Ο «χάρτης» των δουλεμπόρων και η Πάτρα

«Η κατάσταση που βιώνει η Πάτρα απ’ το μεταναστευτικό είναι, πέραν όλων των άλλων, και αποτέλεσμα της αδυναμίας ή της ανικανότητας της κυβέρνησης να ελέγξει τα κυκλώματα δουλεμπόρων που δρουν και θησαυρίζουν στην ελληνική επικράτεια, σε βάρος των Ελλήνων πολιτών αλλά και των ίδιων των μεταναστών και των προσφύγων».
Αυτό επεσήμανε το βράδυ της Πέμπτης, με αφορμή και την κινητοποίηση των κατοίκων των νότιων συνοικιών της Πάτρας, το μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Αθηνά Τραχήλη.
Η κ. Τραχήλη εστίασε ιδιαίτερα στο ρεπορτάζ που φιλοξενήθηκε στην διαδικτυακή έκδοση του Γερμανικού περιοδικού Spiegel στο οποίο παρουσιάστηκε εμπιστευτική έκθεση της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Αστυνομίας. Σύμφωνα με την έκθεση «η Ελλάδα είναι ένα απ’ τα πιο σημαντικά σταυροδρόμια παράτυπης μετανάστευσης στην Ευρώπη και εστία εγκληματικότητας των λαθρεμπόρων».
«Όσοι διάβασαν το ρεπορτάζ κατανόησαν ότι, πέραν όλων των άλλων παραγόντων που ανατροφοδοτούν την ένταση στο μεταναστευτικό, κομβικός είναι ο ρόλος των δουλεμπόρων», είπε η κ. Τραχήλη. Προσθέτοντας ότι «τα κυκλώματα, με κλειστή πια την βαλκανική οδό, καθοδηγούν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες ν’ ακολουθήσουν άλλες οδούς, με την Πάτρα και το λιμάνι της να έχουν ξανά κεντρικότατο ρόλο στην διαφυγή προς την δύση».
Αρκεί κανείς να σκεφθεί ότι μόνο το πέρασμα απ’ τα παράλια της Τουρκίας ως τα νησιά της Σάμου, της Χίου ή της Λέσβου κοστίζει 400 δολάρια το άτομο, για να καταλάβει το μέγεθος των κερδών αλλά και της ανθρώπινης εκμετάλλευσης που συνεπάγεται η δράση των δουλεμπορικών κυκλωμάτων, σημείωσε η κ. Τραχήλη.
Προσθέτοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να οπλιστεί με πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα και να ξεριζώσει την δράση αυτών των κυκλωμάτων. Είναι ζήτημα δικαιοσύνης, τάξης, νομιμότητας αλλά και ανθρωπισμού. Το ερώτημα είναι αν μπορεί να το κάνει. Εκ του αποτελέσματος, πάντως, φαίνεται πως όχι…».