Μηταράκης: Συμφωνώ με τον Αντώνη Σαμαρά για συνεργασία με το Κίνημα Αλλαγής

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το προσφυγικό, αλλά και το άρθρο του Αντώνη Σαμαρά μίλησε ο βουλευτής Χίου της ΝΔ Νότης Μηταράκης στον realfm 97,8.

«Το βασικό θέμα συζήτησης στα ακριτικά νησιά είναι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η μεγάλη αγωνία που υπάρχει σε αυτούς που ζουν στα σύνορα είναι για το απρόβλεπτο» τόνισε ο κ. Μηταράκης.

«Από τότε που είχαμε την επίσκεψη του Ερντογάν στη χώρα μας, φαίνεται χρονικά να έχουν επιδεινωθεί σημαντικά ότι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Τότε είχαμε σχολιάσει ότι ήταν μια επίσκεψη που δεν ήταν καλά οργανωμένη, δεν υπήρχαν εχέγγυα και βάσεις καλύτερης συνεργασίας μεταξύ των χωρών. Αντίθετα ήταν μια ευκαιρία για τον Ερντογάν επί ελληνικού εδάφους να εκφράσει τις διαφωνίες του με τη συνθήκη της Λωζάννης ,να κάνει εντυπωσιακή επίσκεψη στη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη και παράλληλα να ανοίξει θέματα Αιγαίου. Ακόμα μένει αναπάντητο -και λυπάμαι που το λέω- αυτό που είχε πει ο Τούρκος πρόεδρος σχετικά με τις διαβεβαιώσεις που υποτίθεται ότι είχε λάβει από την ελληνική πλευρά για την επιστροφή των οκτώ στρατιωτικών που αιτούνται άσυλο στη χώρα μας. Αυτό φαίνεται ότι αποτέλεσε έναυσμα για σημαντική επιδείνωση των σχέσεων και οδήγησε τελικά και στην κράτηση- υπό αδιευκρίνιστες ακόμα συνθήκες- των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Απ’ ότι φαίνεται δεν ήταν δεδομένη η βάση συζήτησης τους τελευταίους μήνες μεταξύ των δυο κρατών. Και κάποια στιγμή πρέπει και η ελληνική κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει ποια είναι τα πραγματικά γεγονότα αυτής της περιόδου» είπε ο βουλευτής της ΝΔ.

Αναφορικά με την αύξηση των αφίξεων των προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας σημείωσε:

«Υπάρχει μια αύξηση των ροών. Είναι φανερό ότι δεν έχουμε εκμεταλλευτεί καθόλου την περίοδο χαμηλών ροών λόγω της κοινής ανακοίνωσης Ε.Ε.-Τουρκίας για να οργανωθούμε. Ούτε το άσυλο έχει οργανωθεί ούτε οι επιστροφές μη δικαιούμενων άσυλο στην Τουρκία εκτελούνται σε ικανοποιητικό ρυθμό, με αποτέλεσμα να μην έχει περάσει απέναντι το μήνυμα ότι είναι ανώφελη η προσπάθεια να περάσουν στα ελληνικά εδάφη».

«Δεν είμαστε έτοιμοι εδώ να δεχτούμε περαιτέρω αφίξεις. Είναι γεμάτο το hotspot της ΒΙΑΛ. Δεν είμαστε σε θέση να καλύψουμε και τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών οι οποίες έχουν ένα όριο στους πόσους μπορούμε να υποδεχθούμε. Και σε ένα νησί, σαν τη Χίο, που ήταν από την πρώτη πάρα πολύ φιλόξενη. Υπάρχει όμως ένα όριο αντοχής» πρόσθεσε ο βουλευτής Χίου.

Τέλος, ερωτηθείς για το άρθρο του Αντώνη Σαμαρά που προκάλεσε «γαλάζιες» αντιδράσεις , είπε: «Είναι μια πολύ σωστή θέση του πρώην πρωθυπουργού και είναι και σε απόλυτη σύμπνοια με αυτό που δήλωσε στον realfm ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ότι η ΝΔ επιδιώκει αφενός την αυτοδυναμία, αφετέρου επιδιώκει όμως ευρύτερη συνεργασία δυνάμεων γιατί είναι πολύ δύσκολο το έργο που έχουμε να κάνουμε. Η συναίνεση για εμάς είναι μια ελεύθερη επιλογή, δεν είναι μια επιλογή ανάγκης. Είναι μια επιλογή που κάνει καλό στον τόπο».

«Δεν υπάρχει διαφορά απόψεων Μητσοτάκη-Σαμαρά. Και η σχέση είναι πάρα πολύ στενή και ισχυρή όπως έχουν εξηγήσει και οι δύο» υπογράμμισε και συμπλήρωσε πως διαφωνεί με την τοποθέτηση του Νικήτα Κακλαμάνη χθες στον realfm.

«Δεν συμφωνώ μαζί του, νομίζω έχει παρερμηνεύσει τις δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού. Η ίδια η επίσημη ΝΔ θεωρεί ότι είναι σε απόλυτη σύμπνοια με τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη», είπε, σημειώνοντας πως είναι κακό σε μια εποχή που η ΝΔ βάλλεται πανταχόθεν, να κάνει οποιαδήποτε κίνηση εσωστρέφειας.

 

 

advertisement