Μητσοτάκης: Η Τουρκία θα έπρεπε ήδη να έχει ελευθερώσει τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς

Το ερώτημα αν η Τουρκία μπορεί να ανταποκριθεί πια στο να έχει ουσιασικές και παραγωγικές σχέσεις με την Ελλάδα και την Ευρώπη έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε δήλωσή του προσερχόμενος στην σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες.

«Δυστυχώς η Τουρκία με τη συμπεριφορά της απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο δεν συμμορφώνεται με τους κανόνες καλής γειτονίας και με τη σχέση που θέλει να έχει με την Ευρωπαϊκή Ένωση» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Όπως τόνισε η Τουρκία «θα έπρεπε να έχει ελευθερώσει τους δύο Έλληνες αξιωματικούς που κρατούνται σε φυλακές υψίστης ασφαλείας εδώ και 20 ημέρες».

Ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι για το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών θα ζητήσει την επίσημη τοποθέτηση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Ολόκληρη η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ως εξής:

«Η Ελλάδα αλλά και η Ευρώπη επιδιώκει να έχει μια ουσιαστική και παραγωγική σχέση με την Τουρκία. Το ερώτημα είναι πια εάν η Τουρκία μπορεί να ανταποκριθεί. Και δυστυχώς η Τουρκία με τη συμπεριφορά της απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο δεν συμμορφώνεται με τους κανόνες καλής γειτονίας και με τη σχέση που θέλει να έχει με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα έπρεπε να έχει ελευθερώσει τους δύο Έλληνες αξιωματικούς που κρατούνται σε φυλακές υψίστης ασφαλείας εδώ και 20 ημέρες. Βεβαίως και θα ζητήσω στη Σύνοδο του ΕΛΚ αλλά και στη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών να υπάρξει μια επίσημη τοποθέτηση επί του ζητήματος των κρατούμενων Ελλήνων. Διότι σε τέτοιες περιπτώσεις είναι απαραίτητο να υπάρξουν τα δείγματα γραφής ότι θα πρέπει να έχουμε μια ουσιαστική και παραγωγική συνεργασία με την Τουρκία. Υφίσταται η διευθέτηση του προσφυγικού ζητήματος, στο οποίο, υπενθυμίζω, η Τουρκία λαμβάνει σημαντικότατη βοήθεια, ανταποκρινόμενη βεβαίως και αυτή στο πρόβλημα. Αλλά, συμπεριφορές όπως αυτή στο Αιγαίο, η σύλληψη των δύο αξιωματικών κ.λπ, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές.

advertisement