Απόδοση θαλάσσιου μετώπου ή “μετωπικός” εμπαιγμός;

Το σοβαρό θέμα του καθορισμού αποζημίωσης και της επιβολής εξοντωτικών προστίμων για αυθαίρετη χρήση αιγιαλού και παραλίας, μετά την πρόσφατη κοινοποίηση σχετικών αποφάσεων από την Κτηματική Υπηρεσία Ν. Αχαΐας σε επιτηδευματίες του παραλιακού μετώπου της πόλης και Δήμο, αναδεικνύει ο Βουλευτής Αχαΐας ΝΔ, Ανδρέας Κατσανιώτης με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε προς το Υπουργείο Οικονομικών.

Ο κ Κατσανιώτης χαρακτηρίζοντας ΄΄μετωπικό΄΄ εμπαιγμό τη στάση της Κυβέρνησης, ζητά να πληροφορηθεί για τις προθέσεις της, σχετικά με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης απόδοσης του παραλιακού μετώπου και τις ενέργειες σε σχέση με τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί για αυθαίρετη χρήση από την αρμόδια Υπηρεσία.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης

Πάτρα, 03/05/2018
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ
Ø ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Θέμα: «Απόδοση θαλασσίου μετώπου ή ΄΄μετωπικός΄΄ εμπαιγμός»
Η πρώτη από τις είκοσι εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και των υπουργών του στο 9ο Αναπτυξιακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα, ήταν ότι, « βρισκόμαστε στην τελική φάση για την απόδοση του παραλιακού μετώπου της Πάτρας. Θα αποδοθεί στον λαό της πόλης και στον Δήμο. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το ΥΠΟΙΚ έχει ετοιμάσει σε συνεργασία με το Δήμο νομοθετική διάταξη για την ολοκλήρωση της οριστικής παραχώρησης και πως σε σύντομο χρονικό διάστημα θα αποδοθεί οριστικά και με τη βούλα».
Αντ΄ αυτού η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας & Κοινωφελών Περιουσιών – Κτηματική Υπηρεσία Ν. Αχαΐας, ως αρμόδια αρχή, ξεκίνησε πρόσφατα την κοινοποίηση πρωτοκόλλων καθορισμού αποζημίωσης αυθαίρετης χρήσης αιγιαλού και παραλίας για κτίσματα και εγκαταστάσεις που βρίσκονται μέσα στο παραλιακό μέτωπο της πόλης. Οι χώροι είχαν νομίμως εκμισθωθεί από το Δήμο Πατρέων σε επιτηδευματίες και πλέον βρίσκονται αντιμέτωποι με εξοντωτικά πρόστιμα, με τρόπο που αποδεικνύει ότι δεν υπηρετείτε την συνταγματική αρχή της νομιμότητας στη δράση της δημόσιας διοίκησης και την εφαρμογή των αρχών του κράτους – δικαίου, όταν από τη μια ο πρωθυπουργός δεσμεύεται ότι θα αποδοθεί το θαλάσσιο μέτωπο και την ίδια στιγμή το κράτος επιβάλλει κυρώσεις για αυθαίρετη χρήση του ίδιου χώρου που έχει δεσμευτεί να αποδώσει
Ερωτάσθε
Ø Ποιο το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της δέσμευσης του ίδιου του πρωθυπουργού για απόδοση του παραλιακού μετώπου;
Ø Πώς προτίθεσθε να ενεργήσετε σε σχέση με τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί για αυθαίρετη χρήση, ιδίως αναφορικά με την πρόταση του Δήμου για οριστική παύση κάθε εκκρεμούς διαδικασίας επιβολής διοικητικών κυρώσεων;