«Η Αστυνομία έχει άδεια να παρεμβαίνει για θέματα ναρκωτικών» δηλώνει ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ

Η Αστυνομία έχει την άδεια παρέμβασης στους χώρους του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για θέματα ναρκωτικών με απόφαση της Συγκλήτου, ανακοίνωσε ο αντιπρύτανης Έρευνας και Συντονισμού του ΑΠΘ, Θεόδωρος Λαόπουλος.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε, ο κ. Λαόπουλος ανέφερε ότι η διακίνηση ναρκωτικών είναι διακριτική στη διάρκεια της ημέρας, ωστόσο το πρόβλημα εντείνεται τις βραδινές ώρες.

«Θα θέλαμε η παρουσία της Αστυνομίας να είναι μεγαλύτερη», ανέφερε, όπως μετέδωσε το thestival.gr. Επίσης, ανέφερε ότι λόγω της παρουσίας της Αστυνομίας και φυλάκων το πρόβλημα πλέον είναι λιγότερο έντονο, ενώ στο παρελθόν, οι διακινητές ναρκωτικών παρενοχλούσαν φοιτήτριες.

Ενισχύονται οι υπηρεσίες φύλαξης

«Το πανεπιστήμιο ενισχύει με κρατικούς και με ιδίους πόρους από ερευνητικά πρόγραμμα την υπηρεσία φύλαξης πανεπιστημίου και σε συνεργασία με την αστυνομία. Η αστυνομία με απόφαση της Συγκλήτου έχει διαρκή και συνεχή άδεια να παρεμβαίνει στο Πανεπιστήμιο για θέματα ναρκωτικών. Θα θέλαμε πάντα η παρουσία της Αστυνομίας να είναι μεγαλύτερη αλλά υπάρχει και δρα αποτελεσματικά», ανέφερε ο κ. Λαόπουλος.

«Δεν έχουμε οικονομική δυνατότητα να έχουμε φύλαξη το βράδυ»

Η φύλαξη του κτιρίου διαρκεί μέχρι το βράδυ. «Μετά τα πράγματα παίρνουν τροπή που δεν θέλουμε. Δεν έχουμε την οικονομική δυνατότητα να έχουμε φύλαξη το βράδυ. Δυστυχώς το Πανεπιστήμιο είναι στο κέντρο της πόλης. Δεν κρύψαμε ποτέ το πρόβλημα. Το μεγάλο πρόβλημα που ήταν ότι διακινητές εμπόδιζαν την λειτουργία του Πανεπιστημίου, παρενοχλούσαν τις φοιτήτριες. Αυτό έχει σταματήσει. Και σταμάτησε με την φύλαξη του Πανεπιστημίου και την Αστυνομία. Θεωρούμε ότι έχουμε κάνει πολύ καλά αποτελέσματα και οι χώροι του πανεπιστημίου έχουν αποδοθεί τους φοιτητές», πρόσθεσε ο κ. Λαόπουλος.

«Στόχος να μπει φρένο στην παράλληλη αγορά»

Ο αντιπρόεδρος ΔΣ του ΟΚΑΝΑ, Δήμος Φωτόπουλος σημείωσε ότι «στόχος είναι να μπει φρένο στην παράλληλη αγορά μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Υπάρχει σχέδιο να υπάρξει ένα πιο αυστηρός έλεγχος σε σχέση με το ποιος κάνει χρήση και κυρίως ποιος συνταγογραφεί. Υπάρχουν και κάποιο γιατροί που παίζουν το ρόλο τους».

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Διεπιστημονικής Επιτροπής Μελέτης Προτάσεων κατά των Ναρκωτικών του ΑΠΘ, καθηγήτρια Ελισάβετ Συμεωνίδου αναφερόμενη στη δράση τη Επιτροπής, που λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια ανέφερε ότι «θέλουμε να διώχνουμε το πρόβλημα, αλλά δεν έχουμε αυταπάτες. Χρειάστηκαν επανειλημμένες συναντήσεις και των πρυτανικών αρχών και της Επιτροπής με του εισαγγελείς. Οι εισαγγελείς τρεις φορές έχουν συγκεντρώσει την αρμόδια αστυνομική διεύθυνση για να οργανώσει τον τρόπο παρέμβασης».

Σύμφωνα με την κυρία Συμεωνίδου, υπάρχουν αποτελέσματα. «Το ότι ενοχλούμε τους διακινητές θεωρούμε ότι είναι ένα πολύ θετικό πρώτο βήμα. Σε καθημερινή βάση σε συνεργασία με το ΟΚΑΝΑ και το ΚΕΘΕΑ γίνεται streetwork στο χώρο του Χημείου και του Πολυτεχνείου», σημείωσε.

Η πρώτη μονάδα Κοινωνικής Επανένταξης του ΟΚΑΝΑ στη Θεσσαλονίκη

Ως μονάδα κοινωνικής επανένταξης λειτουργεί εδώ και δύο μήνες το κέντρο του ΟΚΑΝΑ στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, εντός της Πανεπιστημιούπολης. Το κέντρο έως τώρα λειτουργούσε ως μονάδα χορήγησης υποκαταστάτων, ενώ πλέον θα μπορεί να προσφέρει εντατική ψυχοθεραπευτική στήριξη.

Οι εξυπηρετούμενοι χρήστες υποκατάστατων μεταφέρθηκαν σε άλλες μονάδες του ΟΚΑΝΑ εντός της πόλης. Στη μονάδα θα φιλοξενηθούν 35 άτομα ενώ η δυναμικότητα της μονάδας φτάνει τα 60-70 άτομα.

Σήμερα πραγματοποιήθηκε συνάντηση των πρυτανικών αρχών και μελών της Διεπιστημονικής Επιτροπής Μελέτης Προτάσεων κατά των Ναρκωτικών του ΑΠΘ με εκπροσώπους του ΟΚΑΝΑ κατά τη οποία συζητήθηκαν προτάσεις του Οργανισμού στο πλαίσιο της συνεργασίας του με το ΑΠΘ.

«Είμαστε μαζί με τους χρήστες και απέναντι στη διακίνηση», τόνισε ο αντιπρύτανης Έρευνας και Συντονισμού του ΑΠΘ, ενώ ο Πρόεδρος ΔΣ του ΟΚΑΝΑ, Ευάγγελος Καφετζόπουλος σημείωσε ότι στόχος της μονάδας είναι να «βοηθήσει έτσι ώστε περισσότερα άτομα να βγαίνουν καθαρά στην κοινωνία».

Τέλος, η Υπεύθυνη Τοπικού Δικτύου Κοινωνικής Επανένταξης Θεσσαλονίκης, Μαίρη Μάντση υπογράμμισε πως «το ΑΠΘ δεν μπορεί να είναι χώρος πώλησης ναρκωτικών. Ο Εξαρτημένος πρέπει να υποστηριχτεί και να γίνει ενεργό μέλος της κοινωνίας».

Στο πλαίσιο δράσεων του ΑΠΘ σε συνεργασία με το ΟΚΑΝΑ θα πραγματοποιούνται προγράμματα άθλησης, όπως ο Αριστοτέλειος δρόμος, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί στις 19 Μαΐου στις 18:30 εντός του ΑΠΘ.