Προσοχή! Η ΔΕΗ μας χρεώνει ΤΑΠ για κοινόχρηστους!

Εκατομμύρια πολίτες που διαμένουν σε πολυκατοικίες ενδέχεται να συνεχίζουν να πληρώνουν ακόμα μέσω της ΔΕΗ ΑΕ τον ΤΑΠ (Τέλος Ακίνητης Περιουσίας), χρήματα που πιστώνονται για τους δήμους, παρά το γεγονός ότι βάσει του νόμου απαλλάσσονται!

Η περιπέτεια συμπολίτη μας διαχειριστή, που το ανακάλυψε εντελώς τυχαία, καθώς και ένας ενδεικτικός έλεγχος σε άλλους λογαριασμούς, κατέδειξε ότι ο ΤΑΠ ζει και… χρεώνει τους κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών. Το χειρότερο όμως είναι ότι αν θελήσετε να αποκαταστήσετε το λάθος αυτό, θα βρεθείτε αντιμέτωποι με το τέρας της γραφειοκρατίας.

Μην το βάλετε κάτω, όπως έπραξε και ο πρωταγωνιστής της ιστορίας μας. Οπλιστείτε με υπομονή και μη χαρίσετε χρήματα που εισπράττονται παρανόμως από το βαλάντιό σας, για να πηγαίνουν στα δημοτικά ταμεία και από εκεί…

Κύριος οίδε! Όσο για την πολύπαθη ΔΕΗ, ας συνεργαστεί με τους δήμους για να ελέγξουν αμφότεροι τα κιτάπια τους, για την ομαλή επίλυση αυτού του προβλήματος, για το οποίο δεν ευθύνονται οι πολίτες. Είναι το ελάχιστο που πρέπει να κάνουν άμεσα.

Το μικρό οδοιπορικό από την περιπέτεια του διαχειριστή (τα στοιχεία του στη διάθεση της εφημερίδας), όπως αποτυπώθηκε από τον ίδιο:

Δήμος Αθηναίων

«Με αφορμή υπόθεσή μου σε άλλον δήμο, πληροφορήθηκα ότι οι κοινόχρηστοι χώροι της πολυκατοικίας δεν επιβαρύνονται με ΤΑΠ. Έλεγξα λοιπόν τον λογαριασμό κοινόχρηστων χώρων της πολυκατοικίας στην οποία είμαι διαχειριστής, διαπιστώνοντας ότι σε αυτόν χρεώνονταν ο ΤΑΠ!».

«Διαδικασία για απαλλαγή ΤΑΠ από τα κοινόχρηστα στον Δήμο Αθηναίων: Στο πρόγραμμα Διαχείρισης Ακινήτων του Δήμου Αθηναίων, διαπίστωσα ότι το πεδίο Απαλλαγής ΤΑΠ ήταν ενεργοποιημένο, ότι δηλαδή το συγκεκριμένο τέλος δεν θα έπρεπε να χρεώνεται στον λογαριασμό αφού είχε γίνει από τον κατασκευαστή της πολυκατοικίας (στην οποία διαμένω) αίτηση απαλλαγής στις 15/4/2004, όπως φαίνεται και στο έγγραφο. Ο Δήμος Αθηναίων εισέπραττε ένα ποσό το οποίο δεν θα έπρεπε να πιστώνεται στο ταμείο του και παρόλα αυτά δεν το έλεγξε ποτέ. Σκεφτείτε λοιπόν τι σόι έλεγχος υπάρχει στα οικονομικά του δήμου».

