Αποδεσμεύονται εκατοντάδες αστυνομικοί από τη φύλαξη …VIP

Οι πέντε δήμαρχοι της παραλιακής ζώνης δεν δημοσιοποίησαν τις προτάσεις τους για την πάταξη της εγκληματικότητας των περιοχών τους, ενώ και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας δεν δημοσιοποίησε τις δεσμεύσεις του σχετικά με το ίδιο θέμα.

Ουσιαστικά και οι δύο πλευρές, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ωριαίας συνάντησής τους, φοβήθηκαν να αναλάβουν το πολιτικό κόστος μη υλοποίησης προτάσεων ή δεσμεύσεων και ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις 15 Μαΐου, προκειμένου να κάνουν έναν απολογισμό για αυτά που έγιναν και εκείνα που δεν έγιναν!

Οι δήμαρχοι, Παλαιού Φαλήρου Διονύσης Χατζηδάκης, Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλος, Ελληνικού-Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος και Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου ανέλυσαν τα προβλήματα εγκληματικότητας των περιοχών τους, παρουσιάζοντας και κάποιες προτάσεις. Ο κ. Τόσκας δεσμεύτηκε απλά, ότι ένα μεγάλο μέρος των 800 αστυνομικών που αποδεσμεύτηκαν από φύλαξη προσώπων, κτιρίων και επιτελικά γραφεία θα κάνουν περιπολίες στην παραλιακή ζώνη, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, για την προστασία των πολιτών που πηγαίνουν για μπάνιο ή διασκέδαση.

Ο αρμόδιος υπουργός υποστήριξε ότι αυτή τη φορά οι 800 που αποδεσμεύονται από τις «φρουρές», δεν πρόκειται να γυρίσουν ξανά εκεί ή να βρουν «παραθυράκι» για… βολικές υπηρεσίες. Η δικλείδα ασφαλείας για την μη επιστροφή τους, σύμφωνα με τον κ. Τόσκα, είναι ο ονομαστικός έλεγχος… κίνησής τους, από την επιτροπή που συστήθηκε υπό τον υπαρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας. «Μάλιστα θα μπορεί και οποιοσδήποτε να λάβει γνώση αυτών των καταστάσεων, έτσι ώστε να μην φύγει κάποιος από την ασφάλεια κάποιου προσώπου και πάει σε κάποιο γραφείο» δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός και συμπλήρωσε ότι «αυτά τα ίδια άτομα θα ενταχθούν σε μάχιμες, ας μου επιτραπεί, υπηρεσίες. Δεν θα πάνε σε γραφεία και επιπλέον θα φύγουν άτομα από τα γραφεία και θα πάνε σε περιπολίες».

Ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου, Διονύσης Χατζηδάκης μετά την σύσκεψη δήλωσε: «Όλοι οι συνάδελφοι δήμαρχοι του παράκτιου μετώπου με σαφήνεια κατέθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Καταγράφηκαν, αναγνωρίστηκαν τα προβλήματα και θα γίνουν προσπάθειες να υλοποιηθούν λύσεις εντός μηνός. Σε ένα μήνα θα είμαστε εδώ για το αν αυτά τα οποία εντοπίσαμε μπορούν να λυθούν και, αν χρειαστεί, θα ξαναγίνεται ανά μήνα η συνάντηση για να δίνουμε λύσεις και να μη μείνουν τα πράγματα μόνο στη θεωρία».

Για το σοβαρό πρόβλημα του «γερασμένου» στόλου οχημάτων της ΕΛ.ΑΣ, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη απάντησε: «Από το 2004 ελάχιστα οχήματα έχουν μπει στο στόλο της Ελληνικής Αστυνομίας. Πήραμε πρόσφατα από ό,τι είδατε αρκετά λεωφορειάκια της Αστυνομίας. Θα πάρουμε τους επόμενους μήνες, έναν αριθμό, γύρω στα 450 οχήματα. Ως το 10.000 που είναι ο συνολικός αριθμός, σε όλη την Ελλάδα, των οχημάτων της αστυνομίας, χρειάζονται περισσότερες προσπάθειες και περισσότερα χρήματα».

Σύμφωνα με πηγές του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., οι «αφαιρέσεις» ξεκινούν από 210 βουλευτές και πρώην κυβερνητικά στελέχη που απασχολούν 540 αστυνομικούς, δηλαδή σχεδόν τρεις ο καθένας. Από αυτούς θα κοπούν οι 210 αστυνομικοί. Κάτι ανάλογο θα γίνει σε 60 πρώην κυβερνητικά μέλη -μη εκλεγμένα- που απασχολούσαν 200 άνδρες, και θα απομακρυνθούν οι μισοί, δηλαδή 100.

Το δεύτερο «ψαλίδι» θα γίνει σε δικαστικούς-εισαγγελικούς λειτουργούς. Από συνολικά 100 εκπροσώπους της Δικαιοσύνης που απασχολούσαν 240 αστυνομικούς, θα επιστρέψουν στις υπηρεσίες, 60 από αυτούς. Οι επόμενες περικοπές αφορούν τις συνοδείες δημοσιογράφων-εκδοτών, καθώς από τους 37, που απασχολούν 74 αστυνομικούς, θα αφαιρεθούν οι 40.

Στο μεταξύ από τους περίπου 40 επιχειρηματίες-εφοπλιστές που είχαν «επίσημα» στο πλευρό τους 90 αστυνομικούς, οι 40 θα επιστρέψουν στις υπηρεσίες τους.

advertisement