Μέρκελ: Τέταρτη φορά Καγκελάριος με τη μητέρα της στο πλευρό της


Για τέταρτη φορά επανεξελέγη, όπως ήταν αναμενόμενο, η Άνγκελα Μέρκελ, στην Καγκελαρία της Γερμανίας.

 

Σύμφωνα με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, η Mέρκελ απέσπασε 364 ψήφους σε σύνολο 709, εννέα περισσότερες από τις απαιτούμενες, αλλά 35 λιγότερες από την κυβερνητική πλειοψηφία των 399 βουλευτών των Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών.

Λαμβάνοντας 364 ψήφους γι ‘αυτήν, η Γερμανίδα καγκελάριος έχει μόλις εννέα ψήφους πάνω από την απαιτούμενη πλειοψηφία των 355 ψήφων. Αυτό ήταν ένα γερό χτύπημα για την Μέρκελ, σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα «Bild».
Κατά της Μέρκελ ψήφισαν 315 βουλευτές, ενώ εννέα απείχαν .

«Αναλαμβάνω την ευθύνη», δήλωσε η Μέρκελ αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος.

Πρώτος την συνεχάρη ο πρόεδρος της Bundestag -πλέον- Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λέγοντάς της «Σας εύχομαι να πάνε όλα καλά στο δρόμο σας».

Η συνεδρίαση έχει διακοπεί, ενώ στη 1 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος) θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία.

Η τέταρτη θητεία της Άνγκελα Μέρκελ θα είναι πιθανότατα και η τελευταία της στην Καγκελαρία.

 

Με λευκό σακάκι και τη μητέρα της στο πλευρό της

Την παράσταση ωστόσο έκλεψε μητέρα της ισχυρής κυρίας της Γερμανίας που έδωσε το «παρών» στην γερμανική Βουλή.

Live εικόνα

Ο φακός εντόπισε την 89χρονη Χέρλιντ Κάσνερ, τον δεύτερο σύζυγο της Μέρκελ, Γιοαχίμ Ζάουερ με τον γιο του Ντάνιελ να διαβαίνουν το κατώφλι της ομοσπονδιακής βουλής για να βρεθούν στο πλευρό της.

 

Η Άνγκελα Μέρκελ, φορώντας ένα λευκό σακάκι, εμφανίστηκε χαμογελαστή στη Bundestag.

Η 14η Μαρτίου είναι σημαντική για την ατμομηχανή της Ευρωζώνης καθώς, ύστερα από 171 ημέρες μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, η Γερμανία αποκτά σήμερα με τη “βούλα” κυβέρνηση.

«Αναλαμβάνω την ευθύνη», δήλωσε η Μέρκελ αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος.

Τα τρία πρόσωπα κλειδιά του Μεγάλου Συνασπισμού

Στο νέο «μεγάλο συνασπισμό» της Γερμανίας τρία είναι τα πρόσωπα κλειδιά εκτός από τη Μέρκελ: ο υπουργός Εσωτερικών- Βαυαρός πρωθυπουργός, Χορστ Ζεεχόφερ, ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς και ο υπουργός Υγείας, σκληρός επικριτής της Μέρκελ από το ίδιο της το κόμμα, Γενς Σπαν.

Αυτή θα είναι η ισχυρή τριάδα του Groko .Το κόμμα της Μέρκελ θα έχει έξι υπουργούς όσους και οι Σοσιαλδημοκράτες ενώ το βαυαρικό κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών,CSU, τρεις υπουργούς.

Αναφορικά με τα ευρωπαϊκά θέματα, η νέα κυβέρνηση της Γερμανίας εξαίρει την αναγκαιότητα μιας μεγαλύτερης σύγκλισης στην ΕΕ και την Ευρωζώνη.

Για το μέλλον της Ευρωζώνης η καγκελάριος έχει επισημάνει πως το ζητούμενο τώρα που ξεπεράστηκε η ευρωκρίση, που σε όλα τα κράτη σημειώνεται ανάπτυξη της οικονομίας και της απασχόλησης είναι η σταθεροποίηση της.

Το πρώτο ταξίδι της Μέρκελ θα είναι μαζί με το νέο υπουργό Οικονομικών, τον Σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σόλτς, στο Παρίσι για να συζητήσουν με τη γαλλική κυβέρνηση τα ζητήματα των μεταρρυθμίσεων στην ΕΕ και την Ευρωζώνη.