Υπηρεσία ΔΕΔΔΗΕ

Από τον Δήμο Αθηναίων στον ΔΕΔΔΗΕ: (Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας ΔΕΔΔΗΕ: «Από τον δήμο μού δόθηκε μια τροποποιητική δήλωση καταναλωτή ρεύματος ΔΕΗ με αίτημα προς τον ΔΕΔΔΗΕ για την απαλλαγή των κοινόχρηστων χώρων της πολυκατοικίας από τον ΤΑΠ (εικόνα Υπεύθυνη δήλωση – ΔΕΔΔΗΕ). Και σε αυτό το έγγραφο, στο κάτω δεξιά μέρος αναγραφόταν ότι:
“ακριβές αντίγραφο της παρούσης κατατέθηκε σήμερα 15/04/2004 στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου μας”. Με άλλα λόγια, είχαν γίνει εξαρχής και εδώ οι απαραίτητες ενέργειες για την απαλλαγή του τέλους – αλλά λόγω λάθους και αδιαφορίας των υπηρεσιών, επί 13,5 χρόνια χρεωνόταν ο ΤΑΠ. Και ερχόμαστε εκ νέου να επαναλάβουμε τη διαδικασία απαλλαγής! Περιττό να αναφέρω ότι η εν λόγω διαδικασία έπρεπε να γίνει με τον ίδιο χειρόγραφο γραφειοκρατικό τρόπο, με την αφεντιά μου να τρέχει κυριολεκτικά από γραφείο σε γραφείο, σπαταλώντας πολύτιμο χρόνο για την διεκπεραίωσή της, σαν να μην πέρασε μια μέρα… Προς έκπληξή μου διαπίστωσα ότι και ο νέος λογαριασμός ΔΕΗ είχε χρέωση ΤΑΠ, ποσό που πιστώνεται στον Δήμο. Ξανά ταλαιπωρία… Ευτυχώς, ο τελευταίος ήρθε χωρίς το τέλος ακίνητης περιουσίας».

Νέα εμπόδια

Επιστροφή χρημάτων ως αχρεωστήτως καταβληθέντων.
«Τι γίνεται λοιπόν με τα χρήματα που καταβλήθηκαν όλα αυτό τον καιρό ενώ δεν οφείλονταν; Η απάντηση του δήμου ήταν ότι θα μπορούσαν να επιστραφούν, όχι στο σύνολό τους αλλά μόνο το ποσόν που αντιστοιχεί στα τελευταία 3 χρόνια, έστω και εάν το λάθος ήταν δικό τους (γεγονός που δεν παραδέχτηκε ο προϊστάμενος του δήμου). Βεβαίως, εάν τα πράγματα συνέβαιναν αντιστρόφως , τότε θα αναγκαζόμουν όπως και κάθε άλλος πολίτης να καταβάλλει το σύνολο των οφειλόμενων μαζί με τις προσαυξήσεις επιπλέον. Κράτος δικαίου, σου λένε!».

Δημοτικό συμβούλιο

«Ο χρόνος είναι κάτι σχετικό για τις δημόσιες υπηρεσίες. Αφού μου ζήτησαν να τους προσκομίσω όλους τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και άλλα δικαιολογητικά, μου διαμήνυσαν ότι θα προωθηθούν προς έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο. Αφήνω τη φαντασία του καθενός να ξεδιπλωθεί. Έχουν περάσει επτά μήνες, από τότε που ξεκίνησε αυτή η άχαρη διαδικασία, και ακόμη περιμένω να μου καταβληθεί το οφειλόμενο, έστω και κατά πολύ, κουτσουρεμένο ποσό… Διότι δεν έχει αποφανθεί ακόμη το δημοτικό συμβούλιο! Παραλίγο να το ξεχάσω με τόσο τρέξιμο: Δεν μπόρεσαν να μου πουν τουλάχιστον ούτε πόσα χρήματα θα μας επιστραφούν, τα οποία ανήκουν στο κοινό ταμείο της πολυκατοικίας».

Κοινόχρηστοι χώροι

Μετά την περιπέτεια του συμπολίτη μας παραθέτουμε ένα απόσπασμα με τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθείται για τον λογαριασμό ρεύματος κοινόχρηστων χώρων σύμφωνα με τη ΔΕΗ:

«Ο λογαριασμός ρεύματος των κοινόχρηστων χώρων κάθε πολυκατοικίας θα πρέπει να εκδίδεται στο όνομα “Κοινόχρηστο Πολυκατοικίας” και δεν μπορεί να αφορά συγκεκριμένο όνομα διαχειριστή ή του κατασκευαστή.

Αρμόδιος για την υπογραφή της Σύμβασης Προμήθειας Ρεύματος είναι ο διαχειριστής, ο οποίος μπορεί να επικοινωνήσει με το Τμήμα Τηλεφωνικής Εξυπηρέτησης Πελατών, καλώντας στο 11770, ή να προσέλθει σε οποιοδήποτε από τα καταστήματά μας, ώστε να υπογράψει νέα Σύμβαση Προμήθειας ρεύματος στο όνομα “Κοινόχρηστο Πολυκατοικίας”.

