ΠΑΤΡΑ: «Αχαϊκές Ιατρικές Ημέρες 2018» από την η Ιατρική Εταιρεία Δυτικής Ελλάδας

«Η μεγάλη πρόκληση είναι οι ελλείψεις σε φάρμακα και εμβόλια για να μην πεθαίνουν παιδιά από τον υποσιτισμό και για να διαχειρίζονται σωστά οι επιδημίες».
Μέσω μιας συγκλονιστικής περιγραφής ο γιατρός και υπεύθυνος προγραμμάτων του ελληνικού τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Απόστολος Βεΐζης μετέφερε όσους παρακολούθησαν τις «Αχαϊκές Ιατρικές Ημέρες 2018» που διοργάνωσε το σαββατοκύριακο η Ιατρική Εταιρεία Δυτικής Ελλάδας (ΙΕΔΕΠ).
Ο κ. Βεΐζης ήταν προσκεκλημένος ομιλητής και παρουσίασε εκτενώς το έργο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα όπως και τις ανάγκες στήριξης που έχουν τα προγράμματά τους.
Παράλληλα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου όχι μόνον για την εξάπλωση της ιλαράς που προέρχεται από τον μη εμβολιασμό του πληθυσμού, αλλά και για τη φυματίωση που εξαπλώνεται ραγδαία και όπως είπε, είναι επείγον να αντιμετωπιστεί. Επίσης αναφέρθηκε και στον αγώνα που κάνουν και για να εξασφαλιστούν μέσω της κλινικής έρευνας φάρμακα για τις «ξεχασμένες ασθένειες».
Οπως είπε, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα βρίσκονται σε εμπόλεμες ζώνες, παρεμβαίνουν στον υποσιτισμό, σε επιδημίες, σε φυσικές καταστροφές, προσφέρουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και δίνουν έμφαση στους εμβολιασμούς και στην εξασφάλιση φαρμάκων για να σωθούν ζωές.
Τέλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην καμπάνια για την Πρόσβαση σε Βασικά Φάρμακα (Access Campaign) που ξεκίνησε το 1999 τονίζοντας πως «ο αποκλεισμός της πρόσβασης στην κατάλληλη θεραπεία ή σε αποτελεσματικά μέσα ίασης, αντίκειται σε θεμελιώδεις και ηθικές αξίες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα».
Μετά την επίσημη διάλεξη ο πρόεδρος και τα μέλη της ΙΕΔΕΠ απένειμαν τιμητικές διακρίσεις σε ιατρούς που διακόνησαν την ιατρική επιστήμη και την τοπική κοινωνία.
Συγκεκριμένα βράβευσαν την λαμπρή επιστήμονα και άνθρωπο ομότιμο καθηγήτρια Παθολογίας Πανεπιστημίου Πατρών Χρυσούλα Λαμπροπούλου – Καρατζά και τον εξαιρετικό δερματολόγο Δημήτρη Ρουμελιώτη οι οποίοι συνταξιοδοτήθηκαν ήδη από την ενεργό δράση.