(ΦΩΤΟ)-ΑΧΑΪΑ: Παρολίγον συλλήψεις κατοίκων στον ΧΥΤΑ Αιγείρας – Ένταση για τα σκουπίδια – Ναυάγησε νέα συνάντηση με δήμο

advertisement

Εικοστή τέταρτη μέρα κλεισίματος του  “ΧΥΤΑ” Αιγείρας, χθες και ήταν τελικά η πιο γεμάτη μέχρι σήμερα.

Οι κάτοικοι το πρωί έμαθαν ότι δεν έγινε δεκτή η αίτηση χορήγησης προσωρινής διαταγής και η συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων, ορίστηκε για τις 24 Απριλίου.

Ξεκαθαρίζουν  ότι δεν κέρδισε κάτι ο δήμαρχος, ούτε φυσικά έχασαν αυτοί τα ασφαλιστικά μέτρα και πως ο δήμαρχος σαν νομικός που είναι το γνωρίζει πολύ καλά, αλλά επέλεξε για μια ακόμα φορά να παίξει το θέατρο του παραλόγου και έδωσε διαταγή στις 3.30 το μεσημέρι,σε δυο απορριμματοφόρα να αδειάσουν εκεί.

Και όλα αυτά όταν το πρωί ο αντιδήμαρχος κ. Γιοβάς δήλωνε ότι από Δευτέρα θα αρχίσει η αποκομιδή και των δικών τους σκουπιδιών αφού έχουν συμφωνήσει με τρεις ΧΥΤΑ εντός περιφέρειας _ Φλόκα, Πάλαιρο και Αγρίνιο – να τα δεχθούν.
Από τις 2 το μεσημέρι στο μπλόκο ήταν περισσότεροι από ποτέ, αποτρέποντας στα απορριμματοφόρα να περάσουν. Οι άκαρπες διαπραγματεύσεις με τον αστυνομικό διοικητή έφεραν τον ανώτερο όπου μας ανακοίνωσε ότι ο δήμαρχος υπέβαλε μήνυση στον εισαγγελέα Καλαβρύτων και έχει εντολή για συλλήψεις.

Αρνήθηκαν να υποχωρήσουν λέγοντας ότι δεν έχουν πια άλλο δρόμο από τον αποκλεισμό του ΧΥΤΑ”.

Πήγε και ο ταξίαρχος από την Πάτρα λέγοντας και αυτός τα ίδια, ότι έχει εντολή να προχωρήσει σε συλλήψεις. Ωστόσο η αστυνομία έδειξε υπομονή και κατανόηση.


Τελικά τα απορριμματοφόρα έφυγαν στις 8 το βράδυ, όταν πια έγινε αντιληπτή η ανυποχώρητη στάση μας. Μέτρησε πολύ φυσικά, το ότι μέχρι εκείνη την ώρα ανέβαιναν στο μπλόκο και καινούρια άτομα από Αιγείρα Ακράτα και πάλι οι φίλοι μας του “ευ ζειν” της Ευρωστίνης.
Οι προσπάθειες του κ. ταξίαρχου έφεραν ένα ακόμα ραντεβού με τον κ. δήμαρχο σήμερα στις 10.30 το πρωί, που όμως δεν έγινε , αφού και πάλι έγινε προσπάθεια να υπαγορευτούν τα μέλη της επιτροπής που θα τον συναντούσαν. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν έγινε δεκτό και η συνέλευση που πραγματοποιήθηκε επιτόπου αποφάσισε όλη η επιτροπή να πάει στη συνάντηση, αν αυτή γινόταν.

Το μέλος της Επιτροπής Πολιτών Τριαντάφυλλος Οικονόμου ανέφερε επ’ αυτού:

“Η προγραμματισμένη για σήμερα το πρωί συνάντηση με τον δήμαρχο δεν πραγματοποιήθηκε γιατί ο κ. Παναγόπουλος δεν δέχονταν όλη την επιτροπή. Το θέμα είναι πιο ουσιαστικό απ’ ότι ίσως φαίνεται με πρώτη ματιά. Το κάθε μέλος της επιτροπής θα μπορούσε το ίδιο καλά να επιχειρηματολογήσει για τις θέσεις μας στον κ. δήμαρχο. Άλλωστε εκεί δεν νομίζω ότι θα γίνονταν μια ουσιαστική συζήτηση αφού ο κ. δήμαρχος δεν έχει απ’ ό,τι φαίνεται κάτι καινούριο να μας προτείνει πέρα από την πίστωση χρόνου που θα μας ζητούσε με τα “θα” που σίγουρα θα συνόδευε. Το μεγάλο δημοκρατικό θέμα είναι αν ένας τοπικός άρχοντας έχει την αρμοδιότητα να υπαγορεύει σε μια τοπική κοινωνία ποιός θα την εκπροσωπεί σε μια διαπραγμάτευση μαζί του. Και δεν επικαλούμαι δημοκρατικές ευαισθησίες του κ. Παναγόπουλου, αλλά θεσμικές υποχρεώσεις του κ. δημάρχου”.

Χθες  το πρωί τέλος, ήρθαν από την έδρα υγιεινής του Πανεπιστημίου Πατρών και την επιτροπή περιβάλλοντος της περιφέρειας και πήραν δείγματα για ανάλυση από την “πηγή” και άλλα σημεία. Ήταν λοιπόν μια “γεμάτη” μέρα, όπως φαίνεται ότι θα είναι από εδώ και πέρα αρκετές.