(ΒΙΝΤΕΟ)-ΠΑΤΡΑ: Ο υπουργός Ν.Παπάς και η Σ.Αναγνωστοπούλου στην 5η Εκθεση Μεταφοράς Τεχνογνωσίας Patras IQ – Τι είπαν για την εκδήλωση-θεσμό

Με πρεσβευτές της καινούργιας Ελλάδας, που ανατέλλει βγαίνοντας από την κρίση, παρομοίασε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς τις δυνάμεις της έρευνας και της γνώσης, που παρουσιάζονται στην 5η Εκθεση Μεταφοράς Τεχνογνωσίας Patras IQ.

Ο κ. Παππάς ήταν ο κεντρικός καλεσμένος και ως εκπρόσωπος της Kυβέρνησης, εγκαινίασε, χθες το απόγευμα, την έκθεση, που πραγματοποιείται μέχρι και την Κυριακή στο κλειστό γυμναστήριο «Δ. Τόφαλος». Στην ομιλία του, ο κ. Παππάς είπε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα τεχνολογική επανάσταση και αν δεν μεριμνήσουμε για να αξιοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες στην παραγωγική διαδικασία και την ζωή των πολιτών, τότε θα έχουμε βάλει τις βάσεις ως χώρα, για την επόμενη οικονομική και κοινωνική κρίση.

Τα μνημόνια για την Ελλάδα τελειώνουν, είπε ο κ. Παππάς, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τελειώνει αυτόματα και η κρίση. Για τον λόγο αυτό, η χώρα πρέπει να επενδύσει στις νέες τεχνολογίες, γιατί δεν έχει να φοβηθεί και να ζηλέψει τίποτα από άλλες χώρες. Σε αυτό το νέο περιβάλλον, η Πάτρα κατακτά, ντεφάκτο, τον ρόλο της τεχνολογικής πρωτεύουσας της Ελλάδας, είπε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, καθώς διαθέτει δυνατότητες και θεσμούς, όπως τα ΑΕΙ της και μια μεγάλη παράδοση και εμπειρία. Ανέφερε ως παράδειγμα το Πανεπιστήμιο Πατρών, που συμμετέχει στο πρόγραμμα ανάπτυξης και παραγωγής μικροδορυφόρων. Χαρακτήρισε το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, ως ένα από τα καλύτερα της χώρας και το Ανοικτό Πανεπιστήμιο, πρωτοπόρο και δυναμικό. Συνολικά, έκανε λόγο για μια περιουσία εξαιρετικής σημασίας για την πόλη, εννοώντας τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και τα ερευνητικά κέντρα. Αναφερόμενος στην έκθεση, ο κ. Παππάς είπε ότι η Κυβέρνηση επένδυσε στο Patras IQ, έναν θεσμό με υψηλότατο συμβολισμό, τη συνεργασία και τη συνένωση των δυνάμεων.
Ο υπουργός έκανε λόγο για μεγάλες αλλαγές στο πεδίο της έρευνας, μέσα από ένα πλέγμα παρεμβάσεων της Κυβέρνησης, που δίνει δυνατότητες στους νέους επιστήμονες να επιστρέψουν και να εργαστούν στη χώρα και στις startups επιχειρήσεις να ανοίξουν τα φτερά τους. Ειδική αναφορά έκανε στο επενδυτικό ταμείο Equifund και στο πρόγραμμα «Ερευνώ, Δημιουργώ, Καινοτομώ» για να δηλώσει: «Η Ελλάδα προχωρά σε μια καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, αλλά το ζητούμενο και το στοίχημα της επόμενης ημέρας είναι ποιο αναπτυξιακό μοντέλο θα εφαρμοστεί. Και το Patras IQ είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα του μοντέλου που επιδιώκουμε για την επόμενη ημέρα».

 

 

Λόγω και των πολιτικών εξελίξεων των τελευταίων ημερών, ο κ. Παππάς έκανε, στο τέλος της ομιλίας του, αναφορά και στον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό. Δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στον παραιτηθέντα πρόεδρο δρ. Σταμάτη Κριμιζή, αλλά όπως είπε, στην Ελλάδα υπάρχει περιθώριο οι πολιτικές παρατάξεις να τσακώνονται για διάφορα θέματα, όμως πεποίθησή του είναι ότι τουλάχιστον στο θέμα αυτό, η χώρα μπορεί να γίνει παραγωγός διαστημικών προϊόντων και υπηρεσιών. Σύντομα και με τη συμβολή του Πανεπιστημίου Πατρών, η χώρα θα αποκτήσει την πρώτη δική της συστοιχία μικροδορυφόρων, η ESA δημιουργεί το πρώτο γραφείο της εδώ, ενώ και μια μεγάλη εταιρεία επενδύει 120 εκ. ευρώ για τη δημιουργία μονάδας κατασκευής μικροδορυφόρων.

Ικανοποιημένη  εμφανίστηκε και η πρώην αν.υπουργός παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου