ΠΑΤΡΑ: «Ματιές που ακούνε» από το Σχολείο Κωφών Βαρηκόων – Έως αύριο 30 Απριλίου

Το Ειδικό Νηπιαγωγείο/ Δημοτικό Σχολείο Κωφών Βαρηκόων και ο Σχολικός Σύμβουλος ΕΑΕ 5ης και 18ης Περιφέρειας, υλοποιούν Πιλοτικό Καινοτόμο Πρόγραμμα Συνεκπαίδευσης με Τίτλο: «Ματιές που ακούνε». Διάρκεια Προγράμματος: έως  30 Απριλίου 2018.

Σκοπός του προγράμματος είναι η ενημέρωση της εκπαιδευτικής κοινότητας και της ευρύτερης κοινωνίας στον πολιτισμό των Κωφών.

Α. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν Γενικά Σχολεία Π/θμιας & Δ/Θμιας Εκπαίδευσης του Νομού Αχαΐας. Τα Σχολεία κάθε εβδομάδα λαμβάνουν υλικό από το Σχολείο Κωφών Βαρηκόων Πάτρας με εκπαιδευτικές δράσεις για τους μαθητές. Στο τέλος του προγράμματος θα καταθέσουν παραγόμενο υλικό, όπου θα αποτελέσει πολιτιστική βαλίτσα, μαζί με το υλικό του Ειδικού Νηπιαγωγείου/Δημοτικού Σχολείου Κωφών Βαρηκόων Πάτρας. Η πολιτιστική βαλίτσα τις επόμενες σχολικές χρονιές, θα δανείζεται σε όποιο σχολείο το επιθυμεί.

Β. Οι δράσεις που αφορούν την ευρύτερη κοινωνία ξεκινούν με τα εγκαίνια της έκθεσης Κωφών Καλλιτεχνών, “Ταυτότητες”

5. Κυριακή 15/4, 20:00 & Δευτέρα 16/4, 21:00, Επίκεντρο+

“Η μυθιστορία του κυρίου Μολιέρου” Θεατρική παράσταση της Ομάδας Κωφών “ΤΡΕΛΑ ΧΡΩΜΑΤΑ”

Κράτηση εισιτηρίων : 2610461272 , 6944688984

Η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα του ομίλου για την Unesco, με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδας.

6. Παρασκευή 20/4, 20:00, Αμφιθέατρο Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών

Ομιλητής: Πάνος Πανόπουλος, Ανθρωπολόγος Επίκουρος Καθηγητής Παν/μιου Αιγαίου, με θέμα: “Η φωνή στον κόσμο των κωφών όπως αυτή εμφανίζεται μέσα από τα έργα κωφών εικαστικών”

Το κέρδος αυτού του τετράμηνου Πιλοτικού Καινοτόμου Προγράμματος Συνεκπαίδευσης είναι πολύπλευρο. Οι δάσκαλοι κωφών γνωρίζοντας την ιστορία της κοινότητας μπορούν να αγωνιστούν μαζί τους για τα αυτονόητα. Μπορούν να πιστέψουν στους μαθητές τους και να τους δώσουν τ ΄ όνειρο για τη ζωή τους. Οι γονείς των κωφών μαθητών γνωρίζουν τα παιδιά τους, πιστεύουν στις δυνατότητές τους, ονειρεύονται και διεκδικούν γι αυτά μία δικαιότερη κοινωνία. Οι κωφοί μαθητές γνωρίζοντας την ιστορία τους, ποιοι είναι μπορούν να θέσουν στόχους για τη ζωή τους. Μέσα από αυτό το πρόγραμμα, καλλιεργούνται «ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ» με αποτέλεσμα η κοινωνία να αλλάζει αντιλήψεις, να ερμηνεύει καλύτερα τον κόσμο, μεταμορφώνοντας τον σε ομορφότερο και δικαιότερο.