Το χρονικό μιας «Μεγάλης ημέρας» : Ο Πρόεδρος της Ιστορίας μας και της καρδιάς μας!

advertisement

Ηταν στα μέσα Μαϊου του 2017,όταν πήραμε θετική απάντηση από την προεδρία της Δημοκρατίας, για «εθιμοτυπική επίσκεψη» στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, καθώς την είχαμε ζητήσει-με αίτησή μας – από τον Οκτώβριο του 2016!

  ΄Ατομα επτά (τα μέλη του Δ.Σ. της ΙΛΕΑ,  με τα απαραίτητα ατομικά στοιχεία κ.λ.π.)και η ορισθείσα ημερομηνία η 19η Ιουνίου 2017,ημέρα Δευτέρα και ώρα 11 το πρωϊ.Επειδή όμως, τη συγκεκριμένη ημέρα,δεν μπορούσαν κάποια μέλη του Συμβουλίου μας να έρθουν, συμπληρώθηκε η ομάδα με το δήμαρχό μας κ. Θανάση Παναγόπουλο, που δέχτηκε ευχαρίστως την πρόσκλησή μας (καθώς είναι και εκλεκτό μέλος της ΙΛΕΑ),τον πρόεδρο του Ν.Π.Δ.Δ.κ.Χρήστο Σπηλιωτόπουλο(ο οποίος τελικά δε μπόρεσε να έρθει) και την κ. Πέπη Σπηλιωτοπούλου, δημοσιογράφο(επίσης μέλος της ΙΛΕΑ, από πολλά χρόνια).΄Ετσι την ομάδα μας την αποτελούσαν: 1) Βάνα Μπεντεβή, πρόεδρος ΙΛΕΑ,2)Σοφία Χατζοπούλου,Γ.Γραμματέας ΙΛΕΑ,3)Αθηνά Σκανδάμη,ταμίας ΙΛΕΑ,4)Κώστας Κλάγκος,κοσμήτωρ ΙΛΕΑ και 5) Αθανάσιος Παναγόπουλος,Δήμαρχος Αιγιάλειας, και 6)Πέπη Σπηλιωτοπούλου,δημοσιογράφος.

   Η  ώρα της συνάντησης «μετατοπίστηκε» δύο φορές,καθώς η έκτακτη συγκυρία εκείνη την ημέρα το υπαγόρευε (μεγάλη κινητικότητα στην προεδρία, δρακόντεια μέτρα ασφαλείας κ.λ.π.),ενώ οι άνθρωποι του Προέδρου έκαναν ό τι μπορούσαν, για να περάσουμε καλά  τις ώρες της αναμονής. Τελικά ο κ. Πρόεδρος μας δέχτηκε-φανερά κουρασμένος-με ιδιαίτερη εγκαρδιότητα, ζητώντας μας επανειλημμένα «συγγνώμη»! για την καθυστέρηση (ενώ εμείς, βλέποντας τη σοβαρότητα της συγκυρίας αυτής, αισθανόμαστε άσχημα και ζητήσαμε να αναβληθεί αυτή η συνάντηση, αλλά ο Πρόεδρος  μας δέχτηκε κανονικά).

 

Αλλά η επίσκεψη δεν ήταν καθόλου «εθιμοτυπική», αφού διήρκεσε πολύ περισσότερο  απ’ ότι έπρεπε… Ο λόγος? Ο Πρόεδρος, μας βρήκε πολύ ενδιαφέροντες! Και πράγματι, σε λίγα λεπτά, έφυγε η αμηχανία μας και μιλούσαμε πλέον με τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο,που έδειχνε μεγάλο ενδιαφέρον για όσα λέγαμε…Τέλος μας υποσχέθηκε,ότι θα έκανε ό τι μπορούσε, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του,ενώ εμείς τον καλέσαμε ήδη στη Γιορτή της 26ης Ιανουαρίου 2018…….Φεύγοντας από την Προεδρία, είμαστε όλοι πολύ ενθουσιασμένοι, που γνωρίσαμε από κοντά τον Πρόεδρο, καθώς μας είχε όλους κερδίσει, με τις γνώσεις του, με την αμεσότητα, την προσήνεια και την ειλικρίνεια που μας αντιμετώπισε-λες και μας γνώριζε από πάντα και είμαστε φίλοι από παλιά. Και έτσι, τήρησε την υπόσχεσή του και ήρθε, και λάμπρυνε με την παρουσία του την Πρώτη επέτειο της Μεγάλης Γιορτής! Μιας ΜΕΓΑΛΗΣ πραγματικά μέρας για την πόλη μας, για εμάς, για την ΙΣΤΟΡΙΑ(γιατί έτσι θα καταγραφεί ως γεγονός, τελικά).Και είχε την επισημότητα που της ταίριαζε! Γιατί το Αίγιο «μίλησε» σε όλη την Ελλάδα, και όχι μόνο, καθώς είδαν πλάνα στο διαδίκτυο και στην Αμερική και στην Αυστραλία! Και μάλιστα, σε μια δύσκολη συγκυρία για τα εθνικά μας θέματα!

     Ο Πρόεδρος ήρθε και μας  «κατέπληξε» θετικά, όχι μόνο με την ανθρωπιά, την αμεσότητα και τη φιλικότητα που αντιμετώπισε τον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας, στο Ηρώο, στο Μουσείο και στον Απόλλωνα-καθώς χαιρετούσε όλους δια χειραψίας, και φωτογραφιζόταν με μικρά παιδιά, που ήθελαν να τον πλησιάσουν, αλλά και με τις ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ του γνώσεις!!! Πράγματι, στην αντιφώνησή του στον Απόλλωνα, «ξεδίπλωσε» ενώπιόν μας, ΟΛΗ την ιστορία του τόπου μας, από την αρχαιότητα, τη ρωμαϊκή, τη Βυζαντινή εποχή, την τουρκοκρατία, την επανάσταση  του΄21! Από στήθους, χωρίς κάν χειρόγραφο και σε μια γλώσσα ακαδημαϊκή, απολύτως κατανοητή, χωρίς το παραμικρό «κόμπιασμα»! Αυτό και μόνο μας εντυπωσίασε! Μας έδωσε μαθήματα Ιστορίας και γλώσσας!

 

Μας μίλησε ως πατριώτης, έστειλε «μηνύματα» ενότητας, επαγρύπνησης και σύμπνοιας στα Εθνικά μας ζητήματα… Και «αυτόματα» έγινε ο δικός μας άνθρωπος!(και θα μιλάμε για πολύ καιρό γι αυτό).

    Αλλά, ο Πρόεδρος ενθουσιάστηκε στο Ιστορικό Μουσείο, στην αίθουσα του «Ανδρέα Λόντου», όπου έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την επιτάφια πλάκα του Α.Λόντου και την…ιστορία της,για τα παράσημα του Α.Λόντου και πώς αυτά αποκτήθηκαν(ήρθαν από τη Σουηδία,μετά από πολύχρονες προσπάθειες της κ.Μπεντεβή), για τη Σημαία του Α.Λόντου, το Δίπλωμα(το αυθεντικό)που του απένειμε ο ΄Οθωνας για τη συμμετοχή του στην Επανάσταση της 3ης Σεπτ.1843,για τα έργα που αναπαριστούν τη Συνέλευση της Βοστίτσας(την τοιχογραφία της Βουλής, που πρώτη η κ. Μπεντεβή ενετόπισε το 2006,και την ποροσέφερε-ως πίνακα- ο κ. Γιώργος Σπηλιόπουλος).

