Με «μπαλώματα» δεν λύνεται το πρόβλημα των λαθρομεταναστών της Πάτρας!

Ο Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος και ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, κλιμακώνοντας τις παρεμβάσεις του, με αφορμή τις αναταραχές που παρατηρούνται στο νέο λιμάνι της Πάτρας, συμμετείχε στη σύσκεψη που έγινε στην περιοχή και δεσμεύτηκε ότι τα συμπεράσματά της θα προωθηθούν στα συναρμόδια Υπουργεία.
Παίρνοντας τον λόγο, ο Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής χαρακτήρισε πρώτης προτεραιότητας και ευαίσθητο το πρόβλημα, προτάσσοντας την ανάγκη των κατοίκων των νότιων περιοχών να ζουν σε ασφαλές περιβάλλον.
Ταυτόχρονα, όμως, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τους επικίνδυνους τρόπους που μετέρχονται οι λαθρομετανάστες προκειμένου παράνομα να επιβιβασθούν σε πλοία της γραμμής Πάτρας- Ιταλίας.
«Τα συρματοπλέγματα δεν είναι λύση. Υπάρχουν νόμοι, αλλά δεν εφαρμόζονται. Αναρωτιέμαι, αν αυτό συμβαίνει κατόπιν πολιτικής οδηγίας», ανέφερε σε μία αποστροφή της παρέμβασής του ο Νίκος Νικολόπουλος.
Παράλληλα, πρότεινε να είναι αυστηρότεροι οι έλεγχοι, ώστε να αποθαρρυνθούν οι μετανάστες και κατ’ αυτό τον τρόπο να ελαχιστοποιηθεί η παρουσία τους στην λιμενική ζώνη.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο ανεξάρτητος βουλευτής στις καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τις οποίες ανθεί το δουλεμπόριο ψυχών στην εν λόγω περιοχή. «Γιατί οι αρμόδιοι δεν έχουν πάει στον Εισαγγελέα ή γιατί δεν έχει παρέμβει αυτεπάγγελτα;» αναρωτήθηκε ο Αχαιός βουλευτής.
Στη συνέχεια, ο Νίκος Νικολόπουλος υπερασπίσθηκε τους επαγγελματίες και τους κατοίκους της περιοχής: «Ζουν σε καθεστώς ανασφάλειας, καθώς οι κίνδυνοι από τις «συγκρούσεις» των λαθρομεταναστών με τα όργανα της τάξης είναι ορατοί. Δεν είναι δυνατόν να συνεχισθεί αυτή η απαράδεκτη κατάσταση…».
Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του ο ανεξάρτητος βουλευτής υπογράμμισε: «Τα ημίμετρα δεν φέρνουν ουσιαστικό αποτέλεσμα. Το λιμάνι πρέπει να γίνει απροσπέλαστο και να καταστεί συνείδηση στους λαθρομετανάστες ότι δεν αποτελεί οδό διαφυγής. Δεσμεύομαι ότι αναλαμβάνω την υποχρέωση να μεταφέρω τα συμπεράσματα της σημερινής σύσκεψης στους αρμόδιους Υπουργούς, ασκώντας τις ανάλογες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις».
ΘΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΟΥΝ ΣΕ ΚΕΝΤΡΟ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ;
Στο μεταξύ, με αφορμή ερώτηση που είχε καταθέσει προ τριμήνου ο Νίκος Νικολόπουλος προς τον Υπουργό Ναυτιλίας, έλαβε απάντηση από τον κ. Π. Κουρουπλή. Ο τελευταίος αποκαλύπτει ότι είναι βούληση του Υπουργείου να χωροθετηθεί οργανωμένο κέντρο φιλοξενίας των μεταναστών μακριά από το λιμάνι.
Επακριβώς, ο κ. Κουρουπλής αναφέρει:
«Ο Οργανισμός Λιμένος Πατρών (Ο.Λ.ΠΑ.) Α.Ε., φορέας διοίκησης και εκμετάλλευσης των υπόχρεων στην εφαρμογή της παραπάνω νομοθεσίας, Λιμενικών Εγκαταστάσεων Βορείου και Νότιου Λιμένα Πατρών και του επίσης υπόχρεου Λιμένα Πατρών, δεδομένης της κρισιμότητας των σκιαγραφούμενων προβλημάτων, πέραν των υπό περάτωση έργων ενίσχυσης της περίφραξης του χώρου ISPS και τη συμβασιοποίηση του έργου κατασκευής δεύτερης εσωτερικής περίφραξης και επιτηρούμενου διαδρόμου ταχείας περιπολίας, παράλληλα προς την εξωτερική, επιδιώκει την εκκένωση των άτυπων καταυλισμών και τη χωροθέτηση οργανωμένου κέντρου φιλοξενίας μεταναστών, μακράν των χώρων του λιμένα. Συναφώς, σας επισυνάπτεται το υπ’ αριθμ. Πρωτ. 1352/αριθμ. Σχεδ. 56/287/αριθ. Φακ. 117.2/06-02-2018 έγγραφο του Ο.Λ.ΠΑ. Α.Ε.».

 

 

Η τοποθέτηση του Ν. Νικολόπουλου κατά την διάρκεια της σύσκεψης (video): H Πολιτεία να πάρει ξεκάθαρες αποφάσεις για το ζήτημα των λαθρομεταναστών στο λιμάνι της Πάτρας https://youtu.be/9DDVucFWcEw