ΠΑΤΡΑ: Πρόγραμμα στειρώσεων για αδέσποτα και υπερβάλλουσα ανησυχία από πολίτες

Σε περίπου 25 περιπτώσεις αδέσποτων ζώων έχει παρέμβει η κτηνίατρος που συνεργάζεται με τον Δήμο Πατρέων στο διάστημα των τελευταίων ημερών, πραγματοποιώντας στειρώσεις και παροχή ιατρικής φροντίδας σε τραυματισμένα ζώα. Η κατεύθυνση που έχει δώσει ο Δήμος στην κτηνίατρο είναι να ρίξει το βάρος της σε περιοχές και σημεία που έχουν έντονο κοινωνικό ενδιαφέρον (νοσοκομεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα κ.ά.).

Οπως δήλωσε η κτηνίατρος Γκέλυ Νάκου, οι περιοχές και τα σημεία που έχει επέμβει είναι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας και το Πανεπιστήμιο, το Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων, το Νοσημάτων Θώρακος, το ΤΕΙ κ.ά.. Οι κλήσεις που έχει δεχθεί για να επιληφθεί αφορούν περιπτώσεις αδέσποτων που έχουν εγκαταλειφθεί από τους ιδιοκτήτες τους και άλλα που χαρακτηρίζονται «επιθετικά» από τους πολίτες που επικοινώνησαν μαζί της. Η ίδια μας είπε ότι σε κάποιες περιπτώσεις η ανησυχία των πολιτών ήταν υπερβολική, καθώς τα ζώα δεν ανήκαν στην κατηγορία των επιθετικών αλλά η συμπεριφορά τους οφειλόταν στην άγνοια βασικών κανόνων προσέγγισης εκ μέρους των ανθρώπων.

Τα περιστατικά που επιλήφθηκε σε εξωτερικούς χώρους νοσοκομείων σχετίζονται κυρίως με αλόγιστες γέννες αδέσποτων και προχώρησε σε στειρώσεις, προσπαθώντας να αμβλύνει το πρόβλημα. Η περισυλλογή των ζώων έγινε από συνεργείο της συνεργαζόμενης κτηνιάτρου και η μεταφορά τους πραγματοποιήθηκε με τις ειδικές συνθήκες που προβλέπονται γι’ αυτές τις περιπτώσεις. Η πλειοψηφία των περιπτώσεων αφορούσε σε στειρώσεις ενώ σε άλλες τρεις παρασχέθηκε φροντίδα σε ζώα που τραυματίστηκαν από αυτοκίνητα.

Το έργο χρηματοδοτείται από τον Δήμο Πατρέων με το ποσό των 24.800 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ). Η διάρκεια της σύµβασης είναι για δώδεκα µήνες από την υπογραφή της σύμβασης ή µέχρι να εξαντληθεί το συμβατικό ποσό. Εκτιμάται ότι θα συμβεί το δεύτερο, καθώς έχουν περάσει λίγες εβδομάδες από την έναρξη του προγράμματος και έχει ήδη καλυφθεί το 1/3 του ποσού που έχει διατεθεί.

Η κτηνίατρος έχει συμφωνήσει να παρέχει τις παρακάτω υπηρεσίες: Περισυλλογή-µεταφορά-επανένταξη (πακέτο), ηλεκτρονική σήµανση-ηλεκτρονική καταγραφή- υιοθεσία (πακέτο), αιµοληψία-ορολογική-εξέταση αίµατος για λεϊσμανίαση (πακέτο), αιµοληψία – επί πλέον βιοχηµικές εξετάσεις αίµατος, στείρωση θηλυκού ζώου, στείρωση αρσενικού ζώου, αποπαρασίτωση έσω-έξω (πακέτο, εµβολιασµός πλήρης, διαµονή-διατροφή- νοσήλια μέχρι 48 ώρες (πακέτο), περιλαίµιο επανένταξης, ευθανασία, διαχείριση λυσίποπτου, ακτινογραφία, χειρουργικές µικροεπεµβάσεις, διαχείριση πολυτραυµατισµού.

advertisement