοι απέναντι στα πολιτικά πρόσωπα και τους θεσμούς. Μάλιστα 64% εξ αυτών επιθυμούν να λαμβάνουν τις πολιτικές αποφάσεις ειδικοί αντί των εκλεγμένων πολιτικών.

Το 82% των ερωτηθέντων απάντησε ότι ενημερώνεται για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις μέσω διαδικτύου ενώ μόλις το 30% προτιμά έντυπες εκδόσεις εφημερίδων και περιοδικών. Τα δημόσια ΜΜΕ έχουν υψηλά ποσοστά αποδοχής σε Γαλλία, Γερμανία και Μ. Βρετανία.

Αντιθέτως στην Πολωνία και στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα μικρό το ποσοστό αυτών που τα εμπιστεύονται.

Οι κορυφαίες προτεραιότητες της ΕΕ
Σύμφωνα με τους νέους Ευρωπαίους που συμμετέχουν στην ψηφοφορία, το κύριο καθήκον της ΕΕ για τα επόμενα πέντε χρόνια είναι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας (44%), η προστασία του περιβάλλοντος και του κλίματος (34%) και το ζήτημα της μετανάστευσης.

Οι κορυφαίες εθνικές προτεραιότητες

Σε εθνικό επίπεδο, οι νέοι Ευρωπαίοι θεωρούν τις κορυφαίες προτεραιότητες την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης (39%) και τη μείωση της κοινωνικής αδικίας (35%), με 29% να ονομάζουν τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Οι νέοι Ευρωπαίοι έχουν επίσης την τάση να θεωρούν την υποστήριξη της εκπαίδευσης και της επιστήμης πιο εθνική, με το 17% να ονομάζει τον τομέα ως βασική προτεραιότητα για την ΕΕ, ενώ το 26% πιστεύει ότι αποτελεί σημαντικό καθήκον των εθνικών αρχών.

Οι γερμανοί νεαροί ενήλικες αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στην προώθηση των νέων τεχνολογιών, του Διαδικτύου και της ψηφιοποίησης, η οποία ορίζεται ως μία από τις τρεις βασικές προτεραιότητες της ΕΕ κατά 21% και μια εθνική προτεραιότητα για το ένα στους τρεις (29%). Αυτή είναι η υψηλότερη αναλογία μεταξύ των επτά χωρών που ερωτήθηκαν, ενώ αυτή η πτυχή ονομάζεται μόνο 7% (ΕΕ) και 5% (εθνική) μεταξύ των ισπανών ερωτηθέντων.

 

advertisement