Οι πλειστηριασμοί που εκκρεμούν και τα 88 προαπαιτούμενα που έρχονται τα «αγκάθια» στο Χίλτον


Παρότι όλα τα μεγάλα θέματα παραμένουν απλωμένα στο τραπέζι η κάθοδος της τρόικας στο ξενοδοχείο Hilton μοιάζει αυτή τη φορά με «αγγαρεία»: διότι ούτε η τρίτη αξιολόγηση μπορεί να ολοκληρωθεί αν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί δεν «τρέξουν» απρόσκοπτα επί μερικές εβδομάδες ούτε οι δύο πλευρές μπορούν να μπουν στο ζουμί της τέταρτης αξιολόγησης αν η κυβέρνηση δεν αρχίζει να εφαρμόζει κάποια από τα 88 προαπαιτούμενα.

Επιπροσθέτως σημαίνοντα στελέχη της τρόικας όπως ο Ντέκλαν Κοστέλο αναμένεται από την Πέμπτη και μετά να «ανηφορίσουν» προς τους Δελφούς όπου διεξάγεται το Delphi Forum με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων κύρους από το εγχώριο και διεθνές πολιτικο-οικονομικό στερέωμα.

Εν τω μεταξύ, ενόψει του Εuroworking Group της Πέμπτης κυβερνητικές πηγές χαμηλώνουν τον πήχη των προσδοκιών καθώς, περιμένοντας το σχηματισμό της γερμανικής κυβέρνησης, η ουσιαστική συζήτηση για το θέμα του χρέους αναμένεται ότι θα προχωρήσει σε επίπεδο υπουργών στο άτυπο Eurogroup της Σόφιας στις 27Απριλίου.

Προηγουμένως θα λάβει χώρα η εαρινή σύνοδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (20-22 Aπριλίου 2018).

Κατόπιν τούτων καθίσταται σαφές ότι οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις θα διεξαχθούν τον Μάιο όταν και οι επικεφαλής των θεσμών αναμένεται να επιστρέψουν εκ νέου στην Αθήνα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα ως προς τη λίστα με τα 88 προαπαιτούμενα που κρύβουν πολλές παγίδες.

Τα πιο δύσκολα

Τα πιο δύσκολα από τα 88 προαπαιτούμενα είναι τα εξής:

-Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων από την 1η Μαΐου για οφειλές προς στο Δημόσιο (για ποσά πάνω από 500 ευρώ).

-Η ψήφιση τον Μάιο της μείωσης του αφορολόγητου από το 2019 αντί για το 2020 αν ΔΝΤκαι ΕΕ κρίνουν ότι απαιτείται για την επίτευξη πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2019.

-Οι αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ και διεύρυνση της φορολογικής βάσης ώστε τα εκκαθαριστικά του φόρου που θα εκδοθούν τον Αύγουστο του 2018 να αποφέρουν τα ίδια έσοδα μετά την ευθυγράμμιση των αντικειμενικών.

-Η αποκοπή των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και στη συνέχεια η δρομολόγηση της πώλησης του 17%. Τον Φεβρουάριο θα έρθει στη Βουλή ο νόμος για τις προς πώληση μονάδες σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη.

-Μέχρι τα μέσα Μαρτίου η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει στον επανυπολογισμό όλων των συντάξεων ώστε να γίνουν οι μειώσεις από 1.1.2019. Μοιραία οι φορολογούμενοι θα μάθουν με αυτό τον τρόπο τις νέες περικοπές.

-Ως τον Ιούνιο η κυβέρνηση θα πρέπει να εκδώσει την υπουργική απόφαση για την περικοπή του ΕΚΑΣ το 2019.

Το σημερινό πρόγραμμα 

Για σήμερα Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018, το πρόγραμμα συναντήσεων με τους επικεφαλής των Θεσμών διαμορφώνεται ως εξής:

11:00-12:00      Δημόσια Διοίκηση
14:00-15:00      Διαχείριση Δημόσιων Οικονομικών
16:00-18:00      Χρηματοπιστωτικά
18:00-19:00      Εργασιακά -κοινωνική πρόνοια