Η διαμεσολάβηση στον ασφαλιστικό κλάδο μετά τα νέα νομοθετικά δεδομένα

Η υποχρεωτική εφαρμογή της διαμεσολάβησης και οι νέες εξελίξεις μετά το νόμο 4512/2018, ήταν το θέμα της εκδήλωσης της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας (E.A.E.E.) και του Οργανισμού Προώθησης Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών (Ο.Π.Ε.Μ.Ε.Δ.), που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Ένωσης, με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού δικηγόρων, διαμεσολαβητών, κ.λπ.

Κατά τις εργασίες της εκδήλωσης έγινε ενημέρωση για τη διαδικασία και την πρακτική εφαρμογή της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης στον ασφαλιστικό κλάδο από τον γενικό γραμματέα του Ο.Π.Ε.Μ.Ε.Δ Νικόλα Κανελλόπουλο και από ομάδα δικηγόρων – διαπιστευμένων διαμεσολαβητών με εμπειρία στην ιδιωτική ασφάλιση.

Στην έναρξη της εκδήλωσης, χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της Ε.Α.Ε.Ε., Δημήτρης Μαζαράκης, ο οποίος, μεταξύ των άλλων, επισήμανε: «Η διαμεσολάβηση, πέρα από ένα νέο, σύγχρονο, νομικό εργαλείο αποτελεί έναν πολιτισμένο τρόπο για να επιλύουμε τις διαφορές μας, γρήγορα και αποτελεσματικά. Έχουμε ήδη προτρέψει, ως Ένωση, τα μέλη μας να εντάξουν στις συμβάσεις και σε όλα τα υλικά επικοινωνίας τους προς τους ασφαλισμένους μας, τη δυνατότητα αξιοποίησης της διαμεσολάβησης, έχοντας την ισχυρή πεποίθηση ότι θα αναβαθμίσει συνολικά τον τρόπο λειτουργίας του κλάδου».

Παράλληλα, στις αρχές και στο περιεχόμενο του νέου νόμου 4512/2018 αναφέρθηκε ο Νικόλας Κανελλόπουλος, ο οποίος, μεταξύ των άλλων, τόνισε: «Η διαμεσολάβηση, ειδικά για τον ασφαλιστικό κλάδο, αποτελεί ένα επιπλέον σημαντικό μέσο για να οδηγηθούν σε λύση υποθέσεις που μέχρι τώρα κατέληγαν στο δικαστήριο. Η συνεννόηση μεταξύ των μερών με την βοήθεια των νομικών τμημάτων των εταιρειών αποτελεί μία σύγχρονη και αποτελεσματική πρακτική που σύντομα θα έχει και μετρήσιμα αποτελέσματα και στην χώρα μας».

Στo πλαίσιo της εκδήλωσης, παρουσιάστηκαν οι πρακτικές προεκτάσεις και οι επιπτώσεις της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης στον ασφαλιστικό κλάδο, καθώς και οι υποχρεώσεις των δικηγόρων και των ασφαλιστικών εταιρειών.

Ανάπτυξη και παρουσίαση της πρακτικής εφαρμογής και της λειτουργικότητας της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης στον ασφαλιστικό κλάδο, πραγματοποίησαν η Έλενα Κολτσάκη, διδάκτωρ Νομικής, δικηγόρος, διαπιστευμένη διαμεσολαβήτρια και εκπαιδεύτρια διαμεσολαβητών ΑΚΚΕΔ Προμηθέας και ADR Center (Italy) και μέλος της επιτροπής πιστοποίησης διαμεσολαβητών του υπουργείου Δικαιοσύνης, o Δημήτρης Θεοχάρης, δικηγόρος διαμεσολαβητής Δ.Ν, LLM εκπαιδευτής διαμεσολαβητών, εκπαιδευτής ΕΚΠΑ (E-learning) και ο Θεοχάρης Αγγελίδης, δικηγόρος διαμεσολαβητής.

Τέλος, στην εκδήλωση παρευρέθηκαν δικηγόροι και διαμεσολαβητές, ενώ τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρη Βερβεσό, εκπροσώπησε η Μαρινέττα Γούναρη, ταμίας του Δ.Σ.Α.

advertisement