ΠΑΤΡΑ: Το σκεπτικό της δικαστικής απόφασης για τραυματισμό παιδιού στο Καρναβάλι – Το πυροτέχνημα και η βλάβη στο μάτι που ανοίγει και θεσμικό ζήτημα

Απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Πατρών, καταδίκασε χθες τον (κατά νόμο υπεύθυνο) πρώην πρόεδρο του Καρναβαλικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων Κώστα Τρίγγο και τον υπεύθυνο μιας εταιρείας πυροτεχνημάτων, για σωματική βλάβη από αμέλεια, για τον τραυματισμό ενός παιδιού το 2014 στο μάτι του. Ο μεν πρώτος καταδικάστηκε σε 18 μήνες φυλάκιση και ο δεύτερος σε 2 χρόνια και 11 μήνες. Οι ποινές έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα, ενώ και οι δύο τους άσκησαν έφεση για να δικαστούν πάλι σε δεύτερο βαθμό. Ωστόσο, το πιο ενδιαφέρον μέρος της απόφασης του δικαστηρίου, αφορά την επιστροφή της δικογραφίας στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, για να αναζητηθούν τυχόν ευθύνες και της Αστυνομίας, για την άδεια χρήσης πυροτεχνημάτων που είχε εγκρίνει τότε.
Η συνήγορος της οικογένειας του παιδιού, Ράνια Σπυρίδωνος, δήλωσε ότι η δικαιοσύνη έκανε το έργο της και απέδωσε ευθύνες εκεί όπου έπρεπε, ενώ θα αναζητήσει ευθύνες και από την Αστυνομία, καθώς όπως φαίνεται, ο χώρος του Μεγάρου Λόγου και Τέχνης δεν είναι κατάλληλος για τη ρίψη πυροτεχνημάτων. Το περιστατικό του τραυματισμού του 10χρονου τότε παιδιού, είχε γίνει στην τελετή έναρξης του πατρινού καρναβαλιού, το 2014 στην πλατεία Γεωργίου. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το παιδί είχε τραυματιστεί σοβαρά στο μάτι του, από πετρώδες υπόλειμμα πυροτεχνήματος, από αυτά που εκπυρσοκροτούνται από την ταράτσα του Μεγάρου Λόγου και Τέχνης. Ο τότε πρόεδρος του Καρναβαλικού Οργανισμού ανέφερε πως είχε πάρει άδεια από την Αστυνομία για να γίνει η τελετή και ότι η εταιρεία θα έπρεπε να έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας πολιτών. Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας πυροτεχνημάτων εξέφρασε αμφιβολίες για το αν ο τραυματισμός του παιδιού είχε προκληθεί από τη ρίψη των δικών του πυροτεχνημάτων, λέγοντας ότι άκουγε κροτίδες και μέσα από το πλήθος που βρισκόταν στην πλατεία Γεωργίου.