Μαζί του πρέπει να έχει τα εξής:

Έναν λογαριασμό ρεύματος ή να γνωρίζει τον αριθμό παροχής του ακινήτου.
Απόφαση γενικής συνέλευσης της πολυκατοικίας με βάση την οποία ορίζεται ως διαχειριστής της πολυκατοικίας και εξουσιοδοτημένος να προβεί στην υπογραφή Σύμβασης Προμήθειας.
Την αστυνομική του ταυτότητα.
Αποδεικτικό του ΑΦΜ του κτιρίου, εφόσον υπάρχει (με επίδειξη οποιουδήποτε δημόσιου εγγράφου).
Βεβαίωση από τον οικείο δήμο για απαλλαγή ΤΑΠ.
Κατά την υπογραφή νέου συμβολαίου Προμήθειας Ρεύματος πρέπει να πληρωθεί και ένα ποσό ως εγγύηση, το οποίο υπολογίζεται με βάση τα τετραγωνικά των κοινόχρηστων χώρων και το είδος της παροχής. Για να πληροφορηθεί σχετικά με το ποσό της εγγύησης, μπορεί να επικοινωνήσει με το Τμήμα Τηλεφωνικής Εξυπηρέτησης Πελατών, καλώντας στο 11770, αναφέροντας τον Αριθμό Παροχής του ακινήτου ή τον Λογαριασμό Συμβολαίου».

«Αυτά και καλό κουράγιο! Θα μου επιστραφούν χρήματα, αλλά δεν ξέρω το ακριβές ποσόν και σε πόσο χρόνο θα εγκριθεί αυτό…».

 

Οι δήμοι «ποιούν την νήσσαν»

Πώς είναι δυνατόν οι δήμοι να κάνουν το… παγώνι για ένα θέμα που μέχρι και επίκαιρη ερώτηση έγινε πέρυσι στην Βουλή, σχετικά «με την απαλλαγή από τον ΤΑΠ των δεσμευμένων από τους ΟΤΑ ακινήτων», στην οποία απάντησε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης:

Αναλυτικά η απάντηση για το πού επιβάλλεται και πού όχι ο ΤΑΠ έχει ως εξής: Στην παράγραφο 1 του άρθρου 24 του Ν 2130/1993 «Τροποποίηση και συμπλήρωση διατάξεων της περιφερειακής διοίκησης, του κώδικα της ελληνικής ιθαγένειας, του δημοτικού και κοινοτικού κώδικα, των διατάξεων για τις προσόδους των οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 62/τ. Α723-04-2016), προσδιορίζεται ότι το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) επιβάλλεται:

α) Στα πάσης φύσεως ακίνητα που βρίσκονται εντός εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως ή εντός των ορίων οικισμών υφιστάμενων προ του έτους 1923 ή εντός ορίων οικισμών πληθυσμού κάτω των 2.000 κατοίκων και

β) στα κάθε είδους κτίσματα που βρίσκονται εκτός του εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως ή εκτός ορίων οικισμών υφιστάμενων προ του έτους 1923 ή εκτός ορίων οικισμών πληθυσμού κάτω των 2.000 κατοίκων.

Οι εξαιρέσεις ως προς το αντικείμενο του τέλους προβλέπονται στο δεύτερο μέρος της παραγράφου 7 του ως άνω άρθρου, σύμφωνα με τις διατάξεις της οποίας απαλλάσσονται του ανωτέρω τέλους:

α) Τα κτίσματα οικοδομής που ανεγείρεται για μία επταετία από τη χορήγηση της οικοδομικής άδειας ή μέχρι να εκμισθωθούν ή κατά οποιονδήποτε τρόπο χρησιμοποιηθούν αυτά πριν από την πάροδο της επταετίας (…).
β) Οι κοινόχρηστοι χώροι πολυκατοικιών.
γ) Τα ακίνητα που έχουν χαρακτηριστεί:
Ως δημόσιοι χώροι ταφής (νεκροταφεία).
Ως διατηρητέα, με απόφαση του αρμόδιου υπουργού, και δεν ιδιοχρησιμοποιούνται ή δεν αποφέρουν εισόδημα.
Ως χώροι ιστορικών ή αρχαιολογικών μνημείων.
δ) Τα κτίσματα που βρίσκονται εκτός οικισμού ή σε αγροτικές περιοχές και χρησιμοποιούνται για τον σταυλισμό ζώων κ.λπ.

Προς γνώση και συμμόρφωση.

 

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο