Αβέβαιη η έγκριση της υποδόσης των 5,7 δισ. ευρώ από το Eurogroup

Ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης μιλώντας υπό το καθεστώς ανωνυμίας πριν το Eurogroup της καθαρής Δευτέρας, δήλωσε πως δεδομένης της πολιτικής συμφωνίας που έφτασαν τα τεχνικά κλιμάκια για τη τρίτη αξιολόγηση, οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι γενικά ευχαριστημένοι από τη πορεία υλοποίησης των προαπαιτουμένων από τις Αρχές στην Ελλάδα, καθώς λίγα απομένουν. Αναμένεται συνεπώς να υπάρξει σύντομα συμφωνία από τους θεσμούς που θα οδηγήσει στο πράσινο φως για την εκταμίευση.

Παρόλα αυτά ο ίδιος αξιωματούχος άφησε ανοιχτό το ζήτημα της λήψης απόφασης αυτής για τη δόση των 5,7 δισ. την ερχόμενη Δευτέρα, σημειώνοντας ωστόσο ότι η καθυστέρηση δεν θα διαρκέσει πολύ.

Συμπλήρωσε επίσης, πως είναι τεχνικής φύσης τα εναπομείναντα ζητήματα, όπως η προώθηση των συζητούμενων ιδιωτικοποιήσεων, αναφέροντας την εκκίνηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, τη δεσμευτική προσφορά για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΣΦΑ και την απόφαση του ΣτΕ για την επένδυση στο Ελληνικό. «Οι θεσμοί θα δουν πόσο μακριά έχουμε πάει, ενδεχομένως να είναι έτοιμοι για τη Δευτέρα, ενδεχομένως και όχι», είπε χαρακτηριστικά.
Πάντως φαίνεται πως για τις Βρυξέλλες το σημαντικότερο θέμα είναι το η εκκίνηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών έτσι ώστε να μην υπάρχουν άλλες καθυστερήσεις στις διαδικασίες.

Την ίδια στιγμή, ανέφερε ότι ήδη γίνονται εργασίες για το σχέδιο ανάπτυξης της Ελλάδα μετά τη λήξη του Προγράμματος και ήδη το Eurogroup εξετάζει τους τρόπους της μεταπρογραμματικής επιτήρησης. Επίσης, ότι το θέμα της επιτήρησης μετά το πρόγραμμα συνδέεται με την τρέχουσα συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους, και απέφυγε να δεσμευθεί για το πως ακριβώς θα είναι η μορφή της μεταπρογραμματικής επιτήρησης Πάντως ανέφερε πως έχουν ξεκινήσει οι τεχνικές διαδικασίες για να αποσαφηνιστεί το πλαίσιο ελάφρυνσης χρέους

Τέλος, αναφορικά με πιθανή χρήση της πιστοληπτικής γραμμής, ο αξιωματούχος δήλωσε ότι «το θέμα δεν είναι στο χέρι του Επιτρόπου, ή των Κρατών Μελών, αλλά της ενδιαφερόμενης χώρας» και ολοκλήρωσε λέγοντας πως δεν υπάρχει θέληση από την κυβέρνηση για κάτι τέτοιο.