ΠΑΤΡΑ: Ο Δήμος για την απόφαση του υπουργού παιδείας περί θεσμοθέτησης της 2χρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής


Ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας οι Δήμοι της χώρας όπου θα ισχύσει η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή στο δημόσιο νηπιαγωγείο για την σχολική περίοδο 2018-2019.
Η συγκεκριμένη απόφαση περιλαμβάνει, περιορισμένο αριθμό Δήμων που καλύπτουν περίπου το 1/3 του πληθυσμού της χώρας, αποκλείει τους 23 μεγάλους Δήμους κυρίως της πρωτεύουσες των νομών και των μεγάλων πόλεων της χώρας.
Μεταξύ αυτών που αποκλείονται είναι και ο Δήμος της Πάτρας.
Η παραπάνω εξέλιξη και αποτελεί μεγίστου είδους πολιτική υποκρισία που διαπερνά το σύνολο της πολιτικής της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις της Δημοτικής Αρχής για τις πραγματικές προθέσεις για την θεσμοθέτηση της δίχρονης προσχολικής αγωγής.
Εκτιμήσεις που καταγράφηκαν στη συνεδρίαση της γνωμοδοτικής επιτροπής της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης του Δήμου Πατρέων την Παρασκευή 14-04-18 από το Δήμαρχο Κ. Πελετίδη οι οποίες είναι:
“………..Η Κυβέρνηση αντί να πάρει την ευθύνη που της αναλογεί επιδιώκει μέσω των γνωμοδοτικών επιτροπών να ρίξει το μπαλάκι στη Τοπική Διοίκηση για να αποκτήσει άλλοθι στη λογική “εμείς θέλουμε οι Δήμοι δεν μπορούν”. Στη πράξη η Κυβέρνηση προχωρά την ένταξη των προνηπίων, χωρίς να δώσει ούτε ένα Ευρώ από το κρατικό προϋπολογισμό για την δημιουργία νέων υποδομών, ούτε προβλέπεται κανένας διορισμός του αναγκαίου μόνιμου εκπαιδευτικού –βοηθητικού προσωπικού……….”.
Η Δημοτική Αρχή της πόλης μας θεωρεί κοινωνική αναγκαιότητα κάθε παιδί να έχει θέση σε δομές προσχολικής αγωγής και απαιτεί από την κυβέρνηση:
 Να εφαρμοστεί για όλα τα παιδιά σε όλη τη χώρα και στη πόλη μας η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή.
 Με ευθύνη της Κυβέρνησης και του Υπουργού Παιδείας να εξασφαλιστεί με επείγουσες διαδικασίες η αναγκαία χρηματοδότηση από το κρατικό προϋπολογισμό ώστε να γίνει άμεσα πράξη σε κατάλληλες κτιριακές υποδομές με μόνιμο προσωπικό (εκπαιδευτικό –βοηθητικό) και υποδομές σίτισης και ξεκούρασης των νηπίων.
 Να χρηματοδοτηθούν και να στελεχωθούν επαρκώς από προσωπικό οι Παιδικοί Σταθμοί ώστε να καλύπτουν όλα τα νήπια έως τεσσάρων (4) χρόνων χωρίς Βάουτσερ, χωρίς τροφεία, χωρίς να χρειάζεται οι γονείς να πληρώνουν για να καλύψουν λειτουργικές δαπάνες, εξόδους, πολιτιστικές δράσεις.
 Ειδικά για το Δήμο μας απαιτούμε από τη Κυβέρνηση να δρομολογήσει άμεσα τις σχετικές διαδικασίες και την απαιτούμενη χρηματοδότηση για την ανέγερση σύγχρονων νηπιαγωγείων στη θέση των 28 μισθωμένων νηπιαγωγείων που λειτουργούν σε χώρους με μεγάλες ελλείψεις.