Τζανακόπουλος: Οι εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019


Στα περί καθαρής εξόδου της χώρας από το μνημόνιο επέμεινε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, που εξαπέλυσε παράλληλα επίθεση στη ΝΔ για το αίτημά της περί εκλογών, για τις οποίες, όπως είπε, θα γίνουν στην ώρα τους, το φθινόπωρο του 2019.

Σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο, δεν επαληθεύτηκαν τα «τρομοκρατικά σενάρια» ότι η Ευρώπη θα απορρίψει το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης. «Το πρόγραμμα ανάπτυξης χαιρετίστηκε» από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, ενώ ανέφερε ότι καθορίστηκαν οι σταθμοί για τη μεταπρογραμματική περίοδο. «Στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου θα αποφασιστεί η καθαρή έξοδος της χώρας από το πρόγραμμα.

«Το καθεστώς μετά το μνημόνιο θα προσομοιάζει με το αντίστοιχο που εφαρμόστηκε σε άλλες χώρες», σημείωσε, αναφερόμενος στο καθεστώς εποπτείας που θα εφαρμόσουν οι ευρωπαϊκές αρχές. Όπως ανέφερε, η μεταπρογραμματική εποπτεία που συζητείται «δεν θα συνεπάγεται και αξιολόγηση όπως σήμερα. Αυτή η διαδικασία τελειώνει τον Αύγουστο του 2018. Θα υπάρχουν αποστολές που θα καταγράφουν σε έκθεσή τους την πορεία της ελληνικής οικονομίας για να ενημερώνεται το Eurogroup», κάτι που όπως είπε εφαρμόστηκε και στις περιπτώσεις της Κύπρου, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας.

«Στις 21 Ιουνίου θα επιβεβαιωθεί η καθαρή έξοδος της χώρας από το πρόγραμμα»

«Στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου θα επιβεβαιωθεί η καθαρή έξοδος της χώρας από το πρόγραμμα», τόνισε, κατηγορώντας όσους ζητούσαν πιστοληπτική γραμμή, γεγονός που όπως είπε «δεν συνιστά έξοδο από το πρόγραμμα και βρισκόταν στη φαντασία των τότε κυβερνώντων».

«Το αίτημα της ΝΔ για εκλογές είναι οξύμωρο»

Σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο, «οι εξελίξεις μας επιτρέπουν να καταλάβουμε το λόγο για τον οποίο η ΝΔ θέτει θέμα εκλογών για το φθινόπωρο του 2018, μετά το τέλος του προγράμματος. Το αίτημα είναι οξύμωρο, καθώς επιβεβαιώνει αυτό που η ΝΔ θέλει να αμφισβητήσει, το τέλος του μνημονίου».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θα ανανεώσει την εντολή στην ώρα της, ενώ σε διευκρινιστική ερώτηση ανέφερε ότι «η ώρα της είναι όταν λήξει η συνταγματικά προβλεπόμενη θητεία, το φθινόπωρο του 2019».

«Δεν υπάρχει λόγος για νέα μέτρα»

Ο κ. Τζανακόπουλος απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων μέτρων, σημειώνοντας ότι στόχος είναι η ελάφρυνση των βαρών που έχουν επωμιστεί οι πολίτες.

«Δεν υπάρχει λόγος για νέα μέτρα, όπως και για την εξακολούθηση μέτρων που ισχύουν αυτή τη στιγμή. Η ελληνική οικονομία μπορεί να παράγει πάνω από το στόχο. Η κυβέρνηση μπορεί να ελαφρύνει τους πολίτες και οι συγκεκριμένοι τρόποι που θα συμβεί αυτό, θα συζητηθούν μετά τη λήξη του προγράμματος προσαρμογής», ανέφερε.