ΠΑΤΡΑ: Ο Δήμος για τις δομές προσχολικής αγωγής – Σύσκεψη με στελέχη της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Συνεδρίασε η τριμελής γνωμοδοτική επιτροπή για την δημόσια προσχολική αγωγή. Στην επιτροπή εκ του νόμου συμμετέχει και ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης. Η επιτροπή συμπληρώνεται από τον πρόεδρο του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πάτρας, Αναστάσιο Σταυρογιαννόπουλο, και τον Διευθυντή Εκπαίδευσης ΠΥΣΠΕ Αχαΐας, Ευάγγελο Πασσά ως Πρόεδρο.
Κατά τη συνεδρίαση ο Κ. Πελετίδης στην τοποθέτησή του τόνισε:
«Η Δημοτική Αρχή της πόλης μας υποστηρίζει την θέση όλα τα παιδιά από την βρεφική έως την νηπιακή ηλικία να έχουν θέση σε δημόσιες, δωρεάν δομές, είτε σε παιδικούς σταθμούς είτε σε νηπιαγωγεία με ευθύνη του κράτους, σαν μια παιδαγωγική και κοινωνική αναγκαιότητα που αφορά στην ανάπτυξη, εκπαίδευση και διαπαιδαγώγηση του παιδιού. Χωρίς voucher, χωρίς τροφεία, χωρίς χρήματα γονιών για να καλύψουν λειτουργικές δαπάνες, έξοδα, πολιτιστικές δράσεις.
Η Δημοτική Αρχή θεωρεί κοινωνική αναγκαιότητα κάθε παιδί να έχει θέση σε δομές προσχολικής αγωγής και απαιτεί:
1) Την άμεση εφαρμογή Δίχρονης δωρεάν υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής στο νηπιαγωγείο για όλα τα παιδιά σε όλη τη χώρα με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας. Η ευθύνη υλοποίησής της ανήκει στην κυβέρνηση, που πρέπει να εξασφαλίζει στην αναγκαία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, όλες τις προϋποθέσεις ώστε να γίνει άμεσα πράξη, σε κατάλληλες κτιριακές υποδομές, μόνιμο προσωπικό (εκπαιδευτικό – βοηθητικό), υποδομές σίτιση και ξεκούρασης των παιδιών.
2) Κοινωνική αναγκαιότητα είναι επίσης η ύπαρξη Δημόσιων και Δωρεάν Παιδικών Σταθμών για τις ηλικίες πριν τα τέσσερα (4) χρόνια.
Η κυβέρνηση αντί να πάρει την ευθύνη που της αναλογεί για την θεσμοθέτηση της Δίχρονης δωρεάν Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής επιχειρεί μέσω των γνωμοδοτικών επιτροπών «να ρίξει το μπαλάκι» στην Τοπική Διοίκηση, να αποκτήσει άλλοθι στη λογική «εμείς θέλουμε οι Δήμοι δεν μπορούν». Στην πράξη η κυβέρνηση προχωρά στην ένταξη των προνηπίων, χωρίς να δώσει ούτε ένα ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, για την δημιουργία νέων υποδομών ούτε προβλέπεται κανένας διορισμός του αναγκαίου μόνιμου (εκπαιδευτικού-βοηθητικού) προσωπικού.
Απαιτούμε από την κυβέρνηση να εφαρμόσει άμεσα την Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή για να παιδιά των νηπιαγωγείων.
Είμαστε αντίθετοι στην προώθηση συγχωνεύσεων, που οδηγούν στην δημιουργία πολυπληθών τμημάτων. Στην συγκρότηση Νηπιαγωγείων που να καλύπτουν μεγάλες χωρικές ενότητες.
Για την κάλυψη των σημερινών αναγκών του Δήμου μας απαιτούμε από την κυβέρνηση να δρομολογήσει άμεσα τις σχετικές διαδικασίες χρηματοδότησης, για την κατασκευή σύγχρονων κτιριακών εγκαταστάσεων στην θέση των είκοσι οκτώ (28) μισθωμένων Νηπιαγωγείων που λειτουργούν σε χώρους με μεγάλες ελλείψεις σε ισόγειες αίθουσες».