(ΦΩΤΟ)-AXAΪΑ: Σύσκεψη για τις τσούχτρες σε Κορινθιακό και Πατραϊκό Κόλπο – Χωρίς ιδιαίτερα μέτρα η συζήτηση με τον υπουργό ναυτιλίας

Ευρεία σύσκεψη για το πρόβλημα που προκαλούν οι τσούχτρες στον Κορινθιακό και στον Πατραϊκό κόλπο, συγκάλεσε σήμερα στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ο Υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής, με τη συμμετοχή του Υφυπουργού Νεκτάριου Σαντορινιού, και του Γενικού Γραμματέα Διονύση Τεμπονέρα.
Στη σύσκεψη ήταν παρόντες οι βουλευτές Κορινθίας ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Θελερίτη και Γιώργος Ψυχογιός, οι βουλευτές Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Σπαρτινός και Ανδρέας Ριζούλης, η Βουλεύτρια Αιτωλοακαρνανίας ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Τριανταφύλλου, ο βουλευτής Φωκίδας ΣΥΡΙΖΑ Ηλίας Κωστοπαναγιώτου, ο βουλευτής Βοιωτίας ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Θηβαίος, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας και ο Αντιπεριφερειάρχης Νίκος Μπαλαμπάνης. Συμμετείχαν ακόμα, Δήμαρχοι ή εκπρόσωποι των Δημάρχων Πάτρας, Αιγιάλειας, Ναυπάκτου, Ξυλοκάστρου, Λουτρακίου, Δελφών, Διστόμου – Αντικύρων, Κιάτου, Κορίνθου, δύο εκπρόσωποι από το ΕΛΚΕΘΕ, εκπρόσωποι άλλων φορέων και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Στη σύσκεψη έγινε ανασκόπηση όλων των ενεργειών που έχουν γίνει για το θέμα, σε όλα τα επίπεδα. Διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει ακόμα μελέτη που να εξηγεί το φαινόμενο στον Κορινθιακό και στον Πατραϊκό Κόλπο. Οι μελέτες που έχουν γίνει σε άλλες περιοχές της Ευρώπης δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια για την περίπτωση του Κορινθιακού και του Πατραϊκού Κόλπου, επειδή στις περιοχές αυτές είναι ιδιαίτερες οι μορφολογικές και οι κλιματικές συνθήκες. Διαπιστώθηκε ακόμα ότι τα δίχτυα αποτελούν την μόνη ως τώρα λύση, η οποία είναι κατασταλτικού τύπου και η αποτελεσματικότητά της, εξαρτάται από τη μορφολογία του πυθμένα και από τις καιρικές συνθήκες.
Ο κ. Κουρουμπλής πρότεινε και συμφωνήθηκε να γίνει νέα συνάντηση με τη συμμετοχή εκπροσώπων από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, από το Πράσινο Ταμείο και από τους εμπλεκόμενους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να δρομολογηθούν οι διαδικασίες, για να ανατεθεί στο ΕΛΚΕΘΕ, η διενέργεια μελέτης σχετικά με τα αίτια που προκαλούν το φαινόμενο στον Κορινθιακό Κόλπο. Προτάθηκε επίσης η σύσταση δικτύου ενημέρωσης, έγκαιρης προειδοποίησης και βοήθειας ώστε να διευκολυνθεί το κοινό, ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου.

Διαθέσιμο φωτογραφικό υλικό στο www.hcg.gr

ΔΗΜΟΣ

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, παραβρέθηκε σήμερα, Πέμπτη 19 Απρίλη, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής την οποία συγκάλεσε ο Υπουργός, Παναγιώτης Κουρουμπλής και στην οποία συμμετείχαν Δήμαρχοι παραλιακών Δήμων του Κορινθιακού Κόλπου και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας.

Στη σύσκεψη συζητήθηκε το θέμα της αντιμετώπισης του φαινομένου των μεδουσών στον Κορινθιακό και τον Πατραϊκό.

Ο Υπουργός εξήγγειλε νέα σύσκεψη για το θέμα με την παρουσία των εκπροσώπων του Υπουργείου Περιβάλλοντος για να αποσαφηνιστούν οι διαδικασίες και να προχωρήσουν οι μελέτες για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ο Δήμαρχος Πατρέων ζήτησε σαφείς απαντήσεις και δεσμεύσεις δεδομένου ότι εισερχόμεθα στην καλοκαιρινή τουριστική περίοδο.

Για το όλο θέμα είχε σταλεί από την Τρίτη 17 Απρίλη, έγγραφο του Αντιδημάρχου Πολεοδομικού Σχεδιασμού, Περιβάλλοντος και Έργων Υποδομής, Παύλου Στάμου, προς τον Αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Νίκο Μπαλαμπάνη, στο οποίο μεταξύ άλλων τονίζονταν:

«Ο Δήμος Πατρέων, ο μεγαλύτερος πληθυσμιακά δήμος στην περιοχή του Κορινθιακού και έσω Πατραϊκού, διαθέτει μεγάλο μήκος ακτογραμμής με πολυσύχναστες κολυμβητικές παραλίες κατά τη θερινή περίοδο. Εν’ όψει της κολυμβητικής περιόδου απαιτείται η λήψη μέτρων, προκειμένου να προστατευθεί η υγεία των πολιτών και η οικονομική βιωσιμότητα των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις κολυμβητικές παραλίες της περιοχής μας.

Μέχρι σήμερα δεν έχουμε επίσημη ενημέρωση σχετικά με ενέργειές σας για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Επειδή κλιματολογικές συνθήκες φαίνεται ότι θα εντείνουν φέτος περαιτέρω το πρόβλημα και η κολυμβητική περίοδος επίκειται παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για το σχέδιο δράσης και τις επιμέρους ενέργειες  που προγραμματίζετε για την αντιμετώπιση του προβλήματος της έξαρσης των μεδουσών, στις παράκτιες περιοχές που ανήκουν γεωγραφικά στο Δήμο Πατρέων».

advertisement