Νέα μελέτη τεκμηριώνει τα οφέλη του μητρικού θηλασμού

Το μητρικό γάλα εμπεριέχει ανοσοκύτταρα τα οποία είναι έτοιμα να αναλάβουν δράση καταπολεμώντας επίδοξους εισβολείς, όπως τα βακτήρια, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA Pediatrics.

Οι ερευνητές του Ιατρικού Κολεγίου της Τζόρτζια στο Πανεπιστήμιο Augusta υποστηρίζουν ότι η παρουσία των έμφυτων λεμφοειδών κυττάρων στο ανθρώπινο γάλα αποτελεί μια ακόμη απτή απόδειξη του οφέλους που έχει ο μητρικός θηλασμός. Μεσοπρόθεσμα τα έμφυτα λεμφοειδή κύτταρα μπορούν να προστατεύσουν τα νεογνά από κάποια λοίμωξη και μακροπρόθεσμα τα βοηθά να αναπτύξουν το δικό τους ανοσοποιητικό σύστημα.

«Πιστεύουμε ότι τα κύτταρα αυτά παρέχουν μια πρώτης γραμμής προστασίας στο βρέφος», εξηγεί ο Δρ Τζατιντερ Μπχατια, επικεφαλής του τμήματος Νευρολογίας και αντιπρόεδρος Κλινικής Έρευνας του Τμήματος Παιδιατρικής του Ιατρικού Κολεγίου της Τζόρτζια.

Και ο Δρ Μπαμπακ Μπαμπαν, ανοσολόγος στο Τμήμα Στοματικής Βιολογίας του κολεγίου συμπληρώνει ότι «τα κύτταρα αυτά μπορούν να ξεκινήσουν και να ηγηθούν μιας ανοσοποιητικής αντίδρασης».

Οι ερευνητές εντόπισαν και τις τρεις γνωστές ομάδες των έμφυτων λεμφοειδών κυττάρων στο φρέσκο μητρικό γάλα που εξέτασαν από τέσσερις θηλάζουσες μητέρες και σε παράλληλες ζωικές μελέτες που έκαναν απέδειξαν ότι τα κύτταρα αυτά δεν μεταφέρονται απλώς στο παιδί μέσω του θηλασμού αλλά επιβιώνουν στο γαστρεντερικό του σύστημα για αρκετές ημέρες.

Στόχος των επιστημόνων είναι να μάθουν τι συμβαίνει στα έμφυτα λεμφοειδή κύτταρα μόλις φτάσουν στο γαστρεντερικό σύστημα του βρέφους και πως ή αν βοηθούν στη δόμηση του εντερικού μικροβιώματος, το οποίο στην πέψη και την προστασία από λοιμώξης και είναι συνήθως όμοιο με της μητέρας, ειδικά κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα έμφυτα λεμφοειδή κύτταρα στο μητρικό γάλα μπορεί να αποτελούν και τρόπο προστασίας της μητέρας από λοιμώξεις που μπορεί να έχει το παιδί. Τα κύτταρα μπορεί ακόμα να παίζουν ρόλο στο πως αλλάζει το περιεχόμενο του μητρικού γάλακτος ώστε να μπορεί το παιδί να αντιμετωπίσει μια λοίμωξη.

Οι επιστήμονες μελετούν τα έμφυτα λεμφοειδή κύτταρα την τελευταία δεκαετία και έχουν παρατηρήσει ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στη φλεγμονή, την ανοσία και την ομοιόσταση των ιστών. Επίσης είναι γνωστό ότι το μητρικό γάλα περιέχει εκατομμύρια κύτταρα, περιλαμβανομένων και πολλών τύπων ανοσοκυττάρων. Αλλά είναι η πρώτη φορά που αναφέρεται ότι μεταξύ αυτών είναι και τα έμφυτα λεμφοειδή κύτταρα.

Ο μεγαλύτερος κυτταρικός πληθυσμός ανοσοκυττάρων στο μητρικό γάλα είναι τα μακροφάγα, γνωστά για την ικανότητά τους να περιβάλλουν ανεπιθύμητα στοιχεία, όπως τα βακτήρια, οι ιοί και ο νεκρός ιστός, ενώ μπορούν να υποκινήσουν ή να καταστείλουν τη φλεγμονή.

Τα έμφυτα λεμφοειδή κύτταρα, αν και είναι πάντα ετοιμοπόλεμα, δεν επιτίθενται τα ίδια αλλά στέλνουν κυτοκίνες να πουν στα μακροφάγα τι πρέπει να κάνουν.

Κι ενώ τα έμφυτα λεμφοειδή κύτταρα μπορούν να επιβιώσουν του όξινου περιβάλλοντος του στομάχου, δεν επιβιώνουν της κατάψυξης.

Πάντως, τα βρέφη έχουν και άλλα προστατευτικά μέσα, όπως την ανοσοσφαιρίνη G, το πιο γνωστό αντίσωμα στο κυκλοφορικό σύστημα του ανθρώπου και το μόνο που μπορεί να ταξιδέψει μέσω του πλακούντα στο αναπτυσσόμενο έμβρυο.