    Όμως στο Μουσείο περίμεναν τον Πρόεδρο και «εκπλήξεις» οι οποίες τον εντυπωσίασαν και τον συγκίνησαν…! 1) Είχε ετοιμαστεί το έργο που φιλοτέχνησε η ποιήτρια και εικαστικός κ. Λέτα Κουτσοχέρα, με θέμα τη Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας» και αποκαλύφθηκε πρώτα στον κ. Πρόεδρο(καταπληκτικό!)2),του προσφέρθηκε αντίγραφο σε Περγαμηνή το κείμενο «Επαναστατική Διακήρυξη του Διευθυντηρίου Πατρών»,με ημερομηνία 26 Μαρτίου 1821,που αποτελεί και το Πρώτο Πολιτικό κείμενο της Νεότερης Ελλάδας!(προσφορά στο μουσείο από τον κ. Ανδρέα Ζαϊμη),3)του προσφέρθηκε ένα τρίπτυχο ποίημα, αφιέρωμα στον Ανδρέα Λόντο,που συνέθεσε η κ. Κουτσοχέρα, ειδικά για τον Πρόεδρο(καταπληκτικής έμπνευσης έργο!). Ο Πρόεδρος επίσης,θαύμασε τη βιτρίνα του Ανδρέα Αναστασόπουλου με τα πολλά παράσημα του σπουδαίου αυτού Τεμενέου γιατρού!  Αλλά ο χρόνος ήταν πολύ λίγος, γι αυτό υποσχέθηκε να ξαναέρθει για το μουσείο και μόνο!΄Οσο για την 21η Μαρτίου, επεσήμανε, ότι…θα έχουμε προβλήματα με Καλάβρυτα, Καλαμάτα ,Πάτρα και …Αερόπολη(που ελευθερώθηκε πρώτη των πρώτων),για να πάρει την απάντηση από το Σεβασμιότατο: «μα, εμείς είμαστε πρώτοι πάλι, με τη Συνέλευση»!Μα και εδώ ο Πρόεδρος ήταν «καλά διαβασμένος»,καθώς ήξερε ακριβώς, ποιος Λόντος είπε το περίφημο πλέον «ας πάει και το…παλιάμπελο»! και μας άφησε άναυδους!!  Στη δε αίθουσα του ΄40 όταν του δείξαμε το κράνος του Τέννερ, ρώτησε…πού το βρήκαμε! Αλλά …δεν το μαρτυρήσαμε!

 

    Στο μουσείο ο Πρόεδρος έμεινε τριπλάσια ώρα από την καθορισμένη, καθώς τον περίμενε και μια επί πλέον συγκίνηση(που του επεφύλασσε πάλι η κ. Μπεντεβή):τον περίμεναν απευθείας απόγονοι των πρωταγωνιστών της «Μυστικής Συνέλευσης», ο κ. Ανδρέας Ζαϊμης-φίλος του εκλεκτός-, ο κ.Δεσποτόπουλος με τη σύζυγό του Γιάννα,επίσης φίλοι του και ο κ. Ι.Φωτήλας, ενώ ο καταπληκτικός ομιλητής της ημέρας κ. Δημήτρης Σταθακόπουλος, είναι απευθείας απόγονος αγωνιστή του ΄21!

     Και οι ιστορικές εκπλήξεις επισφραγίστηκαν με μία ακόμη προσφορά, από το Σεβασμιότατο κ.κ. Αμβρόσιο! Πρόκειται για το κείμενο της Διακήρυξης του Π.Π.Γερμανού,προς τον κλήρο και τους πιστούς της Πελοποννήσου ,στη Ι.Μονή της Αγίας Λαύρας, με ημερομηνία 20 Μαρτίου 1821 και δημοσιεύτηκε στους Times του Λονδίνου  στις 21 Ιουνίου του 1821!

  Αλλά η συγκίνηση του προέδρου από την επίσκεψή του στον τόπο μας έφτασε στο κατακόρυφο, κατά την επίσκεψή του στον παλιό Αη Γιώργη  στην Τέμενη, όπου-παρακάμπτοντας το πρωτόκολλο-κατέβηκε  πιο πάνω, από το αυτοκίνητο και χαιρέτησε όλους,δια χειραψίας, που τον περίμεναν στο δρόμο και συνομίλησε μαζί τους!

   Και μετά από όλα αυτά,ΝΑΙ, η 26η Ιανουαρίου 2018 θα μείνει στην ιστορία, ήταν μια μεγάλη μέρα!ΝΑΙ, καλά κάναμε και ανακηρύξαμε «Επίτιμο δημότη» της πόλης μας τον κ.Παυλόπουλο,το αξίζει.΄Ηταν μια αποκάλυψη για εμάς.Είναι ο Πρόεδρος της Ιστορίας μας και της καρδιάς μας!!

                                                                Αίγιο,10-2-2018

                                                                Βάνα Μπεντεβή