Μητσοτάκης: Καθαρή έξοδος, το νέο μεγάλο βρόμικο ψέμα του Τσίπρα

advertisement

Σε συνάντησή του με Έλληνες δημοσιογράφους ύστερα από την συμμετοχή του στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε σφοδρή αλλά και εφ’ όλης της ύλης επίθεση στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ανέβασε, δε, τους τόνους των επικρίσεών του όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει το «αφήγημα» του κ. Τσίπρα περί τερματισμού της περιόδου των μνημονίων:

«Δεν υπάρχει καμία καθαρή έξοδος, Η «καθαρή έξοδος» είναι το νέο μεγάλο βρόμικο ψέμα του κυρίου Τσίπρα. Αν υπήρχε καθαρή έξοδος, τότε ο κύριος Τσίπρας θα έπρεπε να προσέλθει στη Βουλή και μονομερώς να ακυρώσει τα δημοσιονομικά μέτρα τα οποία ο ίδιος έχει ψηφίσει. Όσο υπάρχουν αυτά τα μέτρα, τόσο δεν υπάρχει καμία καθαρή έξοδος από τα μνημόνια. Αυτό που υπάρχει είναι απλώς η τυπική λήξη του προγράμματος. Και η υποχρέωση της χώρας να δανείζεται από τις αγορές, στο ίδιο -ελπίζουμε- λογικό επιτόκιο. Τα μέτρα όμως, το αυστηρό δημοσιονομικό πλαίσιο, δυστυχώς είναι ψηφισμένο και συμφωνημένο. Τα μέτρα φτάνουν έως το 2022. Άρα το τίμημα της μεγάλης ζημιάς που ο κύριος Τσίπρας και η κυβέρνησή του έκανε στη χώρα, ιδίως το πρώτο εξάμηνο του 2015, θα εξακολουθεί να μας συνοδεύει.

Για την επικοινωνία Τσίπρα – Πούτιν 

Σχετικά με την τηλεφωνική επαφή που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Οι καλές σχέσεις που θέλουμε να έχουμε με την Τουρκία, δεν πρέπει να μας οδηγεί σε παρεκκλίσεις από την ενιαία πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στη Ρωσία».

Ο Τσίπρας επέλεξε την πόλωση 

Μερικές φορές ο αέρας των Βρυξελλών και του εξωτερικού, μας διευκολύνει να σκεφτούμε κάπως πιο… υπερβατικά. Όμως επιτρέψτε μου να σας θυμίσω ποιο είναι το πολιτικό κλίμα αυτή την εποχή στην Ελλάδα. Και ποιος συνειδητά προκαλεί με τα λόγια αλλά και με τις πράξεις του μια ακραία πόλωση εντός της Ελλάδος. Δυστυχώς δεν διευκολύνει σε καμία περίπτωση την εξεύρεση ευρύτερων συναινέσεων, οι οποίες είναι πάντα χρήσιμες. Και θα ήταν πάντα καλοδεχούμενες. Μέσα λοιπόν σε αυτό κλίμα τοξικότητας, έντασης, πόλωσης, ανελέητης στοχοποίησης πολιτικών αντιπάλων, το οποίο η ίδια η κυβέρνηση δημιουργεί, οποιαδήποτε προσπάθεια συναίνεσης -που θα έπρεπε να είναι το ζητούμενο σήμερα, ειδικά για τα εθνικά θέματα- καθίσταται εξαιρετικά δυσχερής. Και λυπάμαι γι’ αυτό, αλλά δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι.

Δεν υπάρχει διάθεση συνεννόησης από την κυβέρνηση

Θυμίζω ότι ως νεοεκλεγείς πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ανήμερα των γενεθλίων μου αν δεν απατώμαι, είχα προσέλθει στο Μέγαρο Μαξίμου για να συζητήσουμε τότε την επίλυση του προσφυγικού. Συζητήσαμε, συμφωνήσαμε μερικά πράγματα και τελικά δεν έγινε τίποτα από ό,τι συμφωνήσαμε. Άρα για να μιλάμε και να διαμορφώνουμε μια εθνική στρατηγική, πρέπει να υπάρχει ένα πλαίσιο και μια διάθεση να αφήσουμε κατά μέρος μικροκομματικές αντιπαραθέσεις και να δούμε τα μεγάλα ζητήματα. Αλλά τέτοια διάθεση δεν υπάρχει από αυτή την κυβέρνηση.

Στο εξωτερικό φοράω πάντα τη φανέλα της εθνικής Ελλάδος

Το έχω πει πολλές φορές ότι εντός και εκτός Ελλάδος φοράω τη φανέλα της εθνικής Ελλάδος. Παρουσιάζω την πατρίδα μας ως έναν ελκυστικό τόπο επενδύσεων, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν σήμερα από τη σημερινή κυβέρνηση, η οποία δεν πιστεύει πραγματικά στις ξένες επενδύσεις. Μπορώ να θυμίσω τι έκανε ο κύριος Τσίπρας όταν ο ίδιος ήταν στην αντιπολίτευση. Και να το αντιδιαστείλετε αυτό με την συμπεριφορά τη δική μου και της Νέας Δημοκρατίας».

Ασκούμε δημιουργική αντιπολίτευση – Καταθέτουμε συγκεκριμένες προτάσεις

«Είμαι ο πρώτος που θα σας πει ότι πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Αυτό ισχύει φυσικά και για τη δική μας αντιπολίτευση. Από εκεί και πέρα, όμως, θέλω να τονίσω ότι, από την πρώτη στιγμή που τα μέλη της με τίμησαν και με εξέλεξαν πρόεδρο της παράταξης έχει ξεκινήσει μία πολύ ουσιαστική προσπάθεια, όχι απλώς να αλλάξει, αλλά παράγει και έναν πολιτικό λόγο ουσιαστικό, τεκμηριωμένο και κοστολογημένο. Ποτέ στο παρελθόν δεν έχει υπάρξει αντιπολίτευση η οποία σε αυτό το στάδιο του πολιτικού κύκλου, δηλαδή πριν από την προεκλογική περίοδο, δεν έχει καταθέσει τόσες πολλές, συγκεκριμένες προτάσεις για ένα τόσο μεγάλο εύρος ζητημάτων πολιτικής. Και αυτά είναι που αφορούν τους πολίτες.

Οι πολίτες ρωτάνε για τους φόρους, όχι για τη Novartis

Γυρίζω όλη την Ελλάδα και από τις επαφές με τον ελληνικό λαό παίρνω πολύτιμα ερεθίσματα αλλά ακόμη και προσωπική δύναμη. Σε αυτές δεν μου θίγει κανείς τα ζητήματα όπως πχ η Novartis. Οι πολίτες δεν ρωτάνε γι’ αυτά τα ζητήματα. Ρωτάνε όμως για φόρους, για εισφορές, για τη δημόσια υγεία -ιδιαίτερα σε απομακρυσμένες περιοχές- για την παιδεία. Σε αυτά τα ζητήματα εμείς θέλουμε να έχουμε πειστικές απαντήσεις και γι’ αυτό είμαστε στη λογική του να μιλάμε θετικά, να μιλάμε για το αύριο. Η Νέα Δημοκρατία εκφράζει το αισιόδοξο αύριο της πατρίδας. Και έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στις δυνατότητες της Ελλάδας να κάνει ένα αναπτυξιακό άλμα, αλλά και ένα άλμα θεσμικού εκσυγχρονισμού, το οποίο επίσης θεωρώ απολύτως απαραίτητο και πολύ σημαντικό.

Θα απαντάμε στη λάσπη αλλά δεν θα γίνουμε σαν αυτούς

Αυτό δεν σημαίνει επ’ ουδενί ότι θα καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια να βλέπουμε τον κύριο Τσίπρα να μας πετάει λάσπη και να μας επιτίθεται, είτε ο ίδιος, είτε οι υπουργοί του, είτε τα επικοινωνιακά του φερέφωνα. Θα απαντάμε, αλλά δεν θα γίνουμε σαν και αυτούς. Η ευθύνη για το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου σήμερα στην Ελλάδα, βαραίνει τον κύριο Τσίπρα. Δεν βαραίνει τη Νέα Δημοκρατία. Θα απαντάμε λοιπόν, θα απαντάμε σκληρά, θα κάνουμε σκληρή αντιπολίτευση, θα αποκαλύπτουμε τα fake news όποτε αυτά εκπορεύονται από τα υπόγεια του Μαξίμου -και σας διαβεβαιώ ότι αυτό είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο. Αλλά δεν θα κάνουμε εμείς τα ίδια. Θα επιμένω πάντα στην κατανομή του προσωπικού μου χρόνου στο να μιλάω πολύ περισσότερο για το αύριο και πολύ λιγότερο για να κάνω κριτική στην κυβέρνηση».

Ελπίζω να γίνουν εκλογές το 2018

Αναφερόμενος σε ενδεχόμενη προκήρυξη εκλογών εντός του 2018, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε χωρίς περιστροφές ότι «ελπίζω να γίνουν εκλογές μέσα στο 2018, διότι πιστέυω ότι όσο πιο σύντομα γίνουν εκλογές, τόσο το καλύτερο για τη χώρα. Γιατί η Ελλάδα σήμερα αντιμετωπίζει, όχι μόνο μια οικονομική αλλά και μία βαθιά θεσμική κρίση, εξαιτίας των κυρίων Τσίπρα και Καμμένου. Δυστυχώς έχουμε δικαιωθεί στις προβλέψεις μας για τις αντιλήψεις αυτής της κυβέρνησης, το πώς βλέπει τα ζητήματα του κράτους δικαίου, την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, τη δημόσια διοίκηση, με τον διορισμό συμβασιούχων με αντισυνταγματικές νομιοποιήσεις και το γεγονός ότι ξεχειλώνουν όλες οι δομές της δημόσιας διοίκησης για το βόλεμα ημετέρων».