Εκλογές στην Τουρκία: Συνασπισμός κατά του Ερντογάν από τέσσερα κόμματα της αντιπολίτευσης

Μέτωπο κατά του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ετοιμάζουν τα τέσσερα αντιπολιτευτικά κόμματα, CHP, İYİ Parti, το ισλαμιστικό Saadet και ο Δημοκρατικό Κόμμα (DP), τα οποία αναμένεται να υπογράψουν πρωτόκολλο συνασπισμού το μεσημέρι της Πέμπτης.

Όπως αναφέρουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης τα τέσσερα κόμματα εξέταζαν εδώ και καιρό τη σύσταση συνασπισμού, κάτι που τελικά αποφάσισαν να συνσχίσουν.

Όσον αφορά το όνομα της συμμαχίας, στο τραπέζι έχουν τεθεί τα «Έθνος» και «Δημοκρατία» και θα βρεθεί αντιμέτωπο με το «Συμμαχία του Λαού» που συστήθηκε από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν και το εθνικιστικό κόμμα του Ντεβλέτ Μπαχτσελί (MHP) στις εκλογές της 24ης Ιουνίου.

Τo πρωτόκολλo συμμαχίας των πολιτικών κομμάτων θα πρέπει πρέπει να υποβληθεί στην Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή μέχρι τις 6 Μαΐου.

Αντιστοίχως, το φιλοκουρδικό κόμμα HDP θα κατέβει ανεξάρτητο στις εκλογές.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που, αν και τον δείχνουν τον Ερντογάν να εξασφαλίζει την πρωτιά, αποκλείουν το ενδεχόμενο να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Ειδικότερα, η τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας Piar για λογαριασμό της «Cumhuriyet», δείχνει μεν τον Ερντογάν να κόβει πρώτος το νήμα των εκλογών, αλλά χωρίς αυτοδυναμία:

Συμμαχία Ερντογάν – Μπαχτσελί: 32.3%
Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα: 17.1%
HDP – Φιλοκουρδικό Κόμμα: 8.8%
Καλό Κόμμα: 12.8%
Κόμμα Ευημερίας: 1.8%
Αναποφάσιστοι: 11%
Δεν ψηφίζω: